El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital , a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, posa en marxa l'Estratègia de Servicis en el núvol de l'Administració Pública. El Presidente del Govern ho ha anunciat este dijous en el marc de l'encontre empresarial “La innovació en el núvol com a oportunitat per a España”.
Esta Estratègia té com a objectiu prioritzar l'aprovisionament de servicis basat en tecnologies en el núvol per les Administracions Públiques, emprant en primer terme els recursos propis i complementant-los amb solucions del sector privat. Es tracta d'una iniciativa que establix sinergies per a redundar en una millor prestació dels servicis, una major sobirania tecnològica.
Segons ha anticipat el President del Govern, l'Estratègia es desplegarà a partir de tres vectors.
- L'adopció d'una infraestructura de “núvol híbrid”, composta per un núvol propi de l'Administració General de l'Estat, combinada amb les d'altres Administracions Públiques i amb proveïdors externs.
- La consolidació dels Centres de Procesament de dades de l'Administració General de l'Estat en un nombre menor de centres amb millors prestacions, reduint costos operatius (econòmics i mediambientals) i maximitzant l'agilitat de les operacions TIC i potenciant la participació en iniciatives en el marc de la Unió Europea.
- Catàleg de servicis creixent, amb la incorporació d'aplicacions que donen resposta a les necessitats comunes de les Administracions Públiques amb solucions del tipus programari com a servici (SaaS).
Además, en línea con la Estrategia Europea del Dato, se pondrán en marcha grandes “data lakes”, espacios comunes de datos seguros, que ayudarán al impulso de la innovación empresarial en los principales sectores productivos estratégicos, como el de la salud, el turístico, el industrial o el comercial.
El President ha destacat durant el seu anunci la “necessitat de compassar, des del públic, els esforços del sector privat en el marc de la digitalització” donada la magnitud que ha aconseguit la gestió de dades en el nostre país. I ha remarcat la vocació inclusiva, cohesionadora a nivell territorial i de defensa dels drets digitals i l'humanisme tecnològic que abandera España.
“En observar el núvol, amb tot el seu potencial, comprenem que és molt més que un concepte instal·lat en una dimensió virtual. Té un ancoratge tangible i material. És valuós perquè té un impacte transversal i multisectorial”, ha dit el President del Govern.
L'anunci de la posada en marxa d'esta Estratègia de Servicis en el núvol de l'Administració Pública atén a la necessitat de canviar el paradigma en la presentació de servicis públics de manera que es contemple una major flexibilitat, agilitat i adaptabilitat, com a demanda la societat. També la necessitat d'escometre innovacions impulsades pel valor de les dades, la Intel·ligència Artificial, l'Internet de les coses (Internet of Things) o les noves xarxes de comunicacions 5G/6G, tal com es destaca en la declaració “Towards a new generation Cloud for Europe”, que els 27 Estats membres de la UE van firmar el 15 d'octubre de 2020.