accesskey_mod_content

L'Estratègia Nacional de Servicis en el Núvol de les Administracions Públiques

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

25 novembre 2022

El Govern llança esta Estratègia amb l'objectiu de disposar d'infraestructures tecnològiques més segures, eficients i fiables per a la prestació de servicis públics digitals salvaguardardando l'autonomia estratègica del país, la seguretat i el control sobre les dades.

El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital(Obri en nova finestra) , a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, posa en marxa l'Estratègia de Servicis en el núvol de l'Administració Pública. El Presidente del Govern ho ha anunciat este dijous en el marc de l'encontre empresarial “La innovació en el núvol com a oportunitat per a España”.

Esta Estratègia té com a objectiu prioritzar l'aprovisionament de servicis basat en tecnologies en el núvol per les Administracions Públiques, emprant en primer terme els recursos propis i complementant-los amb solucions del sector privat. Es tracta d'una iniciativa que establix sinergies per a redundar en una millor prestació dels servicis, una major sobirania tecnològica.

Segons ha anticipat el President del Govern, l'Estratègia es desplegarà a partir de tres vectors. 

  • L'adopció d'una infraestructura de “núvol híbrid”, composta per un núvol propi de l'Administració General de l'Estat, combinada amb les d'altres Administracions Públiques i amb proveïdors externs. 
  • La consolidació dels Centres de Procesament de dades de l'Administració General de l'Estat en un nombre menor de centres amb millors prestacions, reduint costos operatius (econòmics i mediambientals) i maximitzant l'agilitat de les operacions TIC i potenciant la participació en iniciatives en el marc de la Unió Europea.
  • Catàleg de servicis creixent, amb la incorporació d'aplicacions que donen resposta a les necessitats comunes de les Administracions Públiques amb solucions del tipus programari com a servici (SaaS).

Además, en línea con la Estrategia Europea del Dato, se pondrán en marcha grandes “data lakes”, espacios comunes de datos seguros, que ayudarán al impulso de la innovación empresarial en los principales sectores productivos estratégicos, como el de la salud, el turístico, el industrial o el comercial.

El President ha destacat durant el seu anunci la “necessitat de compassar, des del públic, els esforços del sector privat en el marc de la digitalització” donada la magnitud que ha aconseguit la gestió de dades en el nostre país. I ha remarcat la vocació inclusiva, cohesionadora a nivell territorial i de defensa dels drets digitals i l'humanisme tecnològic que abandera España.

“En observar el núvol, amb tot el seu potencial, comprenem que és molt més que un concepte instal·lat en una dimensió virtual. Té un ancoratge tangible i material. És valuós perquè té un impacte transversal i multisectorial”, ha dit el President del Govern. 

L'anunci de la posada en marxa d'esta Estratègia de Servicis en el núvol de l'Administració Pública atén a la necessitat de canviar el paradigma en la presentació de servicis públics de manera que es contemple una major flexibilitat, agilitat i adaptabilitat, com a demanda la societat. També la necessitat d'escometre innovacions impulsades pel valor de les dades, la Intel·ligència Artificial, l'Internet de les coses (Internet of Things) o les noves xarxes de comunicacions 5G/6G, tal com es destaca en la declaració “Towards a new generation Cloud for Europe”, que els 27 Estats membres de la UE van firmar el 15 d'octubre de 2020.

Avançant cap a una administració pública digital

L'ús dels servicis en el núvol permet a les Administracions Públiques prestar servicis digitals i disposar d'infraestructures tecnològiques segures, eficients i fiables alhora que exigix una atenció particular a la salvaguarda de les garanties necessàries per a l'autonomia estratègica del país, la seguretat i el control sobre les dades.

De fet, l'aplicació d'este model en el núvol projectat als servicis d'Administració digital ha contribuït a un posicionament destacat d'España en el conjunt europeu, atés que permeten comptar amb ferramentes per a prestar servicis homogenis i d'igual qualitat, amb independència de la grandària de l'organització, els seus recursos o la seua localització geogràfica.

El Plan de Digitalización de la Administraciones Públicas, clave para lograr una administración inteligente que se acerque al ciudadano en cada trámite, es uno de los ejes principales de la hoja de ruta de transformación digital seguida por el gobierno de España: la Agenda España Digital 2026.

Impulsada pels fons europeus Next Generation, la inversió en este àrea s'ha multiplicat per vint des de 2019, amb una dotació de 3.165 milions d'euros per als pròxims tres anys, dels quals almenys 970 milions aniran destinats a les comunitats autònomes i corporacions locals.

Esta aposta de país ja està tenint resultats positius: en l'últim informe DESI 2022 (Índex de Desenvolupament Social i Econòmic, publicat per la Comissió Europea), España ocupa el seté lloc en digitalització i el cinqué lloc en matèria de servicis públics digitals, per davant de la resta de grans economies europees. 

España és un país pioner en la integració de la IA en l'administració, com demostren els programes Kit Digital i Mi Carpeta Ciudadana, i ocupa el segon posat de la Unió Europea en dades obertes del sector públic. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Infraestructures i servicis comuns
  • Informació i dades del sector públic
  • Seguretat i Protecció de Dades