accesskey_mod_content

El Centre Criptològic Nacional promou la ciberseguretat en les Entitats Locals

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

25 maig 2020

L'Esquema Nacional de Seguretat i la seua adequació a ell, principal ferramenta per a aconseguir-ho.

Uno de los retos planteados desde el Centro Criptológico Nacional (CCN) para este año 2020 es conseguir una mayor seguridad en los sistemas de las Entitats Locals (Diputaciones, Cabildos, Consejos Insulares y Ayuntamientos) y de los servicios que ofrecen a la ciudadanía. Para ello, el CCN está llevando a cabo diversas iniciativas que les faciliten una major adequació a l'Esquema Nacional de Seguretat (ENS) (Marque comú de seguretat de la informació en les administracions públiques i el seu sector públic, aprovat a través del RD 3/2010, de 8 de gener), en funció de les característiques de cadascuna d'elles.

D'esta manera, el CCN ha elaborat diferent material (recollit en la seua nova secció del seu portal web: Adequació de les Entitats Locals a l'ENS(Obri en nova finestra) ) amb la finalitat d'ajudar a estes entitats a abordar el procés d'implantació de l'ENS en els seus sistemes. Entre uns altres, es troba una renovada CCN-STIC 883 Guia d'Implantació de l'ENS per a Entitats Locals(Obri en nova finestra) amb diversos annexos.

En este document s'ha diferenciat d'una banda les Diputacions, Cabildos, Consells Insulars o els òrgans competents equivalents i per un altre, tenint en compte també el paper que estes exercixen quant a la col·laboració amb els Ajuntaments en la provisió de servicis o solucions d'administració electrònica concordes a l'ENS, en Ajuntaments de menys de 20.000 habitants i Ajuntaments de més de 20.000 i menys de 75.000 habitants. També s'ha tingut en compte la relació de les Entitats Locals amb el sector privat com a proveïdor de servicis o solucions per a les Administracions Públiques concordes també a l'ENS.

La Guia mostra un Pla d'Adequació a esta normativa, així com el conjunt de mesures de seguretat a adoptar, tant des del punt de vista organitzatiu, operacional i de protecció.

Tot açò tenint en compte que els Ajuntaments de menys de 20.000 habitants podran recolzar-se en les Diputacions o Organismes competents durant el Pla d'Adequació, mentre que aquells de major població hauran de tindre en compte que quan recórreguen a servicis externalitzats, estos hauran de disposar de la conformitat amb l'ENS.

Així mateix, i la qual cosa fa d'esta una guia especialment completa, s'inclouen diversos annexos en funció del nombre d'habitants d'una població, sent la primera vegada que s'inclou, en el conjunt de les EELL, a les Diputacions, Cabildos i Consells Insulars:

  • Ajuntaments xicotets i amb limitats recursos, de menys de 5.000 habitants.
  • Ajuntaments entre 5.000 i 20.000 habitants.
  • Ajuntaments entre 20.000 i 75.000 habitants.
  • Diputacions, Cabildos, Consells Insulars o Órgano Competente Equivalente.

De la mateixa manera, el CCN ha elaborat una infografia sobre el ‘Marc de Certificació ENS per a Entitats Locals’, d'especial interés per a conéixer, de forma sintetitzada, els principals passos a seguir per a complir amb l'Esquema Nacional de Seguretat per part d'entitats xicotetes i limitats recursos.

També es poden consultar els Llibres de recomanacions: Itinerari d'adequació a l'Esquema Nacional de Seguretat (ENS), elaborat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en col·laboració amb el CCN. En est, dividit en dos toms, es fa una descripció de les pautes, requisits i els passos a seguir per a aconseguir definir un full de ruta personalitzat per a l'adequació a l'ENS de les EELL.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Seguretat