accesskey_mod_content

La Comissió Europea publica el Joc de Ferramentes d'Innovació de Dades

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

18 juny 2024

La primera versió d'este conjunt de ferramentes inclourà dos blocs de construcció:  un conjunt inicial de recursos pràctics i un compendi de materials i recursos educatius sobre els últims enfocaments d'innovació de dades del sector públic, el món acadèmic, les ONG i els think tanks.

En la Unió Europea, el sector públic és un important gegant de les dades. Les organitzacions del sector públic estan ocupades recopilant, generant i invertint en una gran quantitat de dades, coneguts com a informació del sector públic (PSI) o simplement dades governamentals. Per tant, està creixent tot un camp d'investigació entorn de/entorn de l'ús d'estes dades per a innovar la formulació de polítiques, aprofundint en tot, des de la teoria fins a la tecnologia.1 

No obstant açò, a pesar de l'impuls de les demandes ciutadanes, les tendències del mercat i les noves tecnologies que impulsen les iniciatives de dades del sector públic, existixen alguns obstacles interns persistents dins de l'administració pública que poden ralentir les coses . 

En este context, la Comissió Europea ha posat en marxa el Marc d'Innovació Digital. Esta estratègia té com a objectiu impulsar la innovació digital en tota la Comissió Europea fomentant el treball en equip i la col·laboració amb actors clau com les administracions públiques, el món acadèmic i la indústria de la UE. La idea és aprofitar les oportunitats tecnològiques i fer que la innovació siga més fluïda i integrada entre els diferents departaments interns. Els elements clau inclouen l'iLab per a la innovació cooperativa, l'enfocament de coinnovación per a desenvolupar prototips i pilots, i el Pol Digital, que millora la col·laboració amb les administracions públiques de la UE per a implementar solucions innovadores. 

En el centre d'esta iniciativa es troba el Digital Innovation Lab(Obri en nova finestra) (o iLab). iLab servix com un espai obert dins de la Comissió Europea on es connecta amb parts externes per a intercanviar idees i desenvolupar formes noves i sostenibles de millorar la formulació de polítiques i la prestació de servicis. És en part una incubadora de noves idees i en part un punt d'observació per a detectar oportunitats futures a partir d'escenaris únics i models organitzatius creatius. 

Un resultat clau de l'esforç col·laboratiu d'iLab és el joc de ferramentes d'innovació de dades. La primera versió d'este conjunt de ferramentes inclourà dos blocs de construcció principals. D'una banda, es posa a disposició un compendi de materials i recursos educatius sobre els últims enfocaments d'innovació de dades del sector públic, el món acadèmic, les ONG i els think tanks; i d'altra banda, es proporciona un conjunt inicial de recursos pràctics . Estos inclouran, per exemple, llistes de verificació per a garantir que tots els aspectes i passos del recorregut de les dades s'avaluen adequadament i models Canvas per a proporcionar marcs visuals per a la planificació i la pluja d'idees. A més, proporcionarem exercicis interactius per a involucrar als membres de l'equip en activitats pràctiques que desenvolupen habilitats/habilitats i faciliten la comprensió de conceptes i metodologies clau, així com plantilles de tallers per a oferir formats estructurats per a dur a terme tallers productius que fomenten la col·laboració, la ideació i la resolució de problemes

Qui es beneficiarà del joc de ferramentes d'innovació de dades?

El joc de ferramentes d'innovació de dades s'està dissenyant per a ajudar a un grup divers de persones involucrades en iniciatives de dades , garantint que brinde beneficis generalitzats adaptats a les necessitats de cada usuari. Per a aconseguir açò, s'han desenvolupat diversos ideotipos de persones, que van des d'analistes novençans fins a formuladores de polítiques experimentats i innovadors experts en tecnologia. Estes persones representen segments clau de diferents audiències, incloses les Direccions generals (DG) de la Comissió Europea, el seu Centre Comú d'Investigació (JRC) i la seua Oficina de Publicacions, administracions públiques locals i nacionals, acadèmics i experts en govern digital, juntament amb professionals de dades. 

Estes persones, que representen a moltes parts interessades, proporcionen un marc per a comprendre les diverses necessitats, desafiaments i aspiracions d'els qui interactuaran amb el joc de ferramentes d'innovació de dades. 

Com el joc de ferramentes d'innovació de dades empodera a estes diverses parts interessades

Des de la planificació inicial fins a l'avaluació final i les estratègies posteriors a la implementació, el joc de ferramentes d'innovació de dades recolza totes les fases del desenvolupament del projecte: 

  1. Preparació de la iniciativa de dades: El conjunt de ferramentes brindarà suport durant la fase inicial en oferir ferramentes per a identificar a les parts interessades clau i definir indicadors clau d'acompliment (KPI) clars. Açò garantirà que els projectes estiguen ben estructurats des del principi, centrant-se en l'alineació estratègica amb els objectius organisacionals. 

  2. Gestió de la iniciativa de dades: a mesura que avancen els projectes, el conjunt de ferramentes ajudarà a agilitzar la col·laboració i l'intercanvi de dades, millorant l'eficiència durant tot el cicle de vida del projecte. Recolzarà la presa de decisions basada en dades, ajudant als equips a navegar les complexitats de gestionar i implementar iniciatives de dades amb èxit. 

