Els Estats membres, el Parlament Europeu i la Comissió han negociat la Declaració europea sobre els drets i principis digitals per a la dècada digital. Amb ella es pretén promoure els valors europeus en el marc de la transformació digital, donant preeminència a les persones i de manera que la tecnologia digital beneficie a totes elles, a les empreses i a la societat en el seu conjunt.
La via de la UE per a la transformació digital de les nostres societats i la nostra economia abasta una sobirania digital d'índole oberta, el respecte dels drets fonamentals, l'Estat de Dret i la democràcia, la integració, l'accessibilitat, la igualtat, la sostenibilitat i el respecte dels drets i aspiracions de totes les persones.
El text recorda tots els drets pertinents en el context de la transformació digital i ha de servir de referència a les empreses i altres interessats que elaboren i implanten noves tecnologies. La Declaració deu així mateix guiar als responsables de les polítiques quan reflexionen sobre la seua concepció de la transformació digital: situar a les persones en el centre de la transformació digital, recolzar la solidaritat i la integració, garantir la connectivitat, l'educació, la formació i les capacitats digitals, així com l'accés als servicis digitals en línia. La declaració posa l'accent en la importància de la llibertat d'elecció en la interacció amb els algoritmes i els sistemes d'intel·ligència artificial, així com en un entorn digital equitatiu. També fa una crida per a augmentar la seguretat i la protecció en l'entorn digital, en particular per als xiquets i els jóvens. Els Estats membres, el Parlament i la Comissió també es comprometen a recolzar l'elaboració i l'ús de tecnologies sostenibles.