accesskey_mod_content

Disponible versió més detallada del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

14 abril 2021

Celebrada la segunda reunión de la Comisión Interministerial para la Recuperación, Transformación y Resiliencia, el principal órgano de gobernanza del Plan de Recuperación.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presidit la segona reunió de la Comissió Interministerial per a la Recuperació, Transformació i Resiliència, el principal òrgan de governança del Pla de Recuperació.

L'objectiu de la reunió ha sigut informar sobre el pla dissenyat pel Govern d'España per a la gestió i el desenvolupament dels fons europeus de recuperació Next Generation UE i que suposen per a España la recepció de 140.000 milions d'euros en transferències i crèdits en el període 2021-2026.

El plan, en palabras del presidente del Gobierno, es "el más ambicioso de la reciente historia económica de España" y la mayor oportunidad para nuestro país desde la entrada en la Unión Europea.

El Plan de Recuperación contempla el impulso más importante de nuestra historia en inversión pública y viene acompañado de una agenda de reformas estructurales que van a permitir lograr cinco objetivos: modernizar el tejido productivo y la Administración, impulsar la capacidad de crear empleos de calidad, aumentar la productividad y el crecimiento potencial de la economía, reducir las brechas sociales y de género e impulsar la economía verde.

De acuerdo con las directrices europeas, las medidas que recoge el plan establecen cuatro ejes de transformación: la transición ecológica, la transformación digital, la cohesión social y territorial y la igualdad de género. Estas cuatro líneas de trabajo se van a desarrollar a través de diez políticas palanca y treinta componentes que articularán los proyectos específicos del plan.

El calendari del Pla de Recuperació establix, per al curt termini, promoure la recuperació després de l'emergència sanitària; per al mig termini, impulsar la transformació integral de la nostra economia; i per al llarg termini, aconseguir que España aconseguisca un desenvolupament robust, sostenible i resiliente des del punt de vista economicofinancer, social i mediambiental.

Les 10 inversions clau en la primera fase d'execució del Pla

El  Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència(Obri en nova finestra)  se articula a través de 212 medidas, de las que 110 son inversiones y 102 son reformas. Las inversiones van a movilizar cerca de 70.000 millones de euros en el periodo 2021-2023. Los ámbitos verde y digital serán cruciales y acapararán el 39% y el 29% de la inversión respectivamente; la educación y la formación obtendrán el 10,5% de los recursos y la I+D+i el 7%.

De les 20 principals inversions que es van a desenvolupar en la primera fase del pla, les més rellevants pel seu pressupost són:

  1. Estratègia de Mobilitat Sostenible, Segura i Connectada, amb uns recursos de més de 13.200 milions d'euros
  2. Programa de Rehabilitació de Vivenda i Regeneración Urbana, amb uns recursos de 6.820 milions d'euros
  3. Modernització de les Administracions públiques, amb 4.315 milions d'euros
  4. Pla de Digitalització de Pimes, més de 4.060 milions d'euros
  5. Full de ruta del 5G, amb quasi 4.000 milions d'euros
  6. Nova Política Industrial Espanya 2030 i Estratègia d'Economia Circular, amb més de 3.780 milions d'euros
  7. Pla Nacional de Competències Digitals, més de 3.590 milions d'euros
  8. Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, amb un import de 3.400 milions d'euros
  9. Desenvolupament del Sistema Nacional de Ciència i Innovació, amb 3.380 milions d'euros
  10. I el desplegament i integració d'energies renovables, amb una inversió de 3.165 milions d'euros.

Reformes clau per a la modernització de l'estructura econòmica i social

El capítol de les reformes que inclou el Pla de Recuperació es basa en la  Agenda 2030(Obri en nova finestra)  de Nacions Unides i en les recomanacions específiques per a Espanya dins del semestre europeu en 2019 i 2020 i abasta aspectes clau per a la nostra economia com el sistema energètic, l'ensenyament, la demografia empresarial i el mercat laboral.

Entre les principals reformes que contempla el pla, es troben:

  1. La modernització i el reforç del Sistema Nacional de Salut
  2. Un nou sistema energètic i desplegament de renovables, amb un full de ruta de l'hidrogen verd
  3. La modernització de la Justícia
  4. La nova economia de les cures
  5. La Ley de Aguas y plan de depuración, saneamiento, eficiencia, ahorro y reutilización
  6. La modernització i digitalització de les Administracions Públiques
  7. La política de residus i impuls d'economia circular
  8. L'estratègia de mobilitat sostenible i connectada.
  9. La reforma del sistema nacional de ciència i suport a la innovació
  10. Una nova política de vivenda

Execució immediata del Pla de Recuperació

Pedro Sánchez ha explicat al final de la reunió de la Comissió Interministerial que tot està preparat perquè comencen a desenvolupar-se els primers projectes quan s'aprove el Pla de Recuperació. "Les conseqüències beneficioses del Pla començaran a notar-se des del primer minut de la seua execució", ha assenyalat el president del Govern qui ha insistit que el pla és un projecte de país per a les pròximes dècades i generacions.

El pla va a aportar un creixement addicional d'entorn dos punts percentuals a l'any a partir de 2021, afavorirà la creació de més de 800.000 llocs de treball durant el seu període d'execució i millorarà la vertebració del país mitjançant la fixació de població en tot el territori.

Nova versió del Pla de Recuperació, transformació i Resiliència (PDF)(Obri en nova finestra)

Annexos al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PDF)(Obri en nova finestra)

Font oficial de la notícia(Obri en nova finestra)

 

  • Cooperació interadministrativa