accesskey_mod_content

Aplicacions de dades geogràfiques obertes del Centre Nacional d'Informació Geogràfica

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

03 juny 2024

Les dades geoespacials que publica el CNIG són considerats conjunts de dades d'alt valor tal i com establix la UE. Per açò mateix, han d'estar posats a la disposició de la ciutadania abans de juny de 2024 ja que estan associats a grans beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia.

El Centre Nacional d'Informació Geogràfica(Obri en nova finestra) publica les dades geoespacials obertes del Sistema Cartogràfic Nacional, de l'Institut Institut Geogràfic Nacional(Obri en nova finestra) i d'altres organismes a través d'aplicacions web i aplicacions per a mòbil per a facilitar l'accés i la consulta de les dades geogràfiques als ciutadans.

Les dades geoespacials es publiquen a través de servicis web i API per a la seua reutilització, per la qual cosa en el cas dels  conjunts de dades d'alt valor  com els noms geogràfics, hidrografia o les direccions tal i  com establix la UE , ja estan posats a la disposició de la ciutadania abans de juny de 2024 ja que estan associats a grans beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia.

Però en les aplicacions que a continuació s'enumeren, les dades geogràfiques es visualitzen i es consulten a través de servicis web, per la qual cosa per a la descàrrega de les dades, és possible utilitzar directament els servicis web i API, a través de  una plataforma accessible per a qualsevol usuari  amb una àmplia gamma d'informació geogràfica, que abasta des de mapes topogràfics fins a imatges satelitales.

Però no solament les dades es poden reutilitzar, també el programari de les aplicacions és reutilitzable, com, per exemple, el visualitzador del Potencial de Energía Solar de Edificios que es basa en una API de visualitzador, cridada  API-CNIG  i que permet utilitzar la mateixa ferramenta per a les diferents temàtiques.

Alguns exemples de les aplicacions són:

Potencial d'Energia Solar d'Edificis

Oferix la capacitat fotovoltaica d'un edifici segons la seua ubicació i característiques. A més, oferix la mitjana al llarg de l'any i una malla puntual per a identificar quin seria la millor localització de les plaques solars.

Nomenclátor Geográfico Nacional

És un buscador de topònims que arreplega les denominacions, oficials o normalitzades pels corresponents organismes competents referenciades geogràficament.

Calculadora unificada de direccions postals

És un convertidor que permet conéixer les coordenades geogràfiques (latitud i longitud en WGS84) de les adreces postals d'un lloc, i viceversa. En tots dos casos, el fitxer d'entrada és un fitxer en format CSV, admetent tant coordenades com adreces postals.

Mapas de España Bàsics

Facilita la connexió als servicis de l'IGN i al centre de descàrregues del CNIG per a obtindre mapes i rutes. Amb esta aplicació mòbil podràs recórrer les rutes dels Parcs Nacionals o les etapes del Camí de Santiago. Permet planificar excursions utilitzant mapes, navegar i realitzar recorreguts guiats, sense necessitat de tindre connexió a internet prèvia descàrrega de dades.

Mapa a la carta

Permet crear un mapa a mesura usant les sèries impreses del Mapa Topogràfic Nacional a escales 1:25.000 i 1:50.000. Oferix la possibilitat de definir la seua àrea, incorporar continguts, personalitzar la portada, obtindre un fitxer pdf i fins i tot adquirir còpies en paper via correu postal.

IGN Terratrémols

Permet la recepció i visualització de tots els esdeveniments sísmics d'Espanya i voltants. Oferix la distància a l'epicentre de l'esdeveniment sísmic i paràmetres epicentrales, així com la geolocalització de la posició de l'usuari i de l'epicentre.

Mapes d'Espanya

És un visualitzador mòbil gratuït ideal per a senderisme, ciclisme, córrer, esquiar, etc., que utilitza com a cartografia de fons els servicis de l'Institut Geogràfic Nacional i un altre conjunt de servicis d'altres Ministeris, com per exemple la informació Cadastral de les parcel·les proporcionada per la Direcció general de Cadastre.

Camine de Santiago

Inclou informació de naturalesa cultural i pràctica de cadascuna de les etapes (albergs, monuments, etc.), així com una completa Guia del Pelegrí que detalla el que has de conéixer abans de començar a realitzar algun dels Camins. Esta aplicació es basa en el programari d'ESRI.

Parcs Nacionals

Mostra informació sobre la història, fauna, flora i excursions dels Parcs Nacionals d'Espanya. Inclou centenars de punts d'interés com a centres d'informació, allotjaments, miradors, refugis i fins i tot rutes per a recórrer els parcs indicant la seua durada o dificultat. La app està disponible per a la seua descàrrega en  Android  i  iOS . Esta aplicació es basa en el programari d'ESRI.

GeoSapiens IGN

Presenta mapes interactius, d'ús lliure i gratuït, per a estudiar la geografia física i política d'Espanya i el món. Consta de diferents jocs relatius a tota Espanya o per comunitats autònomes, el món complet i per continent.

A més de les aplicacions desenvolupades pel CNIG, que també es presenten en  este vídeo , existixen moltes altres solucions digitals realitzades per tercers que reutilitzen dades obertes geoespacials per a oferir un servici a la societat. Per exemple, en la llista de  aplicacions reutilisadores de datos.gob.es  pots trobar des d'un  mapa que mostra els incendis que es troben actius  a Espanya en temps real fins a una app que assenyala on estan les  places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda  de cada localitat.

En definitiva, qualsevol persona pot fer ús de les dades geogràfiques obertes del Sistema Cartogràfic Nacional, de l'Institut Geogràfic Nacional i d'altres organismes publicats pel CNIG ampliant així els avantatges que oferix la disponibilitat de dades obertes geogràfiques. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic