accesskey_mod_content

Sanitat impulsa la xarxa que permet accedir a dades clíniques i receptes en la UE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

17 agost 2023

El Ministeri de Sanitat impulsa el procés d'interoperabilitat de dades clíniques que permetrà que tota la població tinga accés al seu Historia Clínica Resumida i al seu Receta Electrónica des d'altres països de la Unió Europea

A dia d'hui, més del 78 % de la ciutadania d'Espanya viu en una comunitat autònoma totalment connectada a estos servicis i la totalitat de les autonomies s'han compromès a avançar en este procés que coordina Sanitat. En este escenari, el Ministeri de Sanitat(Obri en nova finestra) ha impulsat el procés d'interoperabilitat de dades clíniques que permetrà a tots els ciutadans tindre accés al seu Historia Clínica Resumida (Patient Summary) i Recepta Electrònica (i-Precription/i-Dispensation) des d'altres països de la Unió Europea. 

El Ministeri ha firmat ja els acords per a la incorporació de totes les comunitats i ciutats autònomes del país a la Xarxa d'Assistència Sanitària Transfronterera en la Unió Europea(Obri en nova finestra) (I-Health Network). D'esta manera, i, recíprocament, la ciutadania dels Estats membres disposarà també d'este servici a Espanya.

La interoperabilitat de la història clínica resumida i de la prescripció i dispensació de la recepta electrònica s'implanten de forma progressiva en els territoris fins a ser una realitat per a tota la ciutadania d'europea. A Espanya, actualment 13 comunitats i les dos ciutats autònomes tenen ja actiu algun servici vinculat a esta xarxa.

Comunitats amb accés a la història clínica i recepta electrònica UE

En concret, tota la població integrada en el Sistema Nacional de Salut d'Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia, Navarra, i País Basc pot ja compartir el resum d'història clínica amb els professionals sanitaris de França, Portugal, Països Baixos, Luxemburg, Croàcia i Malta. A més, estan en fase de proves Múrcia i Canàries, així com Grècia, República Txeca i Estònia.

D'altra banda, el servici europeu d'interoperabilitat de la recepta electrònica es troba ja actiu a Andalusia, Aragó, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i León, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Navarra, País Basc, Ceuta i Melilla. Els pacients procedents d'estes comunitats poden obtindre les seues receptes en les farmàcies adherides de Croàcia, Estònia, Finlàndia, Polònia i Portugal que disposen del servici. A més, estan en fase de proves Astúries i Múrcia, així com Itàlia, Grècia, Xipre, Hongria, República Txeca, Irlanda, Suècia, Letònia i Lituània.

El nostre país participa activament en este projecte de la Comissió Europea des del seu disseny inicial, aportant els seus models d'història clínica resumida i de recepta electrònica interoperables del Sistema Nacional de Salut que han servit com un esquema de referència per a la UE. De la mateixa manera, Espanya és referent en la seua implantació real, sent un dels països amb un major desplegament d'estos servicis.

Coordinació amb les autonomies

Al seu torn, els pacients procedents dels països que disposen d'estos servicis, poden ser atesos en el Sistema Nacional de Salut espanyol comptant amb la seua informació clínica preexistent i accedint a receptes de medicaments que tinguen prescrits en els seus països d'origen en qualsevol de les oficines de farmàcia de les comunitats autònomes esmentades.

Una vegada que han firmat l'acord amb el Ministeri de Sanitat, els servicis autonòmics de salut són els responsables de realitzar les corresponents adaptacions en els seus sistemes, seguint els criteris establits per la Comissió Europea i amb el suport de Sanitat. Després de dur a terme les proves pertinents, el Ministeri valguda el procés i autoritza a cada comunitat autònoma a integrar-se en el Node de Servicis del Sistema Nacional de Salut que opera, on s'ordenen i gestionen els fluxos de la informació clínica dels pacients entre Espanya i els països de la UE.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Interoperabilitat i Normalització
  • Cooperació interadministrativa
  • Ciutadà