accesskey_mod_content

Guia per publicar dades obertes de manera ràpida i senzilla (amb CKAN)

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

23 febrer 2015

dades.gob

El Projecte Aporta ha preparat un manual per a aquells membres de la comunitat open data que desitgin compartir les seves dades però disposin de recursos limitats per dur-ho a terme.

Així, a través d'aquesta guia, se cerca ajudar i orientar perquè qualsevol pugui obrir fàcilment la seva informació, sense la necessitat de posseir àmplia experiència o coneixement en estratègies d'obertura de la informació o les tecnologies associades a elles.

Per a això, el present document s'estructura en una primera part on s'estableix un conjunt de directrius que serviran per localitzar i preparar les dades per a la seva publicació; englobant els següents apartats:

  • Seleccionar les dades a publicar: criteris per prioritzar de forma correcta la informació més adequada per al projecte, tenint en compte les restriccions existents en matèria d'obertura de la informació.
  • Llicències per facilitar la reutilització: informació explícita sobre les condicions d'ús de les dades obertes per mostrar les possibilitats de reutilització de l'open data.
  • Preparació de les dades: tipologia de formats i característiques de les metadades perquè la informació no solament estigui oberta, sinó que sigui interoperable amb dades procedents d'altres fonts.

Posteriorment, el manual mostra detalladament com publicar les dades a la Web a través d'un catàleg de la forma més simple possible. En aquest procés, s'utilitza com a exemple la plataforma gratuïta de codi obert CKAN(Obre en nova finestra) , encara que les recomanacions generals del manual podrien aplicar-se a qualsevol altre tipus de plataforma a utilitzar.

Aquesta guia crea un full de ruta, senzilla i ràpida, per donar els primers passos en una iniciativa open data i experimentar amb la publicació de dades obertes; sense necessitat d'una inversió econòmica i de recursos a gran escala.

Font original de la notícia: datos.gob.es

  • Govern obert
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
 
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE