El Pacte Nacional per a la Societat Digital respon al convenciment de totes les institucions firmant de la necessitat de fomentar conjuntament el desenvolupament de la societat digital catalana per a donar una resposta als grans reptes que planteja la revolució digital. Fruit d'este convenciment, Govern, diputacions i entitats municipals s'han compromès a treballar conjuntament i de manera consensuada, a més de comptar amb tots aquells actors socials que es vullguen afegir.
L'acte de firma ha tingut lloc a la Torre de Collserola i ha comptat amb les intervencions de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch; la representant de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Raquel Sánchez, i el president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa.
Els cinc eixos del contingut del pacte són:
- L'impuls d'una nova Administració Digital, producte de la digitalització de les administracions catalanes, que vaja més enllà de l'extensió de l'ús de tecnologies digitals per a aprofitar el seu poder transformador amb l'objectiu de fer una administració més àgil, senzilla i eficaç.
- El desenvolupament de l'estratègia de territori intel·ligent del Govern català (Smartcat), integrant i coordinant les iniciatives locals i supralocales i recolzant a les empreses per a fer de Catalunya un smart country de referència internacional.
- El desplegament i la gestió coordinada d'infraestructures tecnològiques i de comunicacions electròniques que asseguren la igualtat d'oportunitats per a tots els territoris, ciutadania i empreses de Catalunya.
- L'adopció de mesures i de ferramentes tecnològiques conjuntes en l'àmbit de la ciberseguretat i de la protecció dels drets de les persones i les empreses en la nova societat digital.
- El desenvolupament de la Indústria 4.0 , difonent entre el teixit empresarial la importància de la disrupció que pot provocar la indústria 4.0 en el mercat, capacitant capital humà per a donar resposta a la demanda de nous perfils i promovent les infraestructures necessàries.
Amb este pacte, els firmant s'han compromès a convidar a altres institucions públiques catalanes i institucions acadèmiques i professionals a sumar-se al Pacte, a constituir grups de treball en cadascun dels cinc àmbits definits -perquè preparen fulls de ruta i plans d'acció concrets- i a constituir una comissió de seguiment del Pacte Nacional amb l'objectiu de verificar periòdicament l'evolució de les línies d'actuació i objectius establits.