accesskey_mod_content

El Consell adopta un reglament sobre l'ús de la supercomputación en el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial (IA)

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

18 juny 2024

El Consell de la UE ha adoptat una modificació del Reglament sobre l'empresa conjunta europea d'informàtica d'alt rendiment (EuroHPC) per a ampliar els seus objectius i incloure el desenvolupament i funcionament de «factories de IA». 

Les factories d'Intel·ligència Artificial (IA) són entitats que proporcionen una infraestructura de servicis de supercomputación de IA. El reglament modificat farà que la capacitat de supercomputación de la Unió Europea estiga encara més disponible perquè les empreses emergents i les pimes europees innovadores entrenen els seus models de IA i desenvolupen els seus projectes. Est és l'últim pas en el procediment de presa de decisions.

Supercomputadoras per a IA

Amb aquest reglament, l'empresa conjunta EuroHPC promourà i operarà factories de IA, instal·lacions que haurien d'incloure una supercomputadora de IA, un centre de dades associat i servicis de supercomputación orientats a la IA. Les activitats cobertes per les factories de IA estaran obertes a usuaris públics i privats, amb condicions d'accés ad hoc per a noves empreses i xicotetes i mitges empreses. Les entitats amfitriones de factories de IA tindran dret a rebre suport financer de la UE per a cobrir fins al 50% dels costos d'adquisició de superordenadores de IA i fins al 50% dels seus costos operatius. Les supercomputadoras de IA s'utilitzaran principalment per a desenvolupar i provar models, aplicacions i solucions d'entrenament de IA.

Pròxims passos

Després de l'adopció pel Consell, s'ha adoptat l'acte jurídic. En els pròxims dies, la modificació del reglament es publicarà en el Diari Oficial de la Unió Europea i entrarà en vigor 20 dies després.

Context

L'empresa conjunta EuroHPC es va crear en 2018 per a coordinar esforços per a convertir a Europa en un líder mundial en supercomputación. Fins ara, els principals objectius de l'empresa conjunta EuroHPC han sigut desenvolupar, implementar, ampliar i mantindre l'ecosistema de supercomputación, computació quàntica i infraestructura de dades de la UE, promoure el seu ús, recolzar el desenvolupament de components, tecnologies i coneixements del sistema de supercomputación i recolzar el desenvolupament de capacitats informàtiques per a la ciència i la indústria europees. Des de la seua creació, l'empresa comuna EuroHPC ha adquirit nou superordenadores situats en tota Europa.

El 24 de gener de 2024, la Comissió Europea va proposar un reglament per a modificar el marc jurídic actual (Reglament (UE) 2021/1173 del Consell)(Obri en nova finestra) , introduint un objectiu addicional per a l'empresa comuna: recolzar el desenvolupament d'un ecosistema de IA en la UE mitjançant el desenvolupament i l'operació de factories de IA. Els Estats membres van aconseguir un acord polític sobre l'esmena el 23 demaig (Obri en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain