El reglament té com a objectiu establir un nou marc de cooperació per a les administracions públiques de la UE per a garantir la prestació fluïda de servicis públics a través de les fronteres i preveure mesures de suport que promoguen la innovació i milloren l'intercanvi d'habilitats/habilitats i coneixements.
La nova llei establirà una estructura de governança de la interoperabilitat amb vista a crear un ecosistema de solucions d'interoperabilitat compartides per al sector públic de la UE. De esta manera, les administracions públiques de la UE poden contribuir i reutilitzar aquestes solucions, innovar juntes i crear valor afegit.
Pròxims passos i antecedents
Després de l'acord provisional d'hui, els equips de nivell tècnic afinaran el reglament esta setmana. Una vegada conclòs este treball, el text de l'acord complet haurà de ser confirmat per les dos institucions i sotmès a una revisió jurídic-lingüística abans de la seua adopció formal pels colegisladores.
Quant al rerefons darrere de l'aprovació de la Llei, cal destacar que en els últims anys, els experts en dades i govern digital han desenvolupat pràctiques comunes de cooperació en interoperabilitat d'ampli abast basades en l'actual Marque Europeu d'Interoperabilitat (EIF). El FEI és el model conceptual d'interoperabilitat àmpliament reconegut a Europa. No obstant açò, avaluacions recents han exposat serioses limitacions d'este enfocament de cooperació totalment voluntari.
Els estats membres de la UE han emfatitzat cada vegada més la necessitat d'enfortir la cooperació europea en matèria d'interoperabilitat. Entre unes altres, les declaracions ministerials firmades en 2017 a Tallin i en 2020 a Berlín donen fe d'esta necessitat. Amb vista a abordar estes necessitats, la Comissió va adoptar la proposta de Reglament del Parlament Europeu i del Consell pel qual s'establixen mesures per a un alt nivell d'interoperabilitat del sector públic en tota la Unió («Llei per a una Europa Interoperable») el 18 de novembre de 2022.
El 2 de juny de 2023, el Consell TTE (Telecomunicacions) va prendre nota d'un informe de situació sobre este expedient i el 6 d'octubre de 2023, els representants dels Estats membres (Coreper) van acordar un mandat que permetria a la Presidència iniciar negociacions amb el Parlament Europeu. El 10 d'octubre de 2023 es va celebrar un primer diàleg tripartit.
Font original de la notícia