En les eleccions al Parlament Europeu, els ciutadans tenen l'oportunitat de triar als seus representants directes a nivell de la UE en el Parlament Europeu . El Parlament Europeu, compost per membres del Parlament Europeu (MEP) triats en cada Estat membre de la UE, és la única assemblea transnacional del món triada directament . El nombre d'eurodiputats per Estat membre seguix un model de proporcionalitat decreixent basat en la grandària de la població, amb un mínim de sis eurodiputats per als Estats membres més xicotets i un màxim de noranta-sis per als més grans. Mentre que els candidats es presenten en partits nacionals, els eurodiputats electes solen alinear-se amb partits polítics paneuropeus.
Com a institució, el Parlament Europeu, juntament amb el Consell de la Unió Europea , decidix sobre les lleis proposades per la Comissió Europea , modificant-les quan corresponga. A més, el Parlament té autoritat per a triar al President de la Comissió, aprovar o rebutjar a la Comissió en el seu conjunt i, juntament amb el Consell de la Unió Europea, decidir sobre el pressupost de la UE, sobre la base d'una proposta de la Comissió.
Les eleccions de la UE se celebren cada cinc anys. Les últimes van tindre lloc al maig de 2019, i les pròximes se celebraran del 6 al 9 de juny de 2024. Amb més de 400 milions de votants elegibles, estes eleccions representen el segon exercici democràtic més gran del món. La integritat d'unes eleccions lliures i justes depèn de la capacitat dels votants de prendre decisions sense manipulació. La UE implementa mesures rigoroses per a combatre la desinformació, els ciberatacs i les filtracions de dades. En una història de dades anterior , explorem com les dades obertes exercixen un paper crucial en la lluita contra la ciberdesinformación.
En l'exploració basada en dades d'hui, el nostre objectiu és oferir una anàlisi de les eleccions al Parlament Europeu a través de la lent de les dades obertes. Esta narrativa té tres objectius principals: en primer lloc, presentar l'estructura de la legislatura més recent, detallant la seua composició i els mecanismes de representació dins del Parlament Europeu; en segon lloc, revisar la participació dels votants al llarg del temps; i, finalment, proporcionar informació sobre els factors fonamentals que estan donant forma a les pròximes eleccions de 2024. A través de l'anàlisi de dades, busquem dotar als lectors d'una comprensió més profunda del procés electoral i les qüestions crítiques en joc, fomentant així un electorat més informat i compromès.
Comprendre l'estructura parlamentària a través de dades obertes
La majoria de els eurodiputats, triats a nivell nacional, s'afilien a grups polítics europeus que s'alineen amb les seues postures ideològiques i polítiques. Cada grup polític ha de tindre un mínim de 23 eurodiputats d'almenys una quarta part dels Estats membres. Alguns eurodiputats opten per no afiliar-se a cap grup polític i se'ls denomina membres no inscrits.
El nombre total d'eurodiputats per a cada legislatura es fixa abans de cada elecció de la UE, amb un límit fixat en 750 més el president. En les pròximes eleccions de 2024 es triaran 720 eurodiputats, un augment de 15 respecte a les eleccions anteriors. Utilitzem dades obertes per a analitzar la composició actual del Parlament. La Figura 1 oferix una visió general del Parlament ixent a l'abril de 2024. Delinea els set grups polítics dins del Parlament i il·lustra la distribució del total de 705 escons entre els partits (i els eurodiputats no afiliats). Com podem veure, els tres grups més grans són el Partit Popular Europeu , que compta amb 177 eurodiputats, els Socialistes i Demócratas , amb 140 eurodiputats, i Renew Europe amb 102 representants electes.
Alemanya, amb una població de més de 80 milions d'habitants, ha triat 96 eurodiputats, seguida de França amb aproximadament 68 milions d'habitants i 79 eurodiputats, i Itàlia amb una població de 59 milions i 76 eurodiputats. Curiosament, la Figura 1 també indica la distribució de gènere entre els eurodiputats per Estat membre. Veiem una divisió equilibrada entre eurodiputats i diputades en diversos països, com Dinamarca, Espanya, França, Itàlia, Països Baixos i Suècia. Luxemburg i Finlàndia són els dos països amb el major percentatge de diputades al Parlament Europeu, 67 % i 57 % respectivament. Pot continuar explorant el panell interactiu ací .
Utilitzar dades obertes per a comprendre la història de les eleccions de la UE
El Parlament Europeu té les seues arrels en l'Assemblea Comuna de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer. Des de 1979, els seus membres són triats directament, transformant-ho d'una assemblea de membres designats a un parlament triat pels ciutadans de la UE. Inicialment, en la legislatura 1979-1984 , el Parlament tenia 434 escons. Els principals partits de l'època eren el Grup Socialista amb 124 eurodiputats i el Grup del Partit Popular Europeu amb 117 eurodiputats. A mesura que augmentava el nombre d'Estats membres, també augmentaven els escons del Parlament. No obstant açò, en 2020 es va produir una disminució d'eurodiputats a causa de la eixida del Regne Unit de la UE , reduint-se el nombre de 751 a 705. Dels 73 escons del Regne Unit, 27 es van redistribuir a altres països, mentre que 46 es van reservar per a futures ampliacions. .
