España figura en el grup de països la puntuació dels quals va créixer més ràpid en l'últim any, col·locant-se en el lloc número 15 de la UE, la qual cosa suposa un ascens en dos punts, gràcies en particular a la seua fortalesa en servicis públics digitals, qüestió en la qual se situa en el 5º lloc, segons el DESI 2016 publicat per la Comissió Europea.
L'Índex Índex d'Economia i Societat Digital (DESI) és un índex compost per cinc indicadors del rendiment digital d'Europa i que permet un seguiment de l'evolució dels Estats membres de la Unió Europea en la competitivitat digital. Estos cinc indicadors són connectivitat, capital humà, ús d'internet, integració de la tecnologia digital i servicis públics digitals.
El DESI 2016 resumix les dades arreplegades l'any 2015 i mostra que tant la Unió Europea en el seu conjunt com els Estats membres progressen cap a una societat i economia digital.
En concret, España figura en el reduït grup de mitja dotzena de països (juntament amb Croàcia, Itàlia, Letònia, Romania and Eslovènia) la puntuació dels quals va créixer més ràpid en l'últim any i que mostra un desenvolupament més ràpid que el de la Unió Europea en el seu conjunt, de manera que se situa en el lloc número 15 de 28 Estats membres.
No obstant açò, el progrés europeu s'ha ralentit. Esta reculada ha succeït en 4 de les 5 principals dimensions DESI; solament la dimensió d'integració de la tecnologia digital ha accelerat el seu creixement. No obstant açò, els Estats membres compten amb nivells de desenvolupament i velocitats diferents.
Durant l'any 2015 España ha millorat o mantingut el seu rendiment en totes les àrees mesurades per DESI, acostant-se ràpidament a la mitjana de la UE. En particular, segons el DESI 2016, España:
- Ocupa el quart posat entre els països amb major creixement.
- Està augmentant el seu rendiment en connectivitat (77% de les llars té accés a banda ampla, encara que amb llacunes regionals).
- Compta amb baixos nivells d'habilitats/habilitats digitals bàsiques i d'ús d'Internet (només el 54% dels espanyols té habilitats/habilitats digitals bàsiques).
- És fort en l'ús de les tecnologies digitals (per l'ús de RFID i de pimes que utilitzen el núvol).
- També en servicis públics digitals que és on España es comporta millor, gràcies a una oferta millorada d'estos servicis.
De fet, d'acord amb este indicador, España se situa en cinqué lloc en la UE.
Així mateix, se citen els següents aspectes particulars que contribuïxen a esta fortalesa en matèria de servicis públics digitals per part d'España:
- Els efectes de la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de firma electrònica i de la implantació de FACE el Punt General d'Entrada de Factures Electròniques.
- El compromís amb dades obertes , assumpte en el qual se situa en el segon posat en la UE