  3. Estratègies posteriors a la implementació: una vegada finalitzat el projecte, el conjunt de ferramentes facilitarà la innovació i l'avaluació contínues. Ajudarà a avaluar l'impacte a través de KPI i comentaris de les parts interessades, assegurant que els projectes continuen brindant valor i adaptant-se a les necessitats canviants al llarg del temps. Este conjunt de ferramentes facilita la preparació i el desenvolupament d'iniciatives de dades a través de recursos de documentació enriquits, que inclouen plantilles, pautes i millors pràctiques que ajuden al personal a preparar presentacions més detallades i ben estructurades.  

El conjunt de ferramentes d'innovació de dades també fomenta la col·laboració i la comunicació entre els equips de projectes de dades i els òrgans de governança del sector públic; a més, inclou un compendi de materials educatius sobre els últims enfocaments d'innovació de dades. Este conjunt de ferramentes flexible també pot ser adoptat per altres administracions públiques , millorant els processos de governança en tota la UE i promovent una cultura d'innovació i eficiència en projectes basats ​​en dades del sector públic.

El full de ruta per a desenvolupar un conjunt de ferramentes d'innovació de dades útil

El desenvolupament del joc de ferramentes d'innovació de dades està estructurat en una sèrie d'etapes enfocades per a garantir la seua efectivitat per a l'ús del sector públic. El procés comença amb una investigació documental exhaustiva i una revisió d'un compendi , on es revisa el contingut existent i es desenvolupa un conjunt fonamental de millors pràctiques, establint una base sòlida de solucions provades. Després d'açò, es duen a terme entrevistes en profunditat amb experts i tallers per a recopilar comentaris directes i perfeccionar la rellevància i utilitat del conjunt de ferramentes per als seus usuaris. Està previst que estos tallers se celebren a mitjan juny i finals de setembre. 

Els coneixements d'estes activitats inicials informen directament el desenvolupament d'un Producte Mínim Viable (MVP). Esta fase es caracteritza per la creació de ferramentes pràctiques i d'implementació immediata. Després, el conjunt de ferramentes se sotmet a rigoroses proves d'usabilitat i tallers per a ajustar la seua funcionalitat i facilitat d'ús basant-se en comentaris del món real. Al mateix temps, els esforços de divulgació en curs se centren a garantir una àmplia consciència i adopció del conjunt de ferramentes a través d'activitats contínues de promoció i difusió. 

El desenvolupament del conjunt de ferramentes a través d'estes fases estructurades conduïx perfectament al seu paper com a recurs multifacético: 

  • Compendi i ferramentes d'innovació de dades: es dissenyarà una selecció meticulosament seleccionada de millors pràctiques i ferramentes per a abordar una àmplia gamma de desafiaments de dades, permetent solucions eficients en tot el sector públic. 

  • Producte mínim viable (MVP): este component del conjunt de ferramentes inclourà ferramentes i recursos pràctics que estaran llests per a la seua implementació immediata en iniciatives de dades. El MVP és un disseny fàcil d'usar per a satisfer les diverses necessitats del personal del sector públic en les seues operacions diàries, on poden buscar estos recursos fàcilment. 

  • Conrear una cultura d'innovació basada en dades: el conjunt de ferramentes no solament proporcionarà ferramentes; Fomentarà una cultura d'innovació que subratlle la responsabilitat, la participació i la rendició de comptes dins i fora de la Comissió Europea. 

Del concepte a l'execució

línia de temps

El desenvolupament del conjunt de ferramentes d'innovació de dades està planificat en fases clares, cadascuna de les quals està dissenyada per a aprofitar el treball realitzat en els passos anteriors, garantint que el conjunt de ferramentes siga eficaç i rellevant. 

  • Investigació i participació de les parts interessades (primer trimestre de 2024): etapa inicial que inclou investigació documental, revisió del compendi, entrevistes amb les parts interessades i tallers. 

  • MVP, pilot i proves (Q2-Q3 2024): Etapa de desenvolupament, inclòs el desenvolupament del MVP, prova pilot i proves amb usuaris finals. 

  • Finalització del projecte (quart trimestre de 2024 i posteriors): etapa de finalització, implementació generalitzada del MVP i millora contínua basada en els comentaris dels usuaris. 

Què esperar en els pròxims mesos i com participar

Durant els pròxims mesos, pot esperar: 

  1. Una exploració interessant dels kits de ferramentes d'innovació de dades: ens submergim profundament en el món dels kits de ferramentes existents, identifiquem les millors pràctiques i descobrim les ferramentes i mètodes que formaran la columna vertebral del nostre propi joc de ferramentes. 

  2. El desenvolupament d'un producte mínim viable (MVP): guiat pels coneixements de la nostra investigació documental, es desenvolupa un MVP amb funcionalitats bàsiques, proporcionant un sistema sòlid perquè els servidors públics posen en marxa els seus projectes basats ​​en dades. 

  3. Comentaris: Els coneixements i les experiències són inavaluables. L'equip d'iLab es comunicarà amb vosté per a recopilar els seus comentaris sobre el MVP i garantir que el conjunt de ferramentes final siga útil i fàcil d'usar.

Col·laborar és possible

En adoptar dades per a la innovació, iLab està donant passos significatius per a aprofitar el poder de la informació per a millorar les iniciatives, la formulació de polítiques i la governança. A mesura que continuem desenvolupant i perfeccionant esta ferramenta, el nostre enfocament seguix sent empoderar als servidors públics i altres parts interessades, fomentant una cultura sostenible d'innovació que ressona a través de fronteres i sectors. Amb cada pas, des del concepte fins a l'execució, estem creant un futur en el qual la presa de decisions basada en dades no siga una aspiració sinó una realitat, garantint que el sector públic siga més receptiu, eficient i informat en un panorama global en constant evolució. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Servicis electrònics