El Rolling Pla de Normalització de les TIC constituïx un pont únic entre les polítiques de la UE i les activitats de normalització relatives a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Açò contribuïx a augmentar la convergència dels esforços dels responsables de la normalització per a aconseguir els objectius polítics de la UE. Este document és el resultat d'un diàleg anual en el qual participen una àmplia gamma de parts interessades, representades per la Plataforma Europea de Múltiples Parts sobre Normalització de les TIC (PEM). El Rolling Pla se centra en accions que poden recolzar les polítiques de la UE i no pretén ser tan complet com els programes de treball dels diferents organismes de normalització.
Les accions de normalització identificades en el present document per a recolzar les polítiques de la UE són complementàries d'altres instruments, en particular el Programa de Treball Anual de la Unió (PTUA). El Rolling Pla tracta d'enumerar tots els àmbits coneguts en els quals la normalització de les TIC podria recolzar els objectius polítics de la UE. També detalla els requisits per a la normalització de les TIC, els traduïx en accions i proporciona un mecanisme de seguiment per a les accions.
El Rolling Pla 2024 identifica al voltant de 260 accions agrupades en 39 àmbits tecnològics o d'aplicació entorn de/entorn dels impulsors fonamentals i quatre àrees temàtiques: facilitadors clau, reptes socials, innovació per al mercat únic i creixement sostenible. En la secció 3.0 es concedix especial importància a tres "impulsors fonamentals" horitzontals, inclosos els capítols actualitzats sobre l'economia de les dades, la ciberseguretat i la privacitat electrònica. Totes estes són àrees tecnològiques per a la normalització que abasten tot l'espectre de l'elaboració de normes, i és possible que siga necessari fer referència a elles en moltes, fins i tot en la majoria de les activitats específiques. Els seus reptes sorgixen en cada pas de la digitalització i els responsables polítics han de ser més conscients que la normalització de les TIC és la ferramenta per a abordar-los.
Què hi ha de nou en l'edició 2024?
Com cada any, la Comissió Europea i la Plataforma Multisectorial (PEM) van revisar i van actualitzar tots els capítols del Rolling Pla. Les actualitzacions de cada capítol inclouen novetats sobre iniciatives polítiques i objectius connexos (que figuren en les parts A.1, A.2 i A.3 de cada capítol), així com la informació més recent sobre els treballs de normalització finalitzats i en curs relacionats amb l'àrea temàtica respectiva (parts C de cada capítol). Les accions (partix B) de cada capítol s'actualitzen i les accions completades s'eliminen. El motor per a actualitzar els capítols és assegurar-se que seguixen estant relacionats amb la Estratègia Europea de Normalització , recolzar els objectius estratègics de la UE i associar els objectius estratègics de la UE a les activitats mundials de normalització de les TIC.
Com a resultat, l'edició de 2024 inclou una sèrie de revisions substancials. Els capítols sobre economia de dades (3.0.1) i interoperabilitat de dades (3.1.3) es van revisar àmpliament i es van ajustar als avanços en la estratègia de dades de la UE. El títol del capítol 3.1.3 va passar de "Big data, dades obertes i informació del sector públic" a "Interoperabilitat de dades". El nou títol reflectix amb major precisió el contingut del capítol. Després d'un taller organitzat per la Comissió Europea i MSP al juny de 2023 sobre Sistemas Inteligentes de Transporte, es va actualitzar considerablement el capítol 3.4.5 corresponent sobre "Sistemes Intel·ligents de Transport - Mobilitat Cooperativa, Conectada i Automatizada (ITS-CCAM) i Electromovilidad". Altres capítols que van patir revisions substancials van ser el capítol sobre "Ciberseguretat / Seguretat de Xarxes i Informació" (3.0.2) i el capítol sobre "Web 4.0 i Mons Virtuals" (3.3.7), que anteriorment es deia "Metaverso".
Quins són les tendències?
El Rolling Pla es revisa i actualitza cada any. Els canvis d'un any a un altre es produïxen sobretot en capítols concrets, però també es poden destriar tendències més àmplies al llarg dels anys.
La digitalització a Europa ha de respectar plenament els drets i valors fonamentals europeus. El Rolling Pla reflectix esta política en introduir un capítol Impulsors fundacionals en 2022 que té tres temes fonamentals: Ciberseguretat, Privacidad Economía de Datos. El tema de l'economia de les dades va ser nou en 2022.
L'atenció prestada als valors socials també és visible en la introducció del tema Seguretat, transparència, garanties processals en línia en 2021, normes per a garantir un entorn en línia segur i el respecte dels drets fonamentals en línia. I com a part de l'esforç per a recolzar el Pacte Verd, el Rolling Pla inclou capítols sobre la normalització de el impacte mediambiental de les TIC i de la Economía Circular a partir de 2021. En 2024, Economia circular ha passat a cridar-se Economia circular i sostenibilitat.
Els estàndards per a la Intel·ligència Artificial (IA) han sigut un tema important en el Rolling Pla durant més de 5 anys. La informació continguda en el Rolling Pla ha sigut fonamental per a la publicació de la Sol·licitud de Normalització de la Comissió Europea emesa en suport de la Llei de IA. Com a resultat, en els pròxims anys veurem un augment de l'activitat en matèria de normalització de la IA, que seguirà reflectint-se en el Rolling Pla.
L'estandardització per a la economia de les dades i la interoperabilitat de les dades està guanyant terré ràpidament. La Llei de Dades, la Llei de Governança de Dades i la Llei de Resiliència Cibernètica són les forces impulsores d'esta tendència, i l'economia europea en el seu conjunt depèn cada vegada més del flux i l'intercanvi de dades sense inhibicions.
Un àrea que rep cada vegada més atenció per part dels desenvolupadors d'estàndards convencionals és l'accessibilitat, fonamental per a permetre una distribució equitativa dels beneficis de l'avanç tecnològic en la societat. La Llei Europea d'Accessibilitat (EAA; Directiva (UE) 2019/882) exigix que es garantisca un alt nivell d'accessibilitat en una àmplia gamma de productes i servicis relacionats amb les TIC. La normalització específica s'està posant en marxa abans de l'entrada en vigor de les CEA, i es fa referència a ella en el capítol 3.1.8. No obstant açò, els aspectes d'accessibilitat, abordats en la mesura del possible sobre la base d'un disseny per a tots, hauran de tindre's en compte en el treball de normalització en molts altres capítols del Rolling Pla.
El Rolling Pla també es manté en línia amb els avanços tecnològics. L'edició de 2023 va més enllà del 5G i aborda també l'estandardització per a facilitar la transició al 6G. I a partir de 2021, el capítol sobre Cloud Computing també tindrà en compte l'estandardització per a Edge Computing. A partir de 2021, el Rolling Pla també inclou un capítol sobre la normalització d'O-Space, l'espai europeu de control de trànsit per a drons. Els sistemes intel·ligents de transport van rebre especial atenció en 2024.
En els pròxims anys, seguirem veient com el Rolling Pla se centra cada vegada més a recolzar els objectius estratègics de la UE. Després de la sol·licitud de normalització de la IA, són imminents més sol·licituds de normalització per a la normativa digital europea actual i futura. Açò pot incloure accions de normalització per a permetre l'aplicació de la Llei de Governança de Dades, la Llei de Dades, la Llei de Servicis Digitals, la Llei de Mercats Digitals, la Llei de Ciberresiliencia i la Llei Europa Digital. Les noves tecnologies, com les tecnologies quàntiques, el 6G i els bessons digitals, rebran més atenció en futures edicions del Pla.