El Govern d'España ha publicat les conclusions de la seua presidència rotatòria en el grup D9+, un fòrum informal compost pels països més digitalitzats de la Unió Europea. Els membres del D9+ són Finlàndia, Suècia, Dinamarca, Irlanda, Bèlgica, Estònia, Països Baixos, Portugal, Polònia, República Txeca, Luxemburg i España.
La representació d'España li competix al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial (SEDIA). En dos anys, España ha escalat quatre llocs en el DESI, de l'onzé al seté, convertint-se en la gran economia europea més digitalitzada , per davant d'Alemanya o França. També lidera en aspectes clau com la connectivitat (tercer lloc) o els servicis públics digitals (cinqué lloc), i és el quart país més ciberseguro del món i el segon de la UE en el rànquing de la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU).
Durant el semestre que ha ostentat el lloc —segon semestre de 2022— España ha identificat la necessitat de formar a la població europea en competències digitals, així com de garantir la seguretat de les xarxes 5G desplegades pel continent.
El resum de la declaració, remesa als membres del D9+, destaca tots dos elements com a claus per a la sobirania estratègica de la Unió Europea en el plànol digital i per a la seua major competitivitat en el sector tecnològic, on s'està lliurant una pugna pel talent internacional i per la ciberseguretat. Dos aspectes que estaran també molt presents durant la presidència espanyola del Consell de la UE, que comença al juliol de 2023.
Competencias digitals, prioritat europea
En 2023, “Año Europeo de las Capacidades”, España destaca la formación en competencias digitales básicas y avanzadas como un objetivo comunitario. “Es imperativo crear conciencia y capacitar a las personas para interactuar con la tecnología de una manera empoderada”, indica el resumen. El objetivo europeo es que el 80% de la ciudadanía tenga habilidades, al menos básicas, para 2030. Una meta que España, donde esa cifra alcanza el 64%, ha adelantado a 2025 gracias a su Plan Nacional de Competencias Digitales dotado con 3.750 millones de euros.
El DESI muestra que 4 de cada 10 adultos y 1 de cada 3 personas que trabajan en Europa carecen de competencias digitales básicas. Más del 70% de las empresas de la UE identifican en la falta de personal con habilidades digitales adecuadas uno de los obstáculos para la inversión y Europa también se enfrenta a una escasez de expertos digitales que desarrollen tecnologías de vanguardia en beneficio de todos los ciudadanos.
D'altra banda, s'identifica que la bretxa de gènere és particularment greu, ja que solament 1 de cada 6 especialistes en TIC i 1 de cada 3 graduats en STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) són dones.
Per açò, diversos Estats membres han desplegat ambiciosos programes de formació digital. Espanya compta amb les 32 càtedres universitat – empresa en ciberseguretat i intel·ligència artificial que va posar en marxa el desembre passat. Però, especialment, destaca “ Generació D ”, el major moviment públic-privat en favor de les competències digitals de la història del país, amb iniciatives orientades tant a la ciutadania com a les empreses. De fet, la convocatòria “Generació D” destinada a formar a directius i a treballadors de pimes, així com a aturats que puguen exercir el rol de “agents del canvi” en una empresa ja està oberta.
También se destaca en el documento que los Estados miembros de la UE deben trabajar juntos, con un enfoque poliédrico y transversal para garantizar el cumplimiento de los objetivos de la década digital.
En este sentit, per a satisfer la demanda del mercat s'insta a impulsar programes educatius nacionals incorporant l'eix digital en els sistemes educatius obligatoris, amb una oferta variada de formació universitària, professional i certificacions en habilitats/habilitats digitals, en particular, en ciberseguretat i microelectrònica.
La Comissió Europea podria d'esta forma recolzar les iniciatives i proporcionar un espai per a intercanviar bones pràctiques i iniciar accions concretes orientades al mercat laboral.
Próxima reunió D9+: 10 de maig a Polònia
La última reunión del grupo, presidida por España, tuvo lugar el pasado diciembre, en el contexto de la Conferencia Ministerial de Economía Digital de la OCDE.
Allí es va anunciar una inversió de 38 milions d'euros per part de la UE per a millorar la connectivitat i les infraestructures de les Illes Canàries. La iniciativa s'emmarca en el programa “Connectar Europa", fons de 2.000 milions d'euros que recolza el desplegament de xarxes troncals que responguen a connectar de forma sòlida tots els territoris de la UE, incloses les seues regions ultraperiféricas.
La secretària d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial (SEDIA) i el president del Govern canari van ser els encarregats d'inaugurar la reunió privada del D9+, en la qual van estar presents Bèlgica, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Irlanda, Luxemburg, Països Baixos, Portugal (via videoconferència) i Suècia.
El pròxim encontre tindrà lloc el pròxim dia 10 de maig a Polònia, que presidirà en esta ocasió l'organització dels debats.
Veure document