accesskey_mod_content

Arranca el projecte europeu SEMPER per a l'intercanvi d'informació de representació entre països europeus

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

18 març 2019

La identitat electrònica ha suposat un gran avanç per a realitzar tràmits administratius en línia, i en general, per a la transformació digital de l'administració.

 

La identitat electrònica ha suposat un gran avanç per a realitzar tràmits administratius en línia, i en general, per a la transformació digital de l'administració. No obstant açò, cal tindre en compte que en moltes ocasions estos procediments administratius es realitzen a través de representants. Els poders electrònics permeten  actuar en nom d'altres persones, tant físiques com a jurídiques, i per a gestionar-ho s'han desenvolupat sistemes com el Registre Electrònic d'Apoderaments .
 
Amb el Reglament eIDAS ( Reglament (UE) Nº 910/2014(Obri en nova finestra) ), que obliga al reconeixement mutu d'identitats electròniques transfrontereres, s'ha obert la porta perquè els servicis públics oferisquen la possibilitat d'identificar-se amb mitjans d'identitat electrònics d'altres països europeus.  En certes ocasions, és necessari identificar a una persona física o jurídica com a representant d'una altra persona física o jurídica, i és precisament l'objectiu que perseguix el projecte SEMPER.

El projecte europeu “SEMPER – Cross-border Semantic Interoperability of Powers and Mandates (CEF 2018-EU-IA-0032)” s'emmarca dins del programa Connecting Europe Facility (CEF)(Obri en nova finestra) i té com a objectiu analitzar què informació de representació és necessari intercanviar per a identificar adequadament a una persona física o jurídica que actua en representació d'una altra.
 
La Secretària General d'Administració Digital participa en este projecte juntament amb  la Technische Universitat Graz (Àustria), que actua com a coordinador del projecte, el Ministry of Public Administration (Eslovènia) i el Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Països Baixos). Esta proposta ha sigut seleccionada en la convocatòria CEF Telecom 2018, que el seu objectiu és crear un ecosistema en tota la Unió Europea basat en el Reglament eIDAS capaç de millorar els servicis prestats al ciutadà.

El projecte SEMPER pretén complementar la funcionalitat de reconeixement d'identitats dels nodes eIDAS , amb la possibilitat de comprovar i intercanviar informació de la representació. Per a açò que cal definir la interoperabilitat semàntica transfronterera dels poders de representació i connectar els nodes eIDAS amb els sistemes de representació de cada país.  En el cas d'Espanya, el node eIDAS consultarà el Registre Electrònic d'Apoderaments per a intercanviar els atributs de representació a més de la identificació del ciutadà. Esta arrancada de projecte constituïx l'inici de reunions per a concretar les especificacions de les quals s'obtindrà la definició semàntica.

  • Interoperabilitat
  • Infraestructures i servicis comuns