accesskey_mod_content

Publicat l'Informe Anual del sector de les TIC, els mitjans i els servicis audiovisuals 2020

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Noticia disponible únicamente con fines históricos y de hemeroteca. La información y enlaces mostrados se corresponden con los que estaban operativos a la fecha de su publicación. No se garantiza que continúen activos actualmente".

26 febrer 2021

L'Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI) ha elaborat l'edició 2020 de l'informe anual del sector de les TIC, els mitjans i servicis audiovisuals. 

L'Informe Informe Anual del sector de les TIC, els mitjans i els servicis audiovisuals 2020(Obri en nova finestra) , (que es va publicar acompanyat d'una Presentació(Obri en nova finestra) ), mostra les principals característiques estructurals del sector, el seu desenvolupament en 2019 i la seua evolució en els últims 6 anys. Per a açò analitza diversos indicadors clau com el nombre d'empreses que ho componen, la xifra de negoci i l'ocupació generada, així com les inversions realitzades. Estos indicadors clau es complementen amb uns altres de caràcter econòmic com el valor afegit que genera el sector, el comerç exterior, la inversió estrangera directa en el sector i la inversió realitzada per empreses espanyoles del sector en l'estranger.

El sector TIC

El sector TIC d'Espanya ha experimentat durant 2019 un comportament positiu en tots els indicadors que es tenen en compte en este informe: nombre d'empreses, xifra de negoci, personal ocupat, inversió realitzada i Valor Afegit Brut generat.

El número de empresas del sector TIC ha crecido en 2019 de forma similar al año anterior (+3,4%), llegando a las 25.905 empresas. Las empresas del sector dedicadas a la prestación de servicios TIC son las que tienen mayor peso (96,5%) y su aumento (+3,4%) se refleja en el crecimiento global del sector. Las empresas de todas las ramas dentro de la prestación de servicios (actividades informáticas, comercio y telecomunicaciones) han aumentado en número. Las empresas de fabricación TIC han aumentado en menor medida (+1,8%).

La xifra de negoci del sector TIC va créixer en 2019 un 3,9% fins als 95.473 milions d'euros. D'esta manera, continua la tendència de creixement dels últims anys. La majoria de la facturació correspon als servicis TIC (95,8%), que han experimentat un augment del 4,1%, mentre que la facturació de la fabricació TIC, amb un pes del 4,2%, s'ha ralentit notablement, creixent un 0,6%.

La ocupació en el sector TIC va créixer en 2019 un 5,5%, la qual cosa permet continuar la tendència positiva que marca el període 2014-2019. En concret, el sector empra a 446.881 persones. L'ocupació en les activitats informàtiques, la branca del sector que empra a un major nombre de treballadors, ha experimentat un creixement del 7,7%. La nota negativa és el descens, per quart any consecutiu, de l'ocupació en les telecomunicacions ( 1,4%).

La inversión del sector TIC y de los Contenidos crece en 2019 un 10,3%, recuperándose así de la caída sufrida en 2018. La inversión en la rama de actividades informáticas vuelve a caer (-1,1%). En el subsector del comercio al por mayor TIC, la inversión se incrementó un 75,5%. En el de telecomunicaciones creció un 8,7%.

El Valor Afegit Brut del sector TIC en 2019 va registrar un valor de 40.211 milions d'euros, després d'un creixement del 2,7%. Les activitats informàtiques i les telecomunicacions són els subsectors que més aporten a esta xifra, el pes global de la qual sobre el PIB nacional és de el 3,23%.

El sector de les TIC, els mitjans i servicis audiovisuals

En 2019, el número de empresas del sector TIC, los medios y los servicios audiovisuales continúa creciendo en 2019 (2,2%), pero reduce el ritmo respecto a los últimos años. En total, el sector está formado por 35.884 empresas. En concreto, el número de empresas del sector TIC ha crecido un 3,4%, mientras que las del sector de los Medios y los servicios audiovisuales se han reducido un 0,6%.

De la mateixa manera que el nombre d'empreses, la xifra de negoci del sector TIC, els mitjans i els servicis audiovisuals manté la tendència de creixement en 2019, amb un augment del 4,7% fins als 120.566 milions d'euros. La facturació del sector dels Mitjans i els servicis audiovisuals creix un 7,9%, doblant l'increment del sector TIC (+3,9%).

El empleo en el sector TIC, los medios y los servicios audiovisuales también aumenta en 2019 (+4,6%), aunque a menor velocidad que en el año anterior (+7,3%). El personal ocupado en el sector se sitúa en las 557.504 personas. De este modo continúa la tendencia positiva de los últimos años.

En línea con los demás indicadores, la inversión en el sector TIC, los medios y los servicios audiovisuales de España crece en 2019 un 7,2% hasta los 18.429 millones de euros. De este modo, retoma la senda del crecimiento tras una caída del 8,1% en 2018.

El Valor Añadido Bruto a precios de mercado del sector de la Informaciones y Comunicaciones  en 2019 es de 42.480 millones de euros tras un incremento del 2,7%. A pesar de la ralentización del crecimiento respecto a 2018 (+5,2%), este indicador mantiene la tendencia de positiva experimentada en los últimos años. El peso respecto al PIB del país es del 3,41%.

El Valor Añadido Bruto a precios de mercado del sector TIC, los medios y los servicios audiovisuales alcanza en 2019 un valor de 48.295 millones de euros al crecer también un 2,7%. Su peso sobre el PIB nacional es del 3,88%.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Infraestructures i servicis comuns