accesskey_mod_content

Espanya avança dos llocs en l'Índex d'Economia i Societat Digital (DESI)

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

07 març 2016

La fortalesa en servicis públics digitals espenta l'avanç d'Espanya en l'Índex d'Economia i Societat Digital (DESI) 2016, elaborat per la Comissió Europea

Espanya figura en el grup de països la puntuació dels quals va créixer més ràpid en l'últim any, col·locant-se en el lloc número 15 de la UE, la qual cosa suposa un ascens en dos punts, gràcies en particular a la seua fortalesa en servicis públics digitals, qüestió en la qual se situa en el 5º lloc, segons el DESI 2016 publicat per la Comissió Europea.

L'Índex Índex d'Economia i Societat Digital (DESI)(Obri en nova finestra) és un índex compost per cinc indicadors del rendiment digital d'Europa i que permet un seguiment de l'evolució dels Estats membres de la Unió Europea en la competitivitat digital. Estos cinc indicadors són connectivitat, capital humà, ús d'internet, integració de la tecnologia digital i servicis públics digitals.

El DESI 2016(Obri en nova finestra) resumix les dades arreplegades l'any 2015 i mostra que tant la Unió Europea en el seu conjunt com els Estats membres progressen cap a una societat i economia digital.

En concret, Espanya(Obri en nova finestra) figura en el reduït grup de mitja dotzena de països (juntament amb Croàcia, Itàlia, Letònia, Romania and Eslovènia) la puntuació dels quals va créixer més ràpid en l'últim any i que mostra un desenvolupament més ràpid que el de la Unió Europea en el seu conjunt, de manera que se situa en el lloc número 15 de 28 Estats membres.
 5 dimensions DESI a EspanyaEvolució DESI anual a Espanya
No obstant açò, el progrés europeu s'ha ralentit. Esta reculada ha succeït en 4 de les 5 principals dimensions DESI; solament la dimensió d'integració de la tecnologia digital ha accelerat el seu creixement. No obstant açò, els Estats membres(Obri en nova finestra) compten amb nivells de desenvolupament i velocitats diferents.
 Progrés indicador DESI en països UE
Durant l'any 2015 Espanya ha millorat o mantingut el seu rendiment en totes les àrees mesurades per DESI, acostant-se ràpidament a la mitjana de la UE. En particular, segons el DESI 2016, Espanya:

 • Ocupa el quart posat entre els països amb major creixement.
 • Està augmentant el seu rendiment en connectivitat (77% de les llars té accés a banda ampla, encara que amb llacunes regionals).
 • Compta amb baixos nivells d'habilitats/habilitats digitals bàsiques i d'ús d'Internet (només el 54% dels espanyols té habilitats/habilitats digitals bàsiques).
 • És fort en l'ús de les tecnologies digitals (per l'ús de RFID i de pimes que utilitzen el núvol).
 • També en servicis públics digitals que és on Espanya es comporta millor, gràcies a una oferta millorada d'estos servicis.

De fet, d'acord amb este  indicador, Espanya se situa en cinqué lloc en la UE.

Així mateix, se citen els següents aspectes particulars que contribuïxen a esta fortalesa en matèria de servicis públics digitals per part d'Espanya:

 

DESI

El DESI s'estructura entorn de/entorn de cinc dimensions(Obri en nova finestra) :

 • Connectivitat: mesura el desplegament de la infraestructura de banda ampla i la seua qualitat.
 • Capital humà: mesura les habilitats/habilitats necessàries per a aprofitar les possibilitats que oferix la societat digital. Estes habilitats/habilitats van des de les més bàsiques que permeten als individus interactuar en línia i consumixen béns i servicis digitals, a les més avançades que permeten aprofitar la tecnologia per a millorar la productivitat i el creixement econòmic.
 • Ús d'internet: dona compte de la varietat de les activitats realitzades pels ciutadans ja en línia. Estes activitats van des del consum de continguts en línia (vídeos, música, jocs, etc.) fins a les compres i la banca en línia, passant per activitats modernes de comunicació.
 • Integració de la tecnologia digital: mesura la digitalització de les empreses i la seua explotació del canal de vendes en línia. Amb l'adopció de tecnologia digital les empreses poden millorar l'eficiència, reduir costos i millorar la participació de  clients, col·laboradors i socis. D'altra banda, Internet oferix l'accés a mercats més amplis i potencial de creixement.
 • Servicis públics digitals: mesura la digitalització dels servicis públics, centrant-se en l'administració electrònica. La modernització i digitalització dels servicis públics conduïxen a una major eficiència de l'administració pública, els ciutadans i les empreses, així com a la prestació de millors servicis per al ciutadà.

Nota de premsa del MINHAP(Obri en nova finestra)
Nota de premsa de la Comissió Europea(Obri en nova finestra)

 • Servicis electrònics