accesskey_mod_content

El Govern llança una consulta per a impulsar la transformació digital i ciberseguretat dels mitjans de comunicació

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

14 setembre 2023

L'objectiu de la consulta és identificar les necessitats del sector de mitjans de comunicació i així articular de la millor forma possible un programa d'ajudes per a completar la seua transformació digital, amb especial incidència en la ciberseguretat i les relacions segures amb els clients

El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital(Obri en nova finestra) , a través de la seua Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, ha llançat una consulta pública dirigida als mitjans de comunicació per a identificar les necessitats de digitalització i ciberseguretat de la premsa escrita i/o digital.

Esta iniciativa, denominada formalment ‘Manifestació d'interés’, s'emmarca en Agenda España Digital 2026(Obri en nova finestra) , amb actuacions en el projecte estratègic (PERTE) Nova Economia de la Llengua, amb el qual s'està potenciant la intel·ligència artificial en espanyol i les llengües cooficials com a factor de creixement econòmic i competitivitat, i en altres components del Pla de Recuperació, com el Component 15, centrat en la connectivitat digital, l'impuls a la ciberseguretat i el desplegament del 5G, el Component 13 d'impuls a la pime, o el Component 16 que articula l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA).

La Manifestació d'Interés és clau per a articular de la manera més eficient possible els programes d'inversió perquè els mitjans de comunicació completen la seua transformació digital amb especial incidència en la ciberseguretat i les relacions segures amb els seus consumidors a través de les plataformes digitals.

Es busca identificar les necessitats dels mitjans segons les seues característiques, per a conéixer què solucions digitals tenen actualment implantades, quines tecnologies i processos s'ajusten millor a les necessitats del sector, així com quins són les seues necessitats i plans d'inversió en R+D​, corpus lingüístics i aplicacions basades en la IA en llengua espanyola i llengües cooficials.

La proposta del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital incidix així mateix en la importància de mesurar i millorar el nivell de ciberseguretat i ciberresiliencia en el sector dels mitjans de informació, i ajudar a identificar vulnerabilitats i enfortir la capacitat de resposta enfront de condicions adverses, sobrecàrregues o atacs.

Respondre als reptes de la transformació digital

La Comissió Europea, en la “Estratègia anual de creixement sostenible 2021”, indica que ha de prestar-se especial atenció a aquells sectors que exercixen un paper clau per a les nostres democràcies, com és el cas dels mitjans de comunicació.

El Pla de Recuperació, finançat amb fons europeus, està donant resposta als reptes de la pròxima dècada. En l'àmbit de la transformació digital, el nostre país compta amb l'agenda Espanya Digital 2026 amb la qual el Govern ha posat en marxa programes de digitalització, tant des d'una perspectiva general (Joc Digital), com a sectorial (sector agroalimentari, audiovisual, tercer sector, indústria connectada, energia, transport, etc.).

Encara que el sector d'informació i comunicacions és el segon sector de l'economia amb major grau de transformació digital, la seua implantació és molt dispar i està subjecte a creixents atacs i amenaces que poden afectar a la seguretat en un àmbit clau per al bon funcionament de les nostres democràcies.

A pesar de l'existència de programes d'ajudes de l'Agenda Espanya Digital 2026, s'ha identificat que els mitjans de comunicació no estan accedint a un suport comparable al d'altres sectors. Per açò, es considera fonamental articular instruments d'ajuda que els permeta evolucionar no solament en la seua contribució a l'economia, sinó també al bon funcionament de la democràcia i la confiança dels ciutadans.

Una vegada finalitze el termini per a la recepció d'expressions d'interés es procedirà a analitzar les respostes rebudes per a dissenyar els instruments de col·laboració i finançament més adequats a les necessitats del sector.

Les manifestacions d'interés, que podran enviar-se fins al 14 d'octubre a les 14:00h, estan obertes a totes les empreses de mitjans de informació, premsa escrita i digital de qualsevol grandària, tant en espanyol com en llengües cooficials, així com a les seues associacions representatives i a tot tipus d'actors implicats en dites mitjanes.

Les manifestacions d'interés poden enviar-se a través d'este  enllaç(Obri en nova finestra) .

Agenda Espanya Digital 2026

La Agenda Espanya Digital​ és el full de ruta per a la transformació digital del país, una estratègia ambiciosa per a aprofitar plenament les noves tecnologies i aconseguir un creixement econòmic més intens i sostingut, ric en ocupació de qualitat, amb major productivitat i que contribuïsca a la cohesió social i territorial, aportant prosperitat i benestar a tots els ciutadans en tot el territori. Esta agenda conforma l'eix de digitalització del Pla de Recuperació d'Espanya, per a mobilitzar els fons Next Generation EU i articular la contribució nacional a la Brúixola Digital 2030: l'enfocament d'Europa per al Decenni Digital (European Digital Compass).

Es tracta d'una estratègia ambiciosa i coherent que actua en tres dimensions:

  • Infraestructures i Tecnología, impulsant la connectivitat, el 5G, la ciberseguretat, la intel·ligència artificial i altres tecnologies disruptives.
  • Economia, impulsant la digitalització de pimes i Administracions públiques, l'emprenedoria digital, la integració de la tecnologia en les cadenes de valor industrials i en el sector audiovisual.
  • Persones, impulsant el desenvolupament de competències digitals per a l'accés a les professions del futur i la inclusió digital de tota la població, i assegurant la protecció dels drets de les persones en l'entorn digital.

El PERTE Nueva Economía de la Lengua

El  PERTE Nova Economia de la Llengua(Obri en nova finestra)  es planteja com una oportunitat per a aprofitar el potencial de l'espanyol i de les llengües cooficials com a factor de creixement econòmic i competitivitat internacional en àrees com la intel·ligència artificial, la traducció, l'aprenentatge, la divulgació cultural, la producció audiovisual, la investigació i la ciència.

Este PERTE s'estructura entorn de/entorn de sis principis clau: el caràcter integrat, la col·laboració públic-privada, la vertebració territorial, el panhispanismo, la participació de les pimes​ i startups, i la digitalització integradora, basada en l'humanisme tecnològic i la igualtat de gènere.

Esta Manifestació d'Interés s'emmarca dins de el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència​, que incorpora totes les reformes i inversions vinculades als fons Next Generation EU per al període 2020-2026 que donen resposta als grans reptes de la pròxima dècada en el nostre país.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Empresa
  • Seguretat i Protecció de Dades