"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".
Perquè un espai de dades funcione correctament, és necessari comptar amb actors suficients per a cobrir un conjunt de rols i una sèrie de components tecnològics. Estos elements permeten fixar un marc comú de governança per a compartir les dades de manera segura, garantint la sobirania dels participants sobre les seues pròpies dades. Este concepte, la sobirania de les dades, es pot definir com la capacitat de l'amo de les dades per a establir les polítiques d'ús i accés de les dades que va a intercanviar, i és l'element nuclear d'un espais de dades.
En este sentit, l'informe Principis de disseny per als espais de dades ” (abril 2021), finançat per la Unió Europea, oferix els fonaments que han de seguir els espais de dades per a actuar d'acord amb els valors de la UE: descentralització, obertura, transparència, sobirania i interoperabilitat. L'informe va ser elaborat per experts de 25 companyies diferents, per la qual cosa dona una visió consensuada amb la indústria.
A continuació es resumixen algunes de les principals aportacions del document, prenent com a referència l'article “ Elements d'un espai de dades ” publicat en la revista Boletic, de l'Associació professional de Cossos Superiors de Sistemes i Tecnologies de la Informació. En aquest article, els elements d'un espai de dades es dividixen en dos categories:
- Rols i àmbits d'actuació
- Components fonamentals
Rols
En un espai de dades podem trobar diversos participants, cadascun d'ells enfocats en un àmbit d'actuació. Es el que es coneix com a rols:
-
Proveïdors i consumidors de dades
Són els participants que proporcionen i interactuen amb les dades. Dins d'esta categoria trobem diversos rols:
- Productor de les dades: Genera les dades.
- Dueño de les dades: És el titular dels drets d'accés i utilització de les dades.
- Proveïdor de dades: Capta les dades i els oferix a través del catàleg de l'espai de dades.
- Consumidor de dades: Accede a les dades del catàleg.
- Proveïdor d'aplicacions: Proporciona aplicacions que permeten treballar amb les dades oferint valor afegit (per exemple, models de machinelearning, visualitzacions, processos de neteja, etc.).
-
Intermediaris
En este cas parlem de tercers que oferixen els servicis necessaris per a la publicació, cerca de recursos i registre de transaccions. Alguns exemples de servicis que oferixen els intermediaris són:
- Vocabularios i ontologies, que permeten organitzar, categoritzar o etiquetar sistemàticament la informació, millorant la interoperabilitat.
- Tendes d'aplicacions, on figuren les ferramentes oferides pels proveïdors d'aplicacions, garantint-se que han passat un procés de control de qualitat.
- Servicis de bróker de metadades per a la publicació d'un catàleg d'ofertes de recursos (dades i aplicacions) amb la màxima informació possible.
- Servicis d'orquestració, que permeten automatitzar diverses activitats.
- Registres de transaccions (clearing house), que permeten mantindre el control de les operacions realitzades.
-
Proveïdors tecnològics
Proporcionen components perquè l'espai de dades opere correctament, convertint-se en un entorn segur i de confiança. Ejemplos d'estos components són el connector -un element fonamental que veurem a continuació-, els sistemes de gestió d'usuaris o els sistemes de supervisió.
No entrarien en esta categoria els servicis d'intermediació ni les aplicacions.
-
Operadors de l'espai de dades
Centrats en la gestió de l'espai, realitzen tasques com la tramitació de peticions o incidències, control de canvis, manteniment programari, etc. Entre altres qüestions, certifiquen als participants, exercixen la governança de l'espai de dades i definixen el roadmap de funcionalitats.
Tots estos rols no són exclusius, i un mateix usuari pot adoptar varis d'ells.
Components d'un espai de dades
Existixen diferents aproximacions sobre els components que ha de tindre un espai de dades. Es pot acudir a Gaia-X i/o prendre com a referència el model d'arquitectura IDS-RAM (Reference Architecture model) , caracteritzat per presentar una arquitectura oberta, confiable i federada per a un intercanvi de dades intersectorial.
En tot cas, perquè l'activitat es desenvolupe d'una manera segura i controlada, són necessaris, almenys, els següents blocs:
-
Components per a l'accés a l'espai de dades: connector
Un dels principals elements dels espais de dades és el connector, mitjançant el qual els participants accedixen a l'espai de dades i a les pròpies dades. És l'encarregat de tractar les dades segons les polítiques d'ús definides per l'amo dels drets d'accés i utilització, garantint la seua sobirania. Per a evitar la seua manipulació maliciosa, els connectors poden anar firmats mitjançant un certificat subministrat per la governança de l'espai de dades, de manera que es garantisca la seua integritat i el compliment dels drets d'ús establits per l'amo de les dades.
-
Components per a la intermediació
Permeten els servicis d'intermediació abans esmentats, el bróker de metadades, la tenda d'aplicacions, etc. De tots ells, el més fonamental és el catàleg de recursos. A més d'un llistat amb l'oferta disponible, també és la ferramenta que permet localitzar al proveïdor del recurs, les característiques del mateix i les seues condicions d'ús.
-
Components per a la gestió d'identitat i l'intercanvi segur de dades
Estos components permeten garantir la identitat dels participants i la seguretat de les transaccions. Per açò se sol exigir als participants la presentació de credencials (per exemple, via certificats X.509 )
-
Components per a la gestió de l'espai de dades
Es tracta de ferramentes que permeten que l'espai de dades opere amb normalitat, facilitant les operacions diàries, la gestió dels participants (alta, baixa, revocació, suspensió), la supervisió de l'activitat, etc.
Com interactuen tots estos elements?
Tots estos rols i components interactuen entre si. Primer, el proveïdor de dades registra la seua oferta de dades en el catàleg, incloent metadades rellevants, com les polítiques d'ús. El consumidor de dades busca en el catàleg els conjunts de dades i aplicacions del seu interés. Una vegada localitzats, contacta amb el proveïdor, comunicant-li quins són els recursos que vol adquirir. En este procés, pot produir-se una negociació addicional de les condicions. Una vegada aconseguit l'acord, el consumidor pot descarregar les dades.
L'operació ha de ser registrada tant pel proveïdor com pel consumidor.
Escenari d'intercanvi de dades en un espai de dades
Tots estos elements (rols, components i processos) permeten que l'intercanvi de dades es realitze de manera segura i controlada, en un entorn gestionat de confiança. Amb tot açò es busca que les empreses i organismes europeus puguen intercanviar informacion generant un mercat europeu de dades que de lloc a nous productes i servicis de valor, impulsant l'economia europea.
Font original de la notícia
- Informació i dades del sector públic