accesskey_mod_content

La Xunta ampliarà el catàleg de servicis digitals als ajuntaments per a facilitar-los l'adaptació a la Llei 39/2015

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

27 gener 2017

La directora de l'AMTEGA va assenyalar que es posaran a la disposició de les entitats locals ferramentes exigides per la nova llei com les notificacions electròniques o l'Arxiu Digital.

La directora de l'Agència per a la Modernització Tecnològica de Galícia ( AMTEGA(Obri en nova finestra) ), va avançar este matí que la Xunta està treballant en un nou acord amb la Federació Gallega de Municipis i Províncies de Galícia ( FEGAMP(Obri en nova finestra) ) per a ampliar el catàleg de servicis digitals que l'Administració posen a la disposició dels ajuntaments. L'objectiu d'esta cooperació és facilitar l'adaptació de les entitats locals a la nova Llei 39/2015(Obri en nova finestra) , que exigix que el procediment electrònic siga l'habitual i no les excepcions en les Administracions.

Este acord ampliarà la col·laboració que la Xunta va iniciar en 2009 amb la FEGAMP per a impulsar l'Administració electrònica en els ajuntaments, facilitant-li l'accés a nous servicis digitals de la Xunta en este àmbit com les notificacions electròniques o l'Arxiu Digital. 

Administració Digital

La directora d'AMTEGA va destacar que la digitalització de l'Administració és un dels objectius de l'Agenda Digital 2020 i que Galícia té en marxa part de les mesures que exigixen les lleis 39/2015 i 40/2015, que van entrar en vigor el passat mes d'octubre. En este sentit, va destacar que els gallecs ja poden sol·licitar les notificacions electròniques amb l'Administració, a través del Sistema  Notific@ , que, una vegada completada la seua implantació, permetrà un estalvi de 2 milions d'euros enfront de la notificació en paper.

Va assenyalar també que la Xunta explica ja des de 2015 amb la plataforma d'interoperabilitat  Pasaxe!(Obri en nova finestra) , amb prop de 40 certificats disponibles, que evita als ciutadans la presentació de documents que ja obren en poder de l'Administració. L'entrada en funcionament de nous servicis en la seu electrònica com l'obtenció de certificats, l'Arxiu Electrònic o la digitalització dels Registres són unes altres de les mesures ja en marxa.

Justícia, Educació, Cultura, Turisme i Benestar

Juntament amb la consolidació de l'Administració electrònica, La directora d'AMTEGA va recordar que l'Agenda Digital establix el full de ruta per a digitalitzar altres servicis públics essencials com la Justícia, l'Educació o àrea del Benestar.

En l'àmbit judicial, la responsable de l'Agència autonòmica, va indicar que l'objectiu és avançar en la implantació de l'expedient judicial electrònic amb les mesures del Pla Senda 2020 estenent la implantació d'equip tecnològic, i la consolidació de les peces clau de l'EXE. En l'àmbit educatiu, s'estendran les aules digitals a tots els centres educatius de Primària, ESO i batxillerat en el marc del projecte Abalar. Les principals actuacions previstes en el camp social són la consolidació de la Història Social Única Electrònica, que ja compta amb prop de 400.000 històries, i avançar en el model de Llar Digital.

Digitalització del Turisme i del Patrimoni Cultural

Respecte al Turisme, un dels sectors estratègics per a Galícia, es va avançar que el Pla Smarturismo buscarà consolidar l'ús de la plataforma tecnològica, ja construïda, que facilita la comunicació i col·laboració amb el sector, i desenvoluparà nous servicis per a les oficines de turisme i albergs del Camí de Santiago.

En el camp cultural, la directora de l'AMTEGA va avançar que enguany es posaran en marxa noves línies d'actuació vinculades a la Memòria Digital de Galícia, una iniciativa per a digitalitzar tot el patrimoni material i immaterial de la Comunitat, amb la integració de nous fons en Galiciana i l'evolució dels sistemes de catalogació de recursos d'arxius, biblioteques i museus.

Modernització dels Sectors Primaris

En el sector primari, en 2017 s'avançarà en dos línies del programa Prevaler amb el desenvolupament d'una plataforma de servicis de valor afegit tant per als agricultors com per a l'administració i amb la modernització dels processos de gestió i comercialització en les llotges de Galícia.

Sector TIC, element tractor de la digitalització

Finalment, la directora de l'AMTEGA va posar l'accent que en el desenvolupament de totes esta iniciatives a Administració autonòmica compta amb la col·laboració del sector TIC, que és “soci” de la  Agenda Digital de Galícia(Obri en nova finestra)  i també objectiu de les seues actuacions per a consolidar-ho com a impulsor imprescindible de la digitalització de la resta dels sectors productius.

Font original de la notícia .

  • Lleis 39 i 40
  • Cooperació interadministrativa