Metadades de gestió de documents
La definició genèrica de "metadada", segons figura en l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat ( Reial decret 4/2010 ), és “dada que definix i descriu altres dades". Existixen diferents tipus de metadades segons la seua aplicació.
El Reial decret 4/2010 definix també ‘metadada de gestió de documents’ com a “informació estructurada o semiestructurada que fa possible la creació, gestió i ús de documents al llarg del temps en el context de la seua creació. Les metadades de gestió de documents servixen per a identificar, autenticar i contextualitzar documents, i de la mateixa manera a les persones, els processos i els sistemes que els creen, gestionen, mantenen i utilitzen”.
Així mateix, definix ‘esquema de metadades’ com a “instrument que definix la incorporació i gestió de les metadades de contingut, context i estructura dels documents electrònics al llarg del seu cicle de vida”.
El documente i el expedient electrònic porten metadades mínimes obligatòries i poden incorporar metadades complementàries. La Norma Tècnica d'Interoperabilitat de Política de gestió de documents electrònics tracta en el seu apartat VII l'assignació de metadades.
El Esquema de Metadades per a la Gestió del Document Electrònic (i-EMGDE) v3 . esmentat per la norma tècnica d'interoperabilitat de Política de gestió de documents electrònics en el seu apartat VII.4, podrà ser usat com a referència i ferramenta de suport per a l'adequació de cada organització als requisits d'interoperabilitat en matèria de gestió de documents.
L'esquema i-EMGDE establix:
- El model conceptual en el qual es recolza el model de metadades, les seues propietats i la seua lògica subjacent.
- La descripció de cadascun dels elements i sub-elements de metadades, a través de la descripció de cadascuna de les seues característiques: definició, propòsit, obligatorietat, etc.
- Els esquemes de valors necessaris per a emplenar els valors dels elements de metadades pertinents.
- Les referències a les normes utilitzades com a base, així com a altres normes de possible utilitat.
El Ejemplo d'aplicació de l'Esquema de Metadades per a la Gestió del Document Electrònic (i-EMGDE) mostra un exemple de com s'aplicaria l'Esquema de Metadades per a la Gestió del Document Electrònic per a un document electrònic que serà intercanviat i que, per tant, haurà de contindre les metadades mínimes obligatòries des d'una perspectiva funcional.