accesskey_mod_content

Espanya avança dos llocs i ja és l'onzé país del món en política de dades obertes

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

26 maig 2017

logo dades.gob

La World Wide Web Foundation ha publicat esta setmana la quarta edició de el ‘Open Data Barometer’, un informe que mesura les polítiques en matèria de dades obertes dels diferents governs del món.

La  World Wide Web Foundation(Obri en nova finestra)  acaba de publicar la IV edició de el ‘ Open Data Barometer(Obri en nova finestra) ’, un dels millors índexs per al mesurament de les polítiques d'impuls de dades obertes que desenvolupen els països de tot el planeta. Espanya seguix escalant posicions i ha passat d'ocupar el 13º lloc en el rànquing a ascendir fins al 11º, avançant a països com Dinamarca, Alemanya o Suècia i mantenint una posició de privilegi enfront d'estats tan avançats en transformació digital com Suïssa, Rússia o Israel.

Segons transcendix en el citat informe(Obri en nova finestra) ,  Espanya empata en l'escalafó amb Mèxic i per davant se situen únicament Gran Bretanya, Canadà, França, Estats Units, Corea, Austràlia, Nova Zelanda, Japó, Països Baixos i Noruega. En la seua quarta edició, este baròmetre de les dades obertes abasta 115 països i jurisdiccions, un augment del 25 per cent respecte a l'edició anterior.

En el rànquing del continent europeu, Espanya ocupa la cinquena posició per darrere de Regne Unit, que és el primer país del món amb una puntuació de 100 sobre 100, seguit de França (85), Països Baixos (75) i Noruega (74).

El baròmetre adjudica a Espanya 73 punts sobre 100, que es repartixen en un índex de 81 en ‘Preparació’, 58 en ‘Implementació’ i 88 en ‘Impacte’. L'any passat, no obstant açò, quan Espanya ocupava la 13ª posició del rànquing, estes qualificacions eren de 78 en ‘Preparació’, 57 en ‘Implementació’ i 63 en ‘Impacte’, sent esta última xifra la que ha impulsat la millora de la posició del nostre país.

La World Wide Web Foundation, en el pròleg de l'estudi, considera que les dades obertes són un dret global. Els estats han d'oferir totes aquelles dades que la gent necessita i en formats que permeten el seu ús de manera fàcil. “Sense bones dades és impossible aconseguir que els governs rendisquen comptes per les decisions que prenen, les polítiques que aproven i els diners que pressuposten i gasten”, subratlla l'informe.

El baròmetre analitza l'existència i qualitat de 15 conjunts de dades clau (des de registre de terres o pressupostos governamentals) en tots els països analitzats. També s'estudia el seu grau d'actualització, accessibilitat, possibilitat de reutilització, gratuïtat, tipus de llicència, interoperabilitat i moltes altres variables.

L'informe, en el seu apartat de conclusions finals, aporta cinc grans recomanacions per a aconseguir una gestió més eficient i efectiva de les dades obertes:

  • Les dades governamentals han de ser oberts per defecte.
  • Els governs han de descentralitzar les dades obertes en tots els departaments i agències.
  • Els governs han d'adoptar la  Carta de Dades Obertes(Obri en nova finestra)  per a garantir que les pràctiques de dades obertes s'integren més enllà de mandats polítics.
  • Els governs han de consultar amb ciutadans i intermediaris quines dades obertes han de publicar primer.
  • Els governs han d'invertir a usar dades obertes per a millorar la vida dels grups marginats.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert
  • Interoperabilitat