accesskey_mod_content

Recomanacions per a facilitar l'ús de dades privades per a l'interés públic en la Unió Europea

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

12 maig 2022

La Comissió Europea està treballant a facilitar l'intercanvi de dades en poder de les empreses amb les administracions per a millorar els servicis públics i guiar les decisions polítiques. 

D'acord amb la definició de la pròpia Comissió l'intercanvi intercanvi de dades(Obri en nova finestra) B2G és una col·laboració en la qual una empresa, o una altra organització privada, posa a la disposició del sector públic (local, regional, nacional o de la UE) les seues dades (o coneixements) amb un propòsit d'interés públic.

En el marc de la estratègia europea de dades(Obri en nova finestra) , amb la finalitat d'obtindre assessorament legal, identificar bones pràctiques i recaptar recomanacions per a les seues polítiques, la Comissió Europea va designar en 2018 un grup d'experts independents d'alt nivell(Obri en nova finestra) amb experiència en el sector públic i privat en l'àmbit de l'intercanvi de dades B2G. Les conclusions i recomanacions del grup a la Comissió es van incloure en un informe final (Obri en nova finestra) que s'ha utilitzat per a assessorar les iniciatives de la Comissió sobre este tema.

L'informe proporciona una descripció detallada de les barreres a la col·laboració i proposa un marc integral de recomanacions polítiques, legals i de finançament per a permetre l'intercanvi de dades B2G escalable, responsable i sostenible per a l'interés públic. També s'inclouen un bon nombre d'exemples de col·laboracions B2G europees que s'ha utilitzat en la metodologia d'anàlisi i que en general són poc conegudes fins i tot per al públic més especialitzat.

La part més interessant potser residisca en les recomanacions clau que es realitzen a la Comissió Europea i als Estats membres perquè consideren les dades com una infraestructura pública crítica per al futur de la UE i, en conseqüència, adopten mesurades per a facilitar l'ús de dades privades per a l'interés públic. Esta qüestió sens dubte està germen dels espais de dades(Obri en nova finestra) les primeres implementacions de la qual estan començant ja a desplegar-se.

Governança de l'intercanvi de dades B2G en tota la UE

La primera recomanació que realitza l'informe és que tots els Estats membres es doten d'estructures de governança que puguen supervisar i brindar assessorament sobre pràctiques responsables d'intercanvi de dades B2G. Adicionalmente, y con el fin de respaldar esta idea, se recomienda que las organizaciones privadas, públicas y de la sociedad civil promuevan la funció d'administrador de dades (data stewards) i que la Comissió Europea fomente la creació d'una xarxa de tals administradors de dades, com una comunitat de pràctica en este àrea.

Se pide además a la Comisión Europea que explore la creación de un marque regulatori de la UE per a facilitar la reutilització per part del sector públic de dades de propietat privada per a l'interés públic. Se propone que este marco incluya requisitos de intercambio de datos, requisitos de transparencia y salvaguardas, sin imponer nuevas obligaciones al sector privado para recopilar datos adicionales.

També es fan recomanacions respecte a l'aplicació de condicions de referència (incloses, en alguns casos, condicions gratuïtes) aplicables per a l'adquisició de dades de propietat privada per a finalitats d'interés públic d'acord amb principis d'intercanvi de dades B2G(Obri en nova finestra) .

Transparència, participació ciutadana i ètica en l'intercanvi de dades B2G

La primera recomanació en esta categoria és que les col·laboracions de dades B2G entre organitzacions públiques, privades i de la societat civil han de ser transparents fins i tot referent a les dades utilitzades i l'impacte de les col·laboracions.

Las recomendaciones ponen el foco también en la necesidad de que los Estados miembros y la Comisión Europea fomenten la consciencia pública dels ciutadans en els beneficis socials de les dades (por ejemplo, iniciando programas de alfabetización de datos) e involucren al público en general en la elección de los desafíos sociales que deben abordarse. En esta línea de acción se pide que los Estados miembros promuevan mecanismes de donació de dades fàcils d'usar i encoratgen a la ciutadania a compartir les seues dades per a les finalitats d'interés públic de la seua elecció. En este sentit, el propi portal de dades de la UE reconeix en un informe publicat recentment(Obri en nova finestra) les enormes manques, així com les grans oportunitats existents, en relació amb la publicació de dades generades pels ciutadans.

Els experts no s'obliden de recordar a la Comissió Europea la necessitat de desenvolupar pautes ètiques sobre l'ús de dades, fins i tot per a l'interés públic i, quan corresponga, tenint en compte les pautes ètiques de la Unió Europea per a la Intel·ligència Artificial.(Obri en nova finestra)

Finalment, es demana als Estats membres que invertisquen en la formació, educació i actualització de les competències dels responsables polítics i els treballadors del sector públic per a aumentar la preparación y la capacidad operativa de dicho sector para utilizar y actuar sobre los datos.

Modelos operatius, estructures i ferramentes tècniques per a facilitar l'intercanvi de dades

Los expertos proponen que la Comisión Europea y los Estados miembros pongan en funcionamiento incentius per a l'intercanvi de dades B2G i mecanismes que asseguren el reconeixement públic d'empreses privades i organitzacions de la societat civil que participen en l'intercanvi de dades B2G.

Els experts consideren els programes de el  marc financer 2021-2027(Obri en nova finestra) i en particular el Programa Europa Digital(Obri en nova finestra) , i el Programa Horitzó Europa(Obri en nova finestra) com a peces clau per a implementar les recomanacions. En primer lloc, per a finançar el desenvolupament i el desplegament de les tecnologies (preservació de la privacitat, tecnologies de seguretat i tecnologies de control d'accés) que afavorisquen l'intercanvi de dades B2G a escala i de manera responsable i sostenible. Però també per a promoure la creació d'una estructura de governança lleugera que prioritze els estàndards que permeten reduir els costos de transacció de l'intercanvi de dades B2G i garantir la interoperabilitat.

Finalment, es demana a la Comissió Europea que realitze estudis per a obtindre una major evidència empírica dels beneficis macroeconòmics i socials de l'intercanvi de dades B2G per a l'interés públic.

En definitiva, la UE parece decidida a impulsar las colaboraciones B2G mediante la creación de un marco común que permita el desarrollo de un intercambio de datos B2G rápido, responsable y sostenible. Y es que la lista de las áreas en las que el intercambio de datos B2G puede tener un gran impacto en las vidas de los ciudadanos és interminable: fer que els servicis de salut siguen més eficients, millorar el diagnòstic de les malalties de la població, reaccionar més ràpid en emergències i desastres naturals o humanitaris, etc.

Font original de la notícia.(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Desenvolupament de Sistemes, Aplicacions i Soluciones Informáticas