accesskey_mod_content

Guia per a publicar dades obertes de manera ràpida i senzilla (amb CKAN)

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

23 febrer 2015

dades.gob

El Projecte Aporta ha preparat un manual per a aquells membres de la comunitat open data que desitgen compartir les seues dades però disposen de recursos limitats per a dur-ho a terme.

Així, a través d'esta guia, es busca ajudar i orientar perquè qualsevol puga obrir fàcilment la seua informació, sense la necessitat de posseir àmplia experiència o coneixement en estratègies d'obertura de la informació o les tecnologies associades a elles.

Per a açò, el present document s'estructura en una primera part on s'establix un conjunt de directrius que serviran per a localitzar i preparar les dades per a la seua publicació; englobant els següents apartats:

  • Seleccionar les dades a publicar: criteris per a prioritzar de forma correcta la informació més adequada per al projecte, tenint en compte les restriccions existents en matèria d'obertura de la informació.
  • Llicències per a facilitar la reutilització: informació explícita sobre les condicions d'ús de les dades obertes per a mostrar les possibilitats de reutilització de l'open data.
  • Preparació de les dades: tipologia de formats i característiques de les metadades perquè la informació no solament estiga oberta, sinó que siga interoperable amb dades procedents d'altres fonts.

Posteriorment, el manual mostra detalladament com publicar les dades en la Web a través d'un catàleg de la forma més simple possible. En este procés, s'utilitza com a exemple la plataforma gratuïta de codi obert CKAN(Obri en nova finestra) , encara que les recomanacions generals del manual podrien aplicar-se a qualsevol altre tipus de plataforma a utilitzar.

Esta guia crea un full de ruta, senzilla i ràpida, per a donar els primers passos en una iniciativa open data i experimentar amb la publicació de dades obertes; sense necessitat d'una inversió econòmica i de recursos a gran escala.

Font original de la notícia: datos.gob.es

  • Govern obert
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
 
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE