accesskey_mod_content

España assenyala les competències digitals en ciberseguretat i xips com a claus en l'autonomia estratègica de la Unió Europea

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

26 abril 2023

El document elaborat per España destaca l'impuls a les habilitats/habilitats digitals per a aconseguir que el 80% de la població de la UE tinga competències almenys bàsiques en 2030, objectiu que l'Agenda España Digital 2026 establix en 2025.

El Govern d'España ha publicat les conclusions de la seua presidència rotatòria en el grup D9+, un fòrum informal compost pels països més digitalitzats de la Unió Europea. Els membres del D9+ són Finlàndia, Suècia, Dinamarca, Irlanda, Bèlgica, Estònia, Països Baixos, Portugal, Polònia, República Txeca, Luxemburg i España.

La representació d'España li competix al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial (SEDIA). En dos anys,  España ha escalado cuatro puestos en el DESI, del undécimo al séptimo, convirtiéndose en la gran economía europea más digitalizada(Obri en nova finestra) , per davant d'Alemanya o França. També lidera en aspectes clau com la connectivitat (tercer lloc) o els servicis públics digitals (cinqué lloc), i és el quart país més ciberseguro del món i el segon de la UE en el rànquing de la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU).

Durant el semestre que ha ostentat el lloc —segon semestre de 2022— España ha identificat la necessitat de formar a la població europea en competències digitals, així com de garantir la seguretat de les xarxes 5G desplegades pel continent.

El resumen de la declaración, remitida a los miembros del D9+, destaca ambos elementos como claves para la soberanía estratégica de la Unión Europea en el plano digital y para su mayor competitividad en el sector tecnológico, donde se está librando una pugna por el talento internacional y por la ciberseguridad. Dos aspectos que estarán también muy presentes durante la presidencia española del Consejo de la UE, que comienza en julio de 2023.

Competencias digitals, prioritat europea

En 2023, “Any Europeu de les Capacitats”, España destaca la formació en competències digitals bàsiques i avançades com un objectiu comunitari. “És imperatiu crear consciència i capacitar a les persones per a interactuar amb la tecnologia d'una manera empoderada”, indica el resum. L'objectiu europeu és que el 80% de la ciutadania tinga habilitats/habilitats, almenys bàsiques, per a 2030. Una meta que España, on eixa xifra aconseguix el 64%, ha avançat a 2025 gràcies al seu Pla Nacional de Competències Digitals dotat amb 3.750 milions d'euros.

El DESI​​ mostra que 4 de cada 10 adults i 1 de cada 3 persones que treballen a Europa manquen de competències digitals bàsiques. Més del 70% de les empreses de la UE identifiquen en la falta de personal amb habilitats/habilitats digitals adequades un dels obstacles per a la inversió i Europa també s'enfronta a una escassetat d'experts digitals que desenvolupen tecnologies d'avantguarda en benefici de tots els ciutadans.

D'altra banda, s'identifica que la bretxa de gènere és particularment greu, ja que solament 1 de cada 6 especialistes en TIC i 1 de cada 3 graduats en STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) són dones.

Per açò, diversos Estats membres han desplegat ambiciosos programes de formació digital.  España compta amb les 32 càtedres universitat  – empresa en ciberseguretat i intel·ligència artificial que va posar en marxa el desembre passat. Però, especialment, destaca “ Generació D(Obri en nova finestra) ”, el major moviment públic-privat en favor de les competències digitals de la història del país, amb iniciatives orientades tant a la ciutadania com a les empreses. De fet, la convocatòria “Generació D​” destinada a formar a directius i a treballadors de pimes, així com a aturats que puguen exercir el rol de “agents del canvi” en una empresa ja està oberta.

També es destaca en el document que els Estats membres de la UE han de treballar junts, amb un enfocament polièdric i transversal per a garantir el compliment dels objectius de la dècada digital.

En este sentit, per a satisfer la demanda del mercat s'insta a impulsar programes educatius nacionals incorporant l'eix digital en els sistemes educatius obligatoris, amb una oferta variada de formació universitària, professional i certificacions en habilitats/habilitats digitals, en particular, en ciberseguretat i microelectrònica.

La Comissió Europea podria d'esta forma recolzar les iniciatives i proporcionar un espai per a intercanviar bones pràctiques i iniciar accions concretes orientades al mercat laboral.​

Próxima reunió D9+: 10 de maig a Polònia

L'última reunió del grup, presidida per Espanya, va tindre lloc el desembre passat, en el context de la Conferència Ministerial d'Economia Digital de la OCDE. 

Allí es va anunciar una inversión de 38 millones de euros por parte de la UE para mejorar la conectividad y las infraestructuras de las Islas Canarias​. La iniciativa s'emmarca en el programa “Connectar Europa", fons de 2.000 milions d'euros que recolza el desplegament de xarxes troncals que responguen a connectar de forma sòlida tots els territoris de la UE, incloses les seues regions ultraperiféricas.

La secretària d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial (SEDIA) i el president del Govern canari van ser els encarregats d'inaugurar la reunió privada del D9+, en la qual van estar presents Bèlgica, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Irlanda, Luxemburg, Països Baixos, Portugal (via videoconferència) i Suècia.

El pròxim encontre tindrà lloc el pròxim dia 10 de maig a Polònia, que presidirà en esta ocasió l'organització dels debats.

Veure document(Obri en nova finestra)

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades
  • Informació i dades del sector públic