accesskey_mod_content

Trabajo logra un acuerdo con el Parlamento Europeo para mejorar la protección de los trabajadores en plataformas digitales

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

14 desembre 2023

La futura directiva millorarà les condicions laborals i la protecció social de les persones treballadores.

La Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea(Obri en nova finestra) , a instàncies de la vice-presidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha aconseguit arribar a Estrasburg a un acord amb el Parlament Europeu per a una futura directiva de persones treballadores en plataformes digitals que millorarà les seues condicions laborals i de protecció social en tots els països de la Unió Europea.

La llei espanyola sobre persones treballadores en plataformes de repartiment (Obri en nova finestra) aprobada en 2021, pionera en Europa al presumir como asalariados a estos trabajadores, ha sido una de las fuentes jurídicas de esta directiva que, según estimaciones de la Comisión Europea, podría afectar a unos 5,5 millones de personas que erróneamente están clasificadas como autónomas en la Unión Europea.

En l'actualitat, més de 28 milions de persones en la UE treballen en alguna de les al voltant de 500 plataformes digitals de tot tipus (repartiment, transport, etc.) que operen en els 27 països del bloc. D'acord amb les estimacions de la Unió Europea, en dos anys eixa xifra de treballadors ascendirà a 43 milions.

La nova directiva europea, ultimada esta matinada després de més de 12 hores de negociacions, preveu que els Estats membres disposen de procediments administratius o judicials per a classificar com a persones treballadores per compte d'altri a aquelles que treballen en alguna d'estes plataformes digitals.

Hauran de complir almenys dos indicis de laboralidad per a ser considerats com a treballadors per compte d'altri, per exemple, quan es dona la circumstància que la plataforma és la que determina la seua remuneració o la plataforma la que controla l'acompliment de l'activitat professional.

La directiva que s'ha acordat preveu, a més, sancions per a les plataformes que incomplisquen les disposicions, així com procediments administratius i judicials a la disposició dels treballadors que es consideren mal classificats.

Asimismo, será la plataforma la que deberá acreditar si una persona trabajadora lo es por cuenta ajena o es una autónoma.

Con la directiva se consigue también reforzar la transparencia y el control humano de los sistemas automatizados de supervisión y toma de decisiones mediante algoritmos utilizados por las plataformas digitales, a la vez que reconoce derechos a los trabajadores y sus representantes.

La nova normativa impedirà que les plataformes puguen utilitzar sistemes automatitzats de supervisió i presa de decisions sobre l'estat emocional de les persones treballadors ni sobre les seues converses privades, així com tampoc de les seues dades biomètriques.

Qualsevol decisió d'acabar, restringir o suspendre una relació laboral amb una persona treballadora no podrà ser presa sobre la base d'un algoritme. Els representants de les persones treballadores tindran accés a la informació completa i detallada sobre els sistemes automatitzats de supervisió i presa de decisions utilitzats per la plataforma. A més, hauran de ser consultats quan es procedisca a introduir canvis en eixos sistemes.

L'acord provisional aconseguit en la matinada d'avui a converses entre el Consell, el Parlament i la Comissió se sotmetrà a una nova prova el pròxim 20 de desembre, quan es present per a ser ratificat pels ambaixadors permanents dels 27 Estats membres davant la UE i pel ple de l'Eurocambra.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

Nota del Consell(Obri en nova finestra)

  • Ciutadà
  • Servicis electrònics