accesskey_mod_content

L'app Mi Carpeta Ciudadana i la Carta de Drets Digitals, guardonades amb els Premis Dia d'Internet 2023

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

22 maig 2023

Els Premis Dia d'Internet suposen un reconeixement als millors projectes que es desenvolupen en la societat digital i, en esta edició, van arreplegar més de 104.000 vots.

Dos iniciatives del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, desenvolupades a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, han sigut guardonades amb els Premis Dia d'Internet 2023. Aquests projectes són Mi Carpeta Ciudadana, una aplicació i pàgina web que facilita la relació del ciutadà amb les Administracions Públiques, i la Carta de Drets Digitals, que arreplega i adapta els principals drets i llibertats al nou escenari digital.

Estos premis, impulsats per l'Associació d'Usuaris d'Internet, s'entreguen a Espanya des de 1996, en una gala es que se celebra el 17 de maig amb motiu de la celebració del Dia Mundial d'Internet. Estos dos projectes guardonats “representen la proximitat i la vocació integradora de la tecnologia i un futur garantista amb els drets fonamentals”, va manifestar la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas. “Els premis suposen un reconeixement a un projecte de país, que aposta per la tecnologia com el dic de contenció de la desigualtat; que entén que la digitalització és una oportunitat única per a generar avantatges competitius, a les quals no solament arribem a temps, sinó que a més estem liderant com a país; i que posa els beneficis al servici de la ciutadania, que està demostrant estar a l'altura de les circumstàncies”.

Mi Carpeta Ciudadana, premi a la Transformació Digital en l'AA.PP

L'app La meua Carpeta Ciudadana va encapçalar, després del seu llançament, la llista d'aplicacions més descarregades a Espanya i s'ha convertit en la més utilitzada de l'Administració Pública. El projecte ha sigut desenvolupat per la Secretaria General d'Administració Digital, dependent de la SEDIA, i consistix en un espai personal en línia amb el qual l'usuari pot consultar de forma àgil i agregada determinats dades personals i cites prèvies gestionats per les Administracions públiques, accedir a les notificacions pendents de l'Administració de l'Estat i de nombroses comunitats autònomes i entitats locals, i informar-se de l'estat dels seus expedients en tramitació.

Su gran ventaja es la facilidad de acceso a la información sobre cualquier tipo de trámite o de documento que se necesite. Por ejemplo, gestiones sobre salud, vivienda, vida laboral, estudios, transporte público o automóvil. Un esfuerzo por conseguir que “la administración digital preste servicios públicos de calidad”, destacó Juan Jesús Torres, secretario general de Administración Digital al recoger el premio en la categoría de mejor iniciativa pública. “Muchísimas gracias a toda la ciudadanía que con sus observaciones y comentarios nos ayuda a mejorar”. 

La Carta de Drets Digitals, premi a la Ciudadanía Digital

Per la seua part, la Carta de Drets Digitals identifica els principis que han de guiar l'acció pública en els àmbits més directament afectats per la digitalització. Així, adapta els drets i llibertats del món analògic als nous escenaris creats per la transformació digital, inclosos alguns nous adaptats al desenvolupament i generalització de les noves tecnologies. La Carta aborda qüestions com la protecció de dades, el dret a l'herència digital, a la llibertat d'expressió i d'accés a informació veraç, a la desconnexió digital, la protecció de menors, la ciberseguretat, l'educació digital, o el dret de cada persona al control sobre la seua pròpia identitat, així com el dret a la igualtat i no discriminació. 

Sense caràcter normatiu, la Carta es configura com un marc de referència per a guiar futurs projectes legislatius i el desenvolupament de polítiques públiques. L'objectiu és contribuir al fet que els drets i llibertats dels quals es gaudixen en la vida off line estiguen igualment protegits en l'àmbit en línia, tant des de la perspectiva individual com a col·lectiva. 

Quant a la seua elaboració, es va dur a terme a través d'un procés participatiu que va incloure dos consultes públiques, destacant la constitució per part de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial d'un Grup Assessor d'Expertes i Experts. Va ser aprovada per Consell de Ministres el 14 de juliol de 2021, i ha tingut una gran repercussió internacional, inspirant la declaració de drets digitals de la Unió Europea, la Declaració de les Illes Canàries que va adoptar l'OCDE, o la Declaració Iberoamericana dels Drets Digitals.

“Moltes gràcies al grup d'experts i expertes que van formar part d'este increïble esforç que realitzem durant diversos anys”, va subratllar Rafael Pérez Galindo, subdirector general per a la Societat Digital en arreplegar el guardó en la categoria de ciutadania digital. “Seguirem treballant en el compromís per una digitalització basada en principis, drets i valors europeus”. El premi és un merescut reconeixement a la Carta de Drets Digitals com a fita fonamental en el mai acabat camí cap al reconeixement i desenvolupament dels drets en l'espai digital, que vé servint per a contribuir als processos de reflexió que s'estan produint a nivell internacional i liderar un procés imprescindible per a garantir una digitalització humanista, que pose a les persones en el centre i la prioritat del qual siga la protecció dels drets de la ciutadania i la garantia dels valors democràtics.

La gala dels Premis Dia d'Internet es va celebrar el 17 de maig a Madrid, presentada per la periodista Macarena Berlín. A esta XXVIII edició es van presentar un total de 322 candidatures i es van comptabilitzar més de 104.000 vots en línia. Enguany es van seleccionar 20 categories per a reconéixer als millors projectes en transformació digital, marca personal en xarxes socials, emprenedoria i investigació i ciutadania digital.

En 2006, l'Assemblea de Nacions Unides va aprovar a instàncies de l'Associació d'Usuaris d'Internet la Resolució per la qual es va proclamar el 17 de maig com a Dia Mundial de la Societat de la Informació, conegut com a Dia d'Internet. La jornada va nàixer amb l'objectiu de promoure el bon ús i difondre els beneficis que brinden internet i les tecnologies digitals. El tema triat en esta edició ha sigut Ciutadania Digital. Drets i Oportunitats.

 
  • Infraestructures i servicis comuns
  • Informació i dades del sector públic