accesskey_mod_content

Publicado un análisis de situación del open data en el sector público español

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

03 juny 2019

La revista digital IT User analiza, en un dossier especial que acompaña a su número de mayo, la reutilización de los datos abiertos en el sector público y las estrategias de open data y open government que se están implementando en España.

La Iniciativa de dades obertes del Govern d'Espanya(Obre en nova finestra) es un proyecto consolidado en el ámbito de la administración pública y, a su vez, considerado como el centro neurálgico de todos los proyectos de datos abiertos a nivel nacional. Es el expositor, una vez consolidados, analizados y estandarizados, de datos de las diferentes entidades públicas españolas. Al menos así lo recoge un dossier especial sobre dades obertes en el sector públic(Obre en nova finestra) publicat per la Revista Digital IT User en el seu nombre de maig.

La apuesta de España a la hora de impulsar los datos abiertos es rotunda. De hecho, ya hay 293 iniciatives en marxa(Obre en nova finestra) impulsades per la Secretaria d'Estat per a l'Avanç Digital(Obre en nova finestra)  i la Secretària General d'Administració Digital ; 42 d'elles en l'àmbit de les administracions de l'Estat, 17 en administracions autonòmiques, 225 en administracions locals i 9 en universitats. Per tot això, no és d'estranyar que Espanya sigui  un dels països europeus amb major desenvolupament de l'open data (solament superat en puntuació per Irlanda) segons l'informe Open Data Maturity in Europe 2018(Obre en nova finestra) , realitzat pel Portal Europeu de Dades(Obre en nova finestra) .

Este crecimiento se prevé que tenga un impacto significativo, tanto en el desempeño de la función pública, con mejoras en aspectos como el rendimiento y la eficiencia de los servicios públicos, como en el ahorro en costes, ya que se estima que se evite el gasto de unos 1.700 millones de euros en costes a la Administración Pública solo en el año 2020.

I no es queda aquí. Segons un informe recentment publicat, també per l'European Data Portal, “ Analytical Report 12: Business-to-Government Data Sharing(Obre en nova finestra) ”, que analitza el subministrament de dades del sector privat a organismes públics o Business to Government (B2G) en condicions preferencials per a la seva reutilització, es conclou que “l'intercanvi de dades és un facilitador clau del creixement, l'ocupació i la competitivitat per a Europa, així com per al Mercat Únic Digital previst per la Unió Europea. Reutilitzar dades pot estalviar costos, temps i vides”. Per tot això, es pot afirmar que Espanya marxa en l'adreça adequada quant a reutilització de dades obertes del sector públic i que, gràcies al revelat en aquests estudis europeus, som un dels referents de la Unió Europea en aquest camp.

  • Govern obert, Informes i Estudis