accesskey_mod_content

Banc Interamericano de Desenvolupament i el Govern d'Espanya intercanvien repositoris de programari obert

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

14 desembre 2018

logo CTT

Les ferramentes poden ser adaptades i reutilitzades gratuïtament per governs i institucions

El Banc Interamericano de Desenvolupament (BID) i el Govern d'Espanya, a través del seu Centre de Transferència de Tecnologia (CTT), han establit una col·laboració per a la federació dels seus repositoris de ferramentes digitals obertes perquè governs i organitzacions d'Amèrica Llatina i el Carib i Europa puguen beneficiar-se de l'oferta de les dos institucions, adaptant i reutilitzant els respectius codis per a resoldre problemes del desenvolupament i atendre a necessitats de ciutadans i comunitats.

Cada any, els governs de tot el món invertixen molts recursos en llicències de programari i altres ferramentes digitals per a promoure ciutats intel·ligents, simplificar els tràmits administratius, millorar els mecanismes de fiscalia, mitigar els impactes del canvi climàtic, enfortir l'atenció sanitària, entre altres àrees del desenvolupament. Si eixes ferramentes anaren obertes per a ser compartides i adaptades a nous usos, els governs i organitzacions podrien aconseguir enormes estalvis i economies d'escala. Amb l'aliança, les dos institucions van a potenciar l'abast dels codis disponibles en les seues plataformes.

Des del BID, la plataforma Codi per al Desenvolupament(Obri en nova finestra) és part de la seua estratègia de promoció de l'obertura del coneixement per a millorar vides en la regió, i actua com un bróker, on es poden baixar el codi font per a la seua utilització, així com aportar codi font perquè uns altres puguen beneficiar-se.

Entre diverses ferramentes disponibles, es troben HydroBID(Obri en nova finestra) , un sistema per a simular escenaris de recursos hídrics de diferents conques de la regió, i Massive change detection(Obri en nova finestra) que a través de l'aplicació d'intel·ligència artificial en imatges satelitales, ajuda a governs locals a l'actualització de cadastres.

“El programari i les ferramentes digitals són fonamentals per a dissenyar, implementar i avaluar projectes i programes. Estem oferint una finestra oberta als desenvolupadors de la plataforma d'Espanya, enriquint la nostra oferta amb més opcions per als països de la regió, i promovent els desenvolupadors de la nostra plataforma cap a Europa”, va dir Karen Mokate, Cap de la Divisió de Coneixement del BID.

La col·laboració entre les dos institucions serà bidireccional. D'una banda, el buscador federat del Centre de Transferència de Tecnologia (CTT) permetrà que els usuaris del CTT tinguen coneixement i accés a les solucions oferides pel BID.

D'altra banda, el BID anirà incorporant al seu catàleg de solucions digitals obertes les solucions desenvolupades per les Administracions Públiques espanyoles que puguen ser de major utilitat en el context iberoamericà. Entre les primeres ferramentes incorporades es troben les següents:

  • CONSUL desenvolupada per l'Ajuntament de Madrid, que ajuda a governs a desenvolupar consultes a la població via mòbil.
  • La suite del client @firma desenvolupada pel Govern d'Espanya per al seu ús per qualsevol Administració Pública permet implementar l'autenticació i firma electrònica avançada d'una forma ràpida i efectiva.
  • Arxive proporciona les ferramentes necessàries per a la creació d'un sistema d'administració i gestió de Centres d'Arxiu multidepartamental, així com la integració en Arxive de les corresponents aplicacions consumidores i la gestió dels documents i expedients electrònics remesos per les mateixes.
  • INSIDE permet la gestió documental íntegrament electrònica dels documents de la gestió viva de l'expedient, com a pas previ a l'arxivat definitiu de la documentació en un format interoperable i durador.
  • ACCEDISCA és una plataforma modular que integra tres components principals: una seu-i; un complet gestor per a la tramitació electrònica dels expedients que s'inicien en la seu; i una ferramenta per a la seua administració i configuració, que inclou un gestor de continguts de la seu i un editor de formularis propi.

Sobre el BID

El Banc Interamericano de Desenvolupament té com a missió millorar vides. Fundat en 1959, el BID és una de les principals fonts de finançament a llarg termini per al desenvolupament econòmic, social i institucional d'Amèrica Llatina i el Carib. El BID també realitza projectes d'investigació d'avantguarda i oferix assessoria sobre polítiques, assistència tècnica i capacitació a clients públics i privats en tota la regió.

Sobre el CTT

El Centre de Transferència de Tecnologia té com a objectiu afavorir la reutilització de solucions per totes les Administracions Públiques espanyoles. En el directori de solucions del CTT és possible trobar més de 300 solucions reutilitzables propiciades des de les Administracions Públiques espanyoles sent possible trobar desenvolupaments de codi obert, servicis comuns, servicis en cloud i actius semàntics,

El CTT és la resposta a l'article 158 de la llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, i a l'article 17 del Reial decret 4/2010, de 8 de Gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat en l'àmbit de l'Administració Electrònica.

Publicació realitzada en el BID(Obri en nova finestra) .

  • Centre de Transferència de Tecnologia
  • Cooperació interadministrativa
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
 
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE