Documentació
- MAGERIT versió 3 (versió espanyol): Metodologia d'Anàlisi i Gestió de Riscos dels Sistemes d'Informació.- Edita: © Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, octubre 2012.-
NIPO
: 630-12-171-8
Llibre I: Mètode (PDF-1,47 MB)
Llibre II: Catàleg d'Elements (PDF-3,37 MB)
Llibre III: Guia de Tècniques (PDF-1,28 MB)
Book I: Method (PDF-1,44 MB) Book I: Method (EPUB-2,94 MB)
- MAGERIT V.2 (English version): Methodology for Information Systems Risk Analysis and Management.- Edita: © MAP, juny 2006.-
NIPO
: 326-06-044-8
Book I: Method (PDF-1,17 MB)
Book II: Catalogue (PDF-270 KB)
Book III: Techniques (PDF-157 KB)
Llibre I: Metodo (PDF-1,56 MB)
Introducció
MAGERIT
versió 3 és la metodologia d'anàlisi i gestió de riscos elaborada en el seu moment per l'antic Consell Superior d'Administració Electrònica i actualment mantinguda per la Secretaria General d'Administració Digital (Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital) amb la col·laboració del Centre Criptològic Nacional (
CCN
).
MAGERIT
és una metodologia de caràcter públic que pot ser utilitzada lliurement i no requerix autorització prèvia. Interessa principalment a les entitats en l'àmbit d'aplicació de l'Esquema Esquema Nacional de Seguretat (ENS) per a satisfer el principi de la gestió de la seguretat basada en riscos, així com el requisit d'anàlisi i gestió de riscos, considerant la dependència de les tecnologies de la informació per a complir missions, prestar servicis i aconseguir els objectius de l'organització.
Seguint la terminologia de la normativa
ISO 31000, MAGERIT
respon al que es denomina “Procés de Gestió dels Riscos”, secció 4.4 (“Implementació de la Gestió dels Riscos”) dins de el “Marc de Gestió de Riscos”. En altres paraules,
MAGERIT
implementa el Procés de Gestió de Riscos dins d'un marc de treball perquè els òrgans de govern prenguen decisions tenint en compte els riscos derivats de l'ús de tecnologies de la informació.
Figura 1. ISO 31000 - Marque de treball per a la gestió de riscos
MAGERIT
figura en l'inventari de mètodes d'anàlisis i gestió de riscos d'en:.
ENISA
http://rm-inv.enisa.europa.eu/methods_tools/m_magerit.html
Productes i servicis complementaris
PILAR
és una ferramenta que implementa la metodologia
MAGERIT
d'anàlisi i gestió de riscos, desenvolupada pel Centre Criptològic Nacional (
CCN
) i d'àmplia utilització en l'administració pública espanyola.
Els organismes de l'administració pública espanyola poden sol·licitar una llicència lliure de càrrecs al Centre Criptològic Nacional; per a açò, dirigisca la seua sol·licitud a Centre Criptològic Nacional ccn@cni.es
Objectius
MAGERIT perseguix els següents Objectius Directes:
- Conscienciar als responsables de les organitzacions d'informació de l'existència de riscos i de la necessitat de gestionar-los
- Oferir un mètode sistemàtic per a analitzar els riscos derivats de l'ús de tecnologies de la informació i comunicacions (TIC)
- Ajudar a descobrir i planificar el tractament oportú per a mantindre els riscos baix control Indirectes
- Preparar a l'Organització per a processos d'avaluació, auditoria, certificació o acreditació, segons corresponga en cada cas
Organització de les guies
MAGERIT versió 3 s'estructura en tres llibres: "Mètode", "Catàleg d'Elements" i "Guia de Tècniques".
Mètode
S'estructura de la següent forma:
- El capítol 2 presenta els conceptes informalment. En particular s'emmarquen les activitats d'anàlisis i tractament dins d'un procés integral de gestió de riscos.
- El capítol 3 concreta els passos i formalitza les activitats d'anàlisis dels riscos.
- El capítol 4 descriu opcions i criteris de tractament dels riscos i formalitza les activitats de gestió de riscos.
- El capítol 5 se centra en els projectes d'anàlisis de riscos, projectes en els quals ens veurem immersos per a realitzar la primera anàlisi de riscos d'un sistema i eventualment quan hi ha canvis substancials i cal refer el model àmpliament.
- El capítol 6 formalitza les activitats dels plans de seguretat, a voltes denominats plans directors o plans estratègics.
- El capítol 7 se centra en el desenvolupament de sistemes d'informació i com l'anàlisi de riscos servix per a gestionar la seguretat del producte final des de la seua concepció inicial fins a la seua posada en producció, així com a la protecció del propi procés de desenvolupament.
- El capítol 8 s'anticipa a alguns problemes que apareixen recurrentment quan es realitzen anàlisis de riscos.
Els apèndixs arrepleguen material de consulta:
- Un glossari,
- Referències bibliogràfiques considerades per al desenvolupament d'esta metodologia,
- Referències al marc legal que enquadra les tasques d'anàlisis i gestió en l'Administració Pública Espanyola,
- El marc normatiu d'avaluació i certificació
- Les característiques que es requerixen de les ferramentes, presents o futures, per a suportar el procés d'anàlisi i gestió de riscos,
- Una guia comparativa de com Magerit versió 1 ha evolucionat a la versió 2 i a esta versió 3
Catàleg d'Elements
Marca unes pautes quant a:
- Tipus d'actius
- Dimensions de valoració dels actius
- Criteris de valoració dels actius
- Amenaces típiques sobre els sistemes d'informació
- Salvaguardes a considerar per a protegir sistemes d'informació
Es perseguixen dos objectius:
- D'una banda, facilitar la labor de les persones que escometen el projecte, en el sentit d'oferir-los elements estàndard als quals puguen adscriure's ràpidament, centrant-se en l'específic del sistema objecte de l'anàlisi.
- Per una altra, homogeneïtzar els resultats de les anàlisis, promovent una terminologia i uns criteris uniformes que permeten comparar i fins i tot integrar anàlisis realitzades per diferents equips.
Cada secció inclou una notació XML que s'emprarà per a publicar regularment els elements en un format estàndard capaç de ser processat automàticament per ferramentes d'anàlisis i gestió.
Si el lector usa una ferramenta d'anàlisi i gestió de riscos, este catàleg serà part de la mateixa; si l'anàlisi es realitza manualment, este catàleg proporciona una àmplia base de partida per a avançar ràpidament sense distraccions ni oblits.
Guia de Tècniques
Aporta llum addicional i orientació sobre algunes tècniques que s'empren habitualment per a dur a terme projectes d'anàlisis i gestió de riscos:
- Tècniques específiques per a l'anàlisi de riscos
- Anàlisi mitjançant taules
- Anàlisi algorítmica
- Arbres d'atac
- Tècniques generals
- Tècniques gràfiques
- Sessions de treball: entrevistes, reunions i presentacions
Valoració Delphi Es tracta d'una guia de consulta. Segons el lector avanç per la tasques del projecte, se li recomanarà l'ús de certes tècniques específiques, de les quals esta guia busca ser una introducció, així com proporcionar referències perquè el lector aprofundisca en les tècniques presentades.
Experiències d'aplicació de Magerit
Exemple d'aplicació de Magerit versió 2 juntament amb la ferramenta PILAR:
Drets d'utilització
MAGERIT és una metodologia de caràcter públic, pot ser utilitzada lliurement i no requerix autorització prèvia. En qualsevol explotació de l'obra es farà constar l'autoria original.
Responsable del Producte
Secretaria General d'Administració Digital.