accesskey_mod_content

Arrenca el projecte europeu SEMPER per a l'intercanvi d'informació de representació entre països europeus

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

18 març 2019

La identitat electrònica ha suposat un gran avanç per realitzar tràmits administratius en línia, i en general, per a la transformació digital de l'administració.

 

La identitat electrònica ha suposat un gran avanç per realitzar tràmits administratius en línia, i en general, per a la transformació digital de l'administració. No obstant això, cal tenir en compte que en moltes ocasions aquests procediments administratius es realitzen a través de representants. Los poders electrònics permeten  actuar en nom d'altres persones, tant físiques com a jurídiques, i per gestionar-ho s'han desenvolupat sistemes com el Registro Electrònic d'Apoderaments .
 
Amb el Reglament eIDAS ( Reglament (UE) Nº 910/2014(Obre en nova finestra) ), que obliga al reconeixement mutu d'identitats electròniques transfrontereres, s'ha obert la porta perquè els serveis públics ofereixin la possibilitat d'identificar-se amb mitjans d'identitat electrònics d'altres països europeus.  En certes ocasions, és necessari identificar a una persona física o jurídica com a representant d'una altra persona física o jurídica, i és precisament l'objectiu que persegueix el projecte SEMPER.

El projecte europeu “SEMPER – Cross-border Semantic Interoperability of Powers and Mandates (CEF 2018-EU-IA-0032)” s'emmarca dins del programa Connecting Europe Facility (CEF)(Obre en nova finestra) i té com a objectiu analitzar què informació de representació és necessari intercanviar per identificar adequadament a una persona física o jurídica que actua en representació d'una altra.
 
La Secretària General d'Administració Digital participa en aquest projecte juntament amb  la Technische Universitat Graz (Àustria), que actua com a coordinador del projecte, el Ministry of Public Administration (Eslovènia) i el Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Països Baixos). Aquesta proposta ha estat seleccionada en la convocatòria CEF Telecom 2018, que el seu objectiu és crear un ecosistema en tota la Unió Europea basat en el Reglament eIDAS capaç de millorar els serveis prestats al ciutadà.

El projecte SEMPER pretén complementar la funcionalitat de reconeixement d'identitats dels nodes eIDAS , amb la possibilitat de comprovar i intercanviar informació de la representació. Per a això que cal definir la interoperabilitat semàntica transfronterera dels poders de representació i connectar els nodes eIDAS amb els sistemes de representació de cada país.  En el cas d'Espanya, el node eIDAS consultarà el Registro Electrònic d'Apoderaments per intercanviar els atributs de representació a més de la identificació del ciutadà. Aquesta arrencada de projecte constitueix l'inici de reunions per concretar les especificacions de les quals s'obtindrà la definició semàntica.

  • Interoperabilitat
  • Infraestructures i serveis comuns