accesskey_mod_content

Espanya accelera en 2022 l'execució dels fons europeus NextGenerationEU

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

17 febrer 2023

Més de 23.300 milions d'euros financen ja més de 190.000 projectes, entre ells la digitalització de les administracions de tots els territoris o el Joc Digital.

Espanya va accelerar en 2022 l'execució dels fons europeus NextGenerationEU, amb més de 23.300 milions d'euros en convocatòries d'ajudes i licitacions resoltes a tancament de 2022 que estan finançant ja més de 190.000 projectes d'empreses, centres d'investigació, ciutadans i administracions en tots els territoris. Així es desprèn de l'III Informe d'Execució del Pla de Recuperació presentat este dijous.

Fins hui , Espanya ha rebut 31.000 milions d'euros de fons europeus pel compliment de 92 fites i objectius avalat per la Comissió Europea. El Govern espera que en els pròxims dies la Comissió Europea valore positivament la sol·licitud del tercer pagament, de 6.000 milions d'euros. Amb açò, s'hauria validat el compliment de 121 fites i objectius des que es posara en marxa el pla al juliol de 2021.

Cogobernanza amb les CCAA

Per a aconseguir l'efectivitat en el desplegament dels fons NextGenerationEU, des de 2021 s'ha desenvolupat una arquitectura de cogobernanza i col·laboració amb les Comunitats i Ciutats Autònomes, els agents socials i econòmics i els grups polítics que ha suposat ja la celebració de 139 conferències sectorials, 14 reunions de la taula de diàleg social del Pla de Recuperació, s'han realitzat 32 manifestacions d'interés i s'han mantingut més de 35 reunions bilaterals amb les Comunitats Autònomes.

Les contribucions i propostes rebudes han permès identificar els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació econòmica (PERTEs) i articular els diferents programes i convocatòries per a aconseguir una àmplia participació i el màxim impacte sobre el terreny.

Com a resultat de l'intens procés de cogobernanza, a tancament de 2022 s'han resolt convocatòries d'ajudes i licitacions per 23.300 milions d'euros, de les quals un 82% corresponen a l'Administració General de l'Estat.

A més, s'han assignat 20.628 milions d'euros a les Comunitats Autònomes a través de les 139 conferències sectorials celebrades per a la seua gestió directa en els seus àmbits de competència, com a educació, vivenda, sanitat i polítiques socials, i mitjançant diferents subvencions i convenis.

A estos recursos se sumen els 4.900 milions d'euros que han rebut els Ajuntaments a través de les convocatòries llançades per l'Estat i altres convenis per a rehabilitació i eficiència d'edificis públics, zones de baixes emissions en centres urbans, digitalització de l'administració o passadissos verds.

Els fons arriben a l'economia real

El sector empresarial és el gran beneficiari del Pla. Un 45% dels beneficiaris de les convocatòries d'ajudes resoltes són empreses que han rebut, fins a 31 de desembre de 2022, més de 10.000 milions d'euros, per a executar els seus projectes. Juntament amb els centres de R+D+i, representen el 55% dels beneficiaris de convocatòries. Entre les fites més destacades es troben els 113.000 bons de digitalització per a la modernització de les pimes amb el programa JOC DIGITAL.

A açò se sumen les inversions en infraestructures de connectivitat física i digital, que estan permetent portar la banda ampla al 100% del territori, amb el desplegament dels programes UNICO de connectivitat digital i 5G que han mobilitzat ja 2.300 milions per a inversions en tot el territori.

Posada en marxa i impuls als 12 Projectes Estratègics

A més de les inversions desplegades mitjançant convocatòries generals, s'han posat en marxa 12 Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), per a articular de forma eficient i en tot el territori els projectes proposats per les Comunitats i Ciutats Autònomes i les manifestacions d'interés llançades.

Durant 2022 es van posar en marxa tres nous PERTE i va avançar a bon ritme l'execució d'inversions associades a estos projectes estratègics, amb més de 5.000 milions d'euros compromesos a tancament de 2022, i el llançament de convocatòries per més de 12.000 milions d'euros.

Agilitació i aprofitament del 100% de recursos

El ritme d'execució de les inversions ha anat augmentant, amb un ritme de convocatòries mitjà de 2.000 milions d'euros al mes en la segona part de 2022. El termini mitjà entre la convocatòria i la resolució se situa en 3-4 mesos, la qual cosa permet avançar un important flux d'execució l'any en curs.

En honor d'assegurar l'eficiència de les inversions i el seu impacte real, s'ha posat en marxa un marc procedimental específic per a agilitzar les inversions, que ha sigut millorat en el curs de 2022 per a eliminar colls de botella sense menyscapte per als mecanismes de control i auditoria.

El Consell de Ministres ha aprovat també un encàrrec a la Societat Estatal Tecnologies i Servicis Agraris (Tragsatec) per a donar servicis d'assistència i dinamització a Comunitats Autònomes i Entitats Locals amb la finalitat de dotar d'ajuda externa i suport tècnic a les administracions amb menys recursos materials i personals per a poder accelerar els seus projectes vinculats al Pla de Recuperació.

A més, s'ha reforçat el personal per a la gestió i control i ja s'han format a més de 2.200 empleats públics, el 70% dels treballadors públics compromesos amb la Comissió Europea. 

Mecanismes de control i transparència

La flexibilització dels tràmits i procediments administratius per a agilitzar el desplegament dels fons europeus es realitza garantint els mecanismes de control i transparència del Pla de Recuperació.

El sistema integral de gestió (CoFFEE) desenvolupat pel Ministeri d'Hisenda monitora el desplegament dels fons revisant el compliment de les fites i objectius i de l'execució comptable. Este sistema compta amb informació tant dels Ministeris, com de les Comunitats Autònomes, els Ajuntaments i les Universitats.

A açò se suma el nou sistema de detecció de conflictes d'interessos ‘exdavant’ mitjançant mineria de dades (Minerva) i les auditories per part de la Intervenció General de l'Estat (IGAE), del Tribunal de Comptes Nacional i Europeu, de la Comissió Europea i de l'Oficina de Lluita contra el Frau (OLAF).

Tota la informació sobre convocatòries de subvencions, licitacions, resolucions, novetats i beneficiaris és pública i es troba disponible en la Base Nacional de Subvencions, la Plataforma de Contractació de l'Estat i se centralitza la pàgina web del Pla de Recuperació, entre altres fonts.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

Presentació III Informe d'Execució del Pla de Recuperació(Obri en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Empresa