No solament s'han produït canvis en l'aspecte legislatiu sinó també en el comportament dels votants. Les taxes de participació varien àmpliament entre els Estats membres i tenen el poder d'afectar significativament els resultats electorals. La Figura 2 mostra la participació electoral al llarg dels anys. La major participació es va registrar en les primeres eleccions al Parlament Europeu, on va votar més del 60% de la població. Encara que va haver-hi una lleugera disminució progressiva en els anys següents, en 2019 es va produir un ressorgiment amb al voltant del 51% de participació electoral. Les anàlisis van identificar diversos factors clau que contribuïxen a este ressorgiment, en particular una major consciència de l'impacte de la UE en la vida diària i una creença més forta entre els ciutadans que els seus vots realment importen a l'hora de donar forma a les polítiques de la UE. Este renovat interés també va ser estimulat per majors preocupacions sobre qüestions clau com el canvi climàtic, l'estabilitat política i les polítiques econòmiques dins de la UE. Les dades obertes faciliten l'anàlisi d'esta important tendència.
Poc després de les pròximes eleccions de la UE al juny, podrà explorar com ha evolucionat la tendència de participació, però també veure els resultats i la composició actualitzada del Parlament en el lloc web de resultats de les eleccions europees de 2024 .
Usar dades obertes per a comprendre les eleccions actuals
Les dades obertes no solament proporcionen informació sobre el passat sinó que també són essencials per a pronosticar el futur. Recentment, el Parlament Europeu va publicar la enquesta de primavera de 2024 seguint les tendències públiques abans de les pròximes eleccions. L'enquesta llança llum sobre el comportament electoral dels europeus, les seues actituds cap als temes de campanya i les seues preferències pels valors prioritaris per a la pròxima legislatura del Parlament Europeu. També se centra en la percepció dels ciutadans sobre el Parlament Europeu i la UE i en la seua perspectiva sobre la vida en la UE, juntament amb les seues opinions sobre la UE en el context global actual.
L'interés per les eleccions, la consciència de quan tindran lloc i la probabilitat de votar estan augmentant des de la última enquesta a la tardor de 2023 . Els augments són encara més sorprenents en comparació de l'enquesta de primavera de 2019 (tres mesos abans de les anteriors eleccions de la UE). Els resultats també suggerixen que els ciutadans de la UE són molt conscients de la importància de les eleccions en el context geopolític actual. La Figura 3 presenta les troballes clau. La majoria dels enquestats (60 %) estan interessats en les pròximes eleccions i el 71 % afirma que votaria si les eleccions de la UE se celebraren la setmana vinent. Estes troballes suggerixen que els ciutadans de la UE són clarament conscients de la importància d'este moment polític.
L'anàlisi demogràfica dels resultats revela patrons intrigants. Els jóvens d'entre 15 i 24 anys mostren una postura molt favorable cap a les activitats del Parlament Europeu, i més del 60% recolza un paper més important del Parlament. En general, esta inclinació és evident entre tots els grups d'edat, i el desig que el Parlament Europeu assumisca un paper més central es manté elevat, consistentment per damunt del 50% entre tots els grups d'edat.
Quan se'ls pregunta sobre la màxima prioritat per a la UE, els ciutadans situen "defensa i seguretat" (37%) com la primera prioritat per a reforçar la posició de la UE a nivell mundial, seguida de "qüestions energètiques" i "seguretat alimentària/agricultura" (les dos amb un 30% ). Per a aprofundir més en els resultats, "defensa i seguretat" apareix com una de les principals prioritats per al 41% dels enquestats majors de 55 anys. La població més jove, en canvi, prioritza "l'educació i la investigació" (amb un 32%), al mateix temps que se centra en 'acció climàtica i reducció d'emissions' i 'defensa i seguretat' (tots dos amb al voltant del 30%) .
Conclusió
Les eleccions al Parlament Europeu de 2024, previstes del 6 al 9 de juny, presenten una oportunitat crucial perquè els ciutadans de la UE expressen les seues opinions, influïsquen en polítiques que impacten directament les seues vides i donen forma al futur de la UE. Les dades obertes ens han permès analitzar la composició del Parlament ixent, seguir l'evolució de la institució i anticipar qüestions clau que influiran en les pròximes eleccions. A més, les dades obertes són un recurs primordial per a explorar fets en diversos àmbits, comprendre el que està en joc i prendre decisions informades.
Si ens mantenim informats i atents a la desinformació, podem garantir que les nostres decisions estiguen ben fundades. Utilitze dades obertes per a aprofundir en temes d'interés i mantinga's actualitzat sobre les nostres pròximes històries de dades i seminaris web subscrivint-se al nostre butlletí i seguint data.europa.eu en les xarxes socials. Aprenga com votar en el seu país i consulte els resultats poc després de les eleccions en el lloc web de resultats de les eleccions europees de 2024 .