accesskey_mod_content

Anàlisi i Diagnòstic del Talent en Ciberseguretat en España

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

02 març 2022

ObservaCiber presenta un informe en el que se refleja el estado actual del talento en el sector de la ciberseguridad en el país, con el objetivo de posicionar a España como referente a nivel europeo.

En 2021, les dades d'este estudi assenyalen que Espanya havia aconseguit una força laboral en ciberseguretat pròxima als 149.774 treballadors amb una bretxa de talent estimada en 24.119. En conseqüència, una de les majors prioritats que té l'administració actualment és fer-li front al repte d'identificar, atraure, desenvolupar i retindre el talent en els diversos camps de la ciberseguretat.

Els objectius que es perseguixen en este informe són, entre uns altres: 

  • Identificar les bones pràctiques internacionals de gestió de talent en ciberseguretat.
  • Quantificar i segmentar la força laboral actual de professionals en el sector i la demanda existent en el nostre país.
  • Caracteritzar la força laboral requerida i estimar la bretxa actual d'Espanya.
  • Definir els escenaris d'intervenció per a cada tipologia de professionals.
  • Identificar i consensuar recomanacions a curt, mitjà i llarg termini amb l'ecosistema de la cadena de valor de ciberseguretat, així com plans d'acció, la seua posada en marxa i seguiment.

Esta anàlisi pretén asseure les bases per a assegurar que Espanya tinga una indústria de la ciberseguretat ben estructurada i que la professió siga àmpliament entesa i acceptada.

Principals conclusions

Durant l'elaboració del diagnòstic del talent de ciberseguretat a Espanya ha quedat en evidència que l'ecosistema de ciberseguretat reflectix una gran experiència i professionalització, a més d'un alt compromís a aconseguir que Espanya es posicione com un país líder en esta matèria.

En relació amb l'estimació de l'oferta del talent en ciberseguretat, la xifra de professionals que buscaven ocupació en ciberseguretat en 2021 ascendia a 39.072 i la previsió és que s'incrementen fins als 42.283 en 2024. El nombre de professionals necessaris en ciberseguretat s'elevava a 63.191 ocupacions, mentre que en 2024 superarà els 83.000. Estes dades reflectixen la necessitat de comptar amb persones formades en este sector. De fet, el 40,1% de les organitzacions consultades reconeix que reciclen el talent provinent d'altres departaments cap a l'àrea de ciberseguretat i malgrat esta tendència, únicament 2 de cada 10 posicions internes reben formació o posseïxen coneixements per a poder exercir les funcions que es requerixen.  

Respecte a les iniciatives per a incrementar la presència de dones en posicions de ciberseguretat, destaquen els programes d'impuls en investigació, encara que es posa de manifest la necessitat d'implementar programes específics que impulsen la presència femenina. La bretxa de gènere es reflectix ja en l'etapa universitària en la qual solament el 18% de les persones graduades especialitzades en esta matèria són dones.

No obstant açò, cal destacar que el percentatge de dones que han triat estudiar carreres tecnològiques ha augmentat en 5 punts percentuals en 5 anys, en passar del 24% de dones matriculades en el curs 2016-17, al 29% de matriculades en el curs 2019-20

ObservaCiber

ObservaCiber (Obri en nova finestra) és el primer observatori públic especialitzat en ciberseguretat, de l'Institut Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) (Obri en nova finestra) i l'Observatori Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (ONTSI)(Obri en nova finestra) , que compta amb el suport de la Secretaria General d'Administració Digital. 

ObservaCiber és el resultat d'una iniciativa que va nàixer per a promoure baix un observatori comú, amb una marca unificada, els estudis de ciberseguretat desenvolupats per les dos entitats, que el seu objectiu és abordar l'impuls i la divulgació de la importància de la cultura de la ciberseguretat entre els ciutadans i les empreses, així com altres grups d'interés.

ObservaCiber compte, a més, amb el suport i la participació del Centre Criptològic Nacional (CCN), el Departament de Seguretat Nacional (DSN), l'Oficina de Coordinació de Ciberseguretat (OCC) i el Comandament Conjunt del Ciberespai (MCCE).

Estudi complet(Obri en nova finestra)

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

 

  • Seguretat i Protecció de Dades
  • Accessibilitat