accesskey_mod_content

El títol acadèmic en una cartera digital

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

08 juny 2022

En el marc del programa europeu EBSI, i amb el requisit d'una sola subvenció per país Membre, este va ser el projecte espanyol seleccionat. La Comissió Europea proposarà una identitat electrònica europea segura.

Per a potenciar el projecte European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), en 2018 la Comissió Europea va convocar unes subvencions en el marc del programa CEF TELECOM. L'objectiu d'estes subvencions era ajudar als diferents Estats membre a connectar sistemes nacionals amb la xarxa EBSI, iniciant així la segona versió d'eixa xarxa de blockchain transfronterera amb vista a la seua posterior posada en producció. La convocatòria de subvenció indicava que solament se subvencionaria un projecte per cada país participant.

El projecte pilot espanyol que va ser seleccionat va plantejar com a activitat principal un pilot d'identitat sobirana, l'emissió de credencials de Diplomes i la configuració de tres nodes de la xarxa europea. L'objectiu del projecte és contribuir a accelerar els treballs en el context del projecte EBSI i en ell participen la FNMT-RCM, CRUE, el Ministeri d'Universitats, IBERMATICA, red.es i la Secretaria General d'Administració Digital. El projecte espanyol, denominat EBSI4ÉS finalitzarà al juny de 2022 i tots els treballs que es van plantejar en la sol·licitud de la subvenció han sigut finalitzats.

L'acció proposada per España ha cobert els següents objectius:

Desplegament i operació de 3 nodes en la infraestructura EBSI

EBSI és una blockchain formada per nodes identificats dels diferents Països Membres. España participa en esta infraestructura amb tres nodes operatius en diferents organitzacions: un en la SGAD, un en FNMT-RCM i un altre en Xarxa IRIS.

Des de la seua creació, la xarxa europea EBSI té com a objectiu principal oferir servicis públics transfronterers, permetent als ciutadans gestionar aspectes tals com la seua identitat, les seues titulacions acadèmiques o els seus documents de registre, per exemple. El ciutadà obté estos documents en forma de credencials que emmagatzema en una cartera digital.

Una blockchain s'utilitza per a registrar transaccions de quasi qualsevol tipus i és una infraestructura distribuïda, que té les seues entrades emmagatzemades en una sèrie de nodes en una xarxa, en lloc d'en una sola ubicació fent-ho «resistent a manipulacions».

Identitat digital sobirana- Credencial d'identificació

Imatge explicada en el paràgrafLa identificació és un element essencial en la relació amb l'administració i per açò en este projecte s'ha creat una credencial d'identificació amb dades que el ciutadà manté baix el seu control.

La  FNMT-RCM(Obri en nova finestra)  emet esta credencial a sol·licitud del ciutadà i prèvia comprovació de la identitat. La  FNMT-RCM firma esta credencial que el ciutadà emmagatzema en el seu wallet. Amb esta credencial podrà identificar-se davant tercers i sol·licitar altres o accedir a servicis.

Credencial de titulacions

Usant la seua credencial d'identificació, el ciutadà pot sol·licitar la credencial de la seua titulació. Es comprova que existix un títol a nom del sol·licitant i emetrà i firmarà l'acreditació del diploma en eixe format de credencial.

A més, en el context del projecte, qualsevol ciutadà que posseïsca un títol oficial podria sol·licitar l'acreditació de les dades del seu títol, registrat en el Registre Nacional de Titulats Universitaris Oficials ( RNTUO(Obri en nova finestra) ), a través del servici de proves “ad hoc” que ha creat la SGAD(Obri en nova finestra) per a certificar la existència de la inscripció en el registre, del diploma  oficial  sol·licitat per l'interessat. Les dades s'obtenen a través de la plataforma d'intermediació de dades. La credencial està firmada per la clau privada de la  SGAD(Obri en nova finestra) .

Com a part del projecte s'ha intentat compatibilitzar les credencials emeses sobre la base de la xarxa de blockchain d'universitats espanyoles (BLUE), amb les definides en EBSI.

  • Identitat i Firma electrònica
  • Interoperabilitat i Normalització