accesskey_mod_content

Celebrat a Navarra el primer encontre d'Oficines de la Dada d'Espanya

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

17 novembre 2023

A la jornada van assistir representants de 16 comunitats autònomes, i del govern central i es van intercanviar punts de vista entorn de/entorn de la gestió de la dada.

La Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial (SEDIA) i el Govern de Navarra van organitzar ahir en el Palau Baluard de Pamplona el primer fòrum d'encontre d'Oficines de la Dada d'Espanya al com van assistir representants relacionats amb esta temàtica de 16 comunitats autònomes i de l'Administració General de l'Estat, amb l'objectiu de reforçar el compromís respecte al poder transformador de la dada, i donar forma a actuacions conjuntes i sinèrgiques.

El conseller d'Universitat, Innovación i Transformación Digital del Govern de Navarra, Juan Cruz Cigudosa García va ser l'encarregat de l'obertura de la jornada anunciant la posada en marxa d'un Comité d'Ètica per a l'Oficina de la Dada de Navarra alineat amb les polítiques actives i el lideratge nacional i internacional de la SEDIA i amb la  Estratègia Espanya Digital(Obri en nova finestra)  i la  Estratègia Digital Navarra 2030(Obri en nova finestra) . S'ha fet també recalcament en la necessitat d'enfortir la resposta als desafiaments socials, i estimular la innovació i el desenvolupament econòmic a través de les dades, i l'ineludible compromís amb la innovació mitjançant l'ús de tecnologies disruptives com la Intel·ligència Artificial, sempre baix un prisma ètic i de respecte als valors i principis europeus.

La jornada va continuar amb la intervenció del Chief Data Officer del Govern d'Espanya, Alberto Palomo qui va destacar el poder transformador de la dada, com a element clau en la transformació digital. En este sentit, s'ha esbossat l'estratègia dissenyada des d'Europa en relació amb la dada i la seua gestió sobirana, i contextualitzat la creació de la pròpia Oficina en 2020, com a instrument pràctic d'implantació nacional d'aquesta estratègia. Esta desplega actuacions per al foment dels ecosistemes de dades, sobre la base d'uns principis d'harmonització i eficiència que servixen també d'acomodament per a aquells criteris estratègics, funcionals, organitzatius, jurídics i tecnològics que són analitzats i presos en compte pels diferents grups d'interés que escometen desplegaments operatius.

Durant el transcurs de la jornada van ser realitzades un gran nombre de presentacions dividides en tres blocs temàtics, els quals van anar en primer lloc “L'ecosistema de la dada: qui” on es van abordar algunes de les estratègies entorn de/entorn de la dada des de l'Oficina de la Dada, des de la Generalitat de Catalunya i des del Govern Basc.

A continuació, es van realitzar presentacions en un segon bloc titulat “Model de governança, ètica i cultura: com” on els governs d'Aragó,  Andalusia, Canàries, València i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies(Obri en nova finestra) (FEMP) van fer presentacions de projectes específics; i en un últim bloc titulat “Servici al ciutadà, innovació i espais de dades: per a què” es van exposar presentacions per part d'Andalusia, l'INE, red.es i la Secretaria General d'Administració Digital, esta última presentant algunes de les iniciatives al voltant de la dada en les quals està treballant amb especial focus en l'Espai de Dades de l'AGE i l'Espai Nacional de Dades de Salut.

Cadascun d'eixos blocs va finalitzar amb una taula de debat on van participar tots els assistents a l'esdeveniment. 

La participació de les comunitats autònomes en este primer Fòrum demostra la importància de les dades en les cadenes de valor, com a pilar fonamental per a la competitivitat i l'eficiència digital futura, i el compromís conjunt cap a la col·laboració i l'aprenentatge. Així, s'han presentat set principis per a avançar en la formulació conjunta d'estratègies i polítiques relacionades amb el maneig de dades, que van des de la governança efectiva de la dada, el tractament ètic de la dada, la tramitació administrativa centrada en la dada, i la compartició sobirana de dades, fins a la difusió oberta de la informació, el disseny i anàlisi de polítiques des de l'evidència i el foment de la cultura de la dada mitjançant la creació d'unitats especialitzades i programes de formació.

L'Oficina de la Dada del Govern d'Espanya

L'Oficina de la Dada (depenent de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital) sorgix en 2020 com a encarregada de dinamitzar la gestió, compartició i l'ús de les dades al llarg dels sectors productius de l'economia i societat espanyola. Abastant tant l'àmbit públic de l'Administració General d'Estat, com el del foment de les indústries privades, es busca harmonitzar estratègies i polítiques públiques, tecnologies, i millors pràctiques, marcant regles de governança que servisquen per a una major capil·laritat i efectivitat en la gestió i l'ús efectiu de la dada.

L'Oficina de la Dada de Navarra

A la fi de 2022 el Govern de Navarra, a través del Departament d'Universitat, Innovació i Transformació Digital, va aprovar la creació de l'Oficina de la Dada de Navarra, la missió de la qual és gestionar el cicle complet d'estos actius, des de la seua creació fins al seu emmagatzematge, ús i compartició. Esta oficina oferix els seus servicis a diversos agents, tals com a administracions, empreses, universitats i ciutadania en general, amb el compromís de garantir la qualitat, veracitat, ètica i seguretat en el seu ús.

  • Informació i dades del sector públic