"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".
Els ministres europeus de Telecomunicacions i Digitalització se citaran en León este dilluns i dimarts (23 i 24 d'octubre), on participaran en la Reunió Informal de Ministres de Telecomunicacions en el marc de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. A la cita també acudirà el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton.
La reunió té com a objectiu avançar en les bases perquè el model normatiu europeu siga una referència mundial per a la innovació, la competitivitat i la protecció dels drets digitals dels ciutadans.
En l'encontre, participaran també representants de les organitzacions internacionals i nacionals com la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), l'associació mundial Global System for Mobile Communications Association (GSMA) l'Organisme de Reguladors Europeus de les Comunicacions Electròniques (ORECE, BEREC per les seues sigles en engonals)i la Comissió Nacional de Mercats de la Competència (CNMC). També assistixen com convidats els Comissionats del PERTE Xip i del PERTE Nova Economia de la Llengua, juntament amb INCIBE.
Reforç dels drets digitals davant el ràpid canvi tecnològic
La reunió arrancarà el dilluns amb una sessió dedicada al reforç dels drets digitals, un dels reptes més apressants derivats del ràpid canvi tecnològic. La Carta de Drets Digitals espanyola, la Declaració de la UE sobre Drets i Principios Digitals per a la Dècada Digital, la Carta Iberoamericana de Drets i Principis en Entorns Digitals, el futur Pacto Mundial Digital (Global Digital Compact) i els recents acords dels països de l'OCDE estan creant un nou marc mundial de referència.
En este sentit, destaca la “Carta de Drets Digitals” publicada per España, que va ser país pioner en adoptar este marc de referència l'any 2021.
En l'encontre de León se centrarà el debat entorn de/entorn de la neurotecnología i les tecnologies immersives i quàntiques, i es convidarà a la reflexió dels governs entorn de/entorn dels drets digitals i, amb açò, a la regulació del desenvolupament de la Intel·ligència Artificial que s'està negociant durant la presidència espanyola de la UE. El text regula la Intel·ligència Artificial amb l'objectiu generar un ecosistema garantista amb els drets, així com un entorn de competitivitat europeu estable per a proveïdors i clients europeus.
Els ministres tancaran la jornada amb una visita a una exposició sobre 5G, intel·ligència artificial i projectes de ciberseguretat que s'instal·larà en el mateix reciento de la reunió. Posteriorment, els ministres visitaran la catedral de León, la Basílica de Sant Isidoro i la Casa Botins, un dels tres únics edificis projectats per Antoni Gaudí fora de Catalunya.
El futur de les telecomunicacions
El dimarts, 24 d'octubre, els ministres dedicaran la primera sessió de treball al futur de les telecomunicacions, un sector que està experimentant profunds canvis i s'enfronta a reptes que requerixen enormes inversions. El marc regulador europeu ha d'ajustar-se a les realitats actuals, a la globalització, a l'aparició de nous i importants actors, a les noves estructures de mercat i a les tecnologies disruptives.
Junto con la Ley de Mercados Digitales y la Ley de Servicios Digitales, la nueva regulación de las telecomunicaciones deberá proporcionar a la UE el marco necesario para encontrar el modelo de financiación para el despliegue de las futuras redes de telecomunicaciones europeas, movilizando la inversión pública y privada, fomentando la soberanía digital de Europa y la competitividad global.
Avanços cap als objectius de la Dècada Digital
La reunió culminarà amb una sessió centrada en el treball dels governs europeus per a aconseguir els objectius de la Dècada Digital 2030 en quatre àmbits: la formació per a aconseguir una població amb capacitats digitals i professionals altament qualificats; les infraestructures digitals segures i sostenibles; la transformació digital de teixit empresarial; i la digitalització dels servicis públics.
En l'informe sobre la Dècada Digital publicat recentment, España millora en tots els indicadors respecte a l'antic informe DESI. Especialment, en matèria de les infraestructures digitals i adopció de la banda ampla ultrarrápida principalment amb fibra òptica –àmbit que lidera gràcies a l'impuls dels fons Next Generation EU i el Pla de Recuperació.
Els ministres debatran sobre la manera de fer de la digitalització un motor per al creixement, la prosperitat i la competitivitat, així com per a contribuir a una economia més sostenible, amb un enfocament humanista que no deixe a ningú arrere. L'objectiu és fer del model europeu una referència mundial per a la innovació i la protecció de la llibertat.
Font original de la notícia
- Ciutadà
- Informació i dades del sector públic