accesskey_mod_content

La dataesfera en la qual vivim: el sistema de dades interconnectat

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Noticia disponible únicamente con fines históricos y de hemeroteca. La información y enlaces mostrados se corresponden con los que estaban operativos a la fecha de su publicación. No se garantiza que continúen activos actualmente".

08 maig 2023

El término datasfera se ha venido utilizado para definir el conjunto de toda la información existente en los espacios digitales, incluyendo también otros conceptos relacionados como los flujos de datos y las plataformas implicadas.

Con el avance que la tecnología y la conectividad han venido experimentando durante los últimos años, hemos entrado de lleno en una nueva era en la que les dades mai dormen(Obri en nova finestra)  i la quantitat de dades circulant és major que mai(Obri en nova finestra) . En l'actualitat, podríem dir que vivim tancats en una esfera envoltats de dades(Obri en nova finestra)  y eso nos ha ido haciendo cada vez más dependientes de ellos. Por otro lado, nos hemos ido también transformando poco a poco en seres tanto productores como recolectores de datos.

Hui en dia vivim en una societat interconnectada a través de les dades(Obri en nova finestra)  i també mitjançant algoritmes que ens unixen i establixen relacions entre nosaltres. Totes aquelles dades que compartim de forma més o menys conscient ja no ens afecten únicament a nosaltres mateixos com a individus, sinó que poden tindre també el seu efecte en la resta de la societat, fins i tot de forma a voltes totalment imprevisible – com en una versió digital de l'efecte efecte papallona(Obri en nova finestra) .

El concepte de dataesfera ha ido evolucionando hasta convertirse en un ecosistema digital completo, altamente interconectado y complejo – compuesto por una amplia gama de datos y tecnologías – que nosotros habitamos y que afecta a la forma en la que vivimos nuestras vidas. Es un sistema en el que los datos tienen valor solo en el contexto de su relación con otros datos, con las personas y con las normas que regulan esas relaciones.

Por lo tanto, para una gestión eficaz de este nuevo ecosistema, será necesaria una mejor comprensión de cómo los diferentes componentes de la dataesfera se relacionan entre sí, de cómo los datos fluyen a través de estos componentes y de cuáles serán las normas adecuadas necesarias para que este sistema interconectado funcione.

Les dades com a component actiu del sistema

En una aproximación basada en sistemas, los datos se consideran un componente activo dentro del ecosistema. Esto significa que los datos ya no son sólo información estática, sino que también tienen la capacidad de influir en el funcionamiento del propio ecosistema y, por tanto, serán un componente más a tener en cuenta para la gestión eficaz del mismo.

Per exemple, les dades poden utilitzar-se per a ajustar el funcionament dels algoritmes, mejorando la precisión y la eficiencia de los sistemas de inteligencia artificial(Obri en nova finestra)  y de aprendizaje automático. De forma similar, también podrían utilizarse para ajustar la forma en que se toman decisiones y se aplican políticas en diferentes sectores, com l'atenció mèdica(Obri en nova finestra) , l'educació i la seguretat.

La dataesfera i l'evolució del govern de les dades

Per tant, serà necessari explorar nous marcs col·lectius de governança de dades que tinguen en consideració a tots els elements de l'ecosistema en el seu disseny, controlant la forma en què s'accedix, s'utilitza i es protegix la informació en el conjunt de la dataesfera.

Així es podria garantir que les dades siguen utilitzades de manera segura, ètica i responsable per al conjunt de l'ecosistema i no solament en casos individuals o aïllats. Per exemple, algunes de les noves ferramentes de governança de dades que fa ja temps que s'estan experimentant i ens poden servir a l'hora de gestionar la dataesfera de forma col·lectiva són els data commons béns digitals de dades , els data trusts fideïcomissos de dades , les cooperatives de dades , o els data collaboratives col·laboracions de dades , entre uns altres.

El futur de la dataesfera

La dataesfera seguirà creixent i evolucionant en els pròxims anys, impulsada una vegada més pels nous avanços tecnològics i l'augment de la connectivitat i la ubiqüitat dels sistemes. Serà important que els governs i les organitzacions es mantinguen al dia d'estos canvis i adapten les seues estratègies de govern i gestió de dades en conseqüència mitjançant marcs regulatoris sòlids, acompanyats de pautes ètiques i pràctiques responsables que asseguren que els beneficis que ens prometen l'explotació de les dades es puguen finalment materialitzar al mateix temps que es minimitzen els riscos.

Per a poder atendre adequadament estos desafiaments, i aprofitar així tot el potencial de la dataesfera per a un canvi positiu i per el ben comú, serà essencial deixar de pensar en les dades com alguna cosa que puguem tractar de forma aïllada i adoptar un enfocament basat en sistemes que reconega la naturalesa interconnectada de les dades i el seu impacte en el conjunt de la societat.

Hui en dia, podríem considerar que els espais comuns de dades(Obri en nova finestra) ( data spaces ), que la Comissió Europea porta ja algun temps desenvolupant(Obri en nova finestra)  com a part clau de la seua nova estratègia de dades(Obri en nova finestra) , son precisamente una evolución lógica del concepto de la dataesfera adaptada a las necesidades particulares de nuestro tiempo y actuant sobre tots els components de l'ecosistema simultàniament(Obri en nova finestra) : tècnic, funcional, operacional, legal i de negoci.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic