accesskey_mod_content

Publicat una anàlisi de situació de l'open data en el sector públic espanyol

03 juny 2019

La revista digital IT User analitza, en un dossier especial que acompanya al seu nombre de maig, la reutilització de les dades obertes en el sector públic i les estratègies d'open data i open government que s'estan implementant a Espanya.

La Iniciativa de dades obertes del Govern d'Espanya(Obri en nova finestra) és un projecte consolidat en l'àmbit de l'administració pública i, al seu torn, considerat com el centre neuràlgic de tots els projectes de dades obertes a nivell nacional. És l'expositor, una vegada consolidats, analitzats i estandarditzats, de dades de les diferents entitats públiques espanyoles. Almenys així ho arreplega un dossier especial sobre dades obertes en el sector públic(Obri en nova finestra) publicat per la Revista Digital IT User en el seu nombre de maig.

L'aposta d'Espanya a l'hora d'impulsar les dades obertes és rotunda. De fet, ja hi ha 293 iniciatives en marxa(Obri en nova finestra) impulsades per la Secretaria d'Estat per a l'Avanç Digital(Obri en nova finestra)  i la Secretària General d'Administració Digital ; 42 d'elles en l'àmbit de les administracions de l'Estat, 17 en administracions autonòmiques, 225 en administracions locals i 9 en universitats. Per tot açò, no és d'estranyar que Espanya siga  un dels països europeus amb major desenvolupament de l'open data (solament superat en puntuació per Irlanda) segons l'informe Open Data Maturity in Europe 2018(Obri en nova finestra) , realitzat pel Portal Europeu de Dades(Obri en nova finestra) .

Este creixement es preveu que tinga un impacte significatiu, tant en l'acompliment de la funció pública, amb millores en aspectes com el rendiment i l'eficiència dels servicis públics, com en l'estalvi en costos, ja que s'estima que s'evite el gasto d'uns 1.700 milions d'euros en costos a l'Administració Pública solament l'any 2020.

I no es queda ací. Segons un informe recentment publicat, també per l'European Data Portal, “ Analytical Report 12: Business-to-Government Data Sharing(Obri en nova finestra) ”, que analitza el subministrament de dades del sector privat a organismes públics o Business to Government (B2G) en condicions preferencials per a la seua reutilització, es conclou que “l'intercanvi de dades és un facilitador clau del creixement, l'ocupació i la competitivitat per a Europa, així com per al Mercat Únic Digital previst per la Unió Europea. Reutilitzar dades pot estalviar costos, temps i vides”. Per tot açò, es pot afirmar que Espanya marxa en la direcció adequada quant a reutilització de dades obertes del sector públic i que, gràcies al revelat en estos estudis europeus, som un dels referents de la Unió Europea en este camp.

  • Govern obert
Punt d'Accés General
 
Punt d'Accés General