"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".
La Comissió Europea està invertint 46 milions d'euros del Programa Europa Digital per a provar i millorar la billetera d'identitat digital europea (EUDI). La billetera EUDI revolucionarà la forma en què els ciutadans i les empreses poden identificar-se digitalment en accedir a servicis públics i privats en tota Europa, utilitzant el seu telèfon intel·ligent de manera segura i convenient. Permitirá als ciutadans controlar les seues dades personals emmagatzemades en la billetera. La billetera també estarà equipada amb mecanismes per a minimitzar les dades compartides per a accedir als servicis.
Esta inversió recolza 4 projectes pilot paneuropeus que desenvoluparan i provaran l'ús de la billetera EUDI per a individus i empreses en una àmplia gamma de casos d'ús quotidià. Estos casos d'ús cobrixen servicis públics i privats amb interaccions nacionals i transfrontereres.
Els escenaris quotidians inclouen:
- subministrament d'identificació a servicis públics i privats en línia i fora de línia;
- mostrar el seu permís de conduir mòbil;
- autoritzar pagaments;
- firmar documents electrònicament;
- presentació de receptes mèdiques.
Por ejemplo, la billetera EUDI facilitarà que els ciutadans de la UE viatgen i es muden a un nou país. Inclourà credencials de viatge digitals i simplificarà els processos d'obertura d'un compte bancari, registre per a una targeta SIM, acreditació de qualificacions educatives i professionals, i sol·licitud de beneficis socials a través de la Targeta Sanitària Europea.
Els projectes pilote a gran escala en els quals va invertir la Comissió Europea ajudaran als Estats membres i altres parts interessades a preparar-se per a l'entrada en vigor de el Reglament Europeu d'Identitat Digital , actualment en negociació.
Per a ajudar a aconseguir l'objectiu de el Programa de Polítiques de la Dècada Digital que totes les persones que viuen en la UE tinguen accés a una identificació electrònica segura i fàcil d'usar per a 2030, els Estats membres proporcionaran a tots i cadascun dels ciutadans de la UE accés a una billetera EUDI en un telèfon mòbil o un altre dispositiu digital.
La legislació garantirà que els moneders digitals que ja estan en marxa en diversos Estats membres, com Polònia i Finlàndia, es basen en normes harmonitzades en tota la Unió i els ciutadans puguen utilitzar-los sense problemes a través de les fronteres.
Els ciutadans sempre tindran el control total de les dades que compartixen, i l'ús de la billetera serà completament voluntari.
El abast dels projectes pilot
Els 4 projectes pilot involucren a més de 250 organitzacions públiques i privades en quasi tots els Estats membres, així com a Noruega, Islàndia i Ucraïna, i tindran una durada mínima de 2 anys. Representan una inversió combinada de més de 90 milions d'euros en l'ecosistema d'identitat digital de la UE, cofinançada per la Comissió al 50%.
Treballaran en 11 casos d'ús prioritaris per a millorar l'accés dels ciutadans a mitjans d'identitat electrònica segurs i de gran confiança. Els projectes pilot provaran tot l'ecosistema, des de l'emissió de la billetera a l'usuari fins a la incorporació d'informació d'identitat personal, l'addició de documents addicionals i la presentació d'esta informació als proveïdors de servicis. Per exemple, a un servici públic, una farmàcia o un hotel al que l'usuari vullga accedir.
Els 4 projectes pilot treballaran en estreta col·laboració entre si i amb la Comissió. Els seus resultats s'incorporaran al desenvolupament continu d'especificacions tècniques per a la billetera EUDI per part del grup d'experts eIDAS.
Per a recolzar els projectes pilot i millorar contínuament les especificacions tècniques de la billetera EUDI, la Comissió Europea està desenvolupant un prototip de codi obert de la billetera EUDI. Esto proporcionarà valuosos coneixements i solucions del món real tant per als Estats membres com per als projectes pilote a gran escala per a utilitzar íntegrament o en parts.
Els 4 Proyectos Piloto
POTENCIAL: pilots per al consorci europeu de billetera d'identitat digital
Este projecte està coordinat per Alemanya i França amb la participació de 17 Estats membres i Ucraïna. En ell participen més de 50 administracions públiques i més de 80 entitats privades. El projecte aplicarà la billetera EUDI a 6 casos d'ús
- Accés a servicis governamentals
- Obertura d'un compte bancari
- Registre d'una targeta SIM
- Llicència de conduir mòbil
- firmes electròniques
- Receptes electròniques
EWC - Consorci de billetera d'identitat digital de la UE
Este projecte està coordinat per Suècia amb la participació de 18 Estats membres i Ucraïna. En ell participen més de 15 administracions públiques i més de 40 entitats privades. El projecte provarà 3 casos d'ús
- L'emmagatzematge i visualització de credencials de viatge digitals
- L'organització de les billeteras digitals.
- L'organització dels pagaments.
NOBID – Consorci de moneder d'identificació electrònica nòrdic-bàltic
Este projecte està coordinat per Noruega amb la participació de 8 Estats membres i països de l'EEE. En ell participen més de 5 administracions públiques i més de 15 entitats privades.
El projecte se centrarà en un únic cas d'ús: l'ús de la billetera EUDI per a l'autorització de pagaments de productes i servicis per part de l'usuari de la billetera. Abordará l'emissió de billeteras, la provisió de mitjans de pagament per part d'institucions financeres i l'acceptació de pagaments en un context minorista.
DC4EU – Consorci de Credencials Digitals per a Europa
Este projecte està coordinat per Espanya amb la participació de 23 Estats membres i Ucraïna. En ell participen més de 35 administracions públiques i més de 40 entitats privades.
El projecte provarà l'ús de la billetera EUDI en el sector educatiu i el domini de la seguretat social. El projecte pilot s'alinearà amb la Passada Europea de Seguretat Social i el Model Europeu d'Aprenentatge. Utilitzarà la Infraestructura Europea de Servicis Blockchain (EBSI) en el context de la billetera EUDI.
Font original de la notícia
- Ciutadà
- Servicis electrònics