La Comunicació de la Comissió europea de 9 de març de 2021 titulada « Brúixola digital 2030: el camí europeu per a la dècada digital » preveu que per a l'any 2030 el 80% dels ciutadans es beneficien del desplegament d'una identitat digital fiable i controlada per l'usuari, que li permetrà accedir als servicis digitals en línia dels sectors públic i privat, reforçant la privacitat i complint plenament la legislació vigent en matèria de protecció de dades.
En este context, la Comissió europea va adoptar la Recomanació (UE) 2021/946 sobre un conjunt d'instruments comú de la Unió per a adoptar un enfocament coordinat amb vista a un Marc per a una Identitat Digital Europea. A partir d'esta Recomanació, España vé participant en nombrosos grups de treball en honor de definir els requeriments funcionals, tècnics i de seguretat en relació amb una cartera digital que emmagatzeme credencials verificables d'identitat dels ciutadans.
El Govern, en el marc del programa Europa Digital de la Unió Europea, lidera a través de la Secretaria General d'Administració Digital (SGAD) del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital els consorcis denominats Digital Credentials For Europe (DC4EU) i EBSI Nodes Expansion (EBSI-NE) al costat de més d'un centenar de socis de 23 Estats Membres europeus, a més de Noruega i Ucraïna. Tots dos consorcis guarden una estreta interrelació en construir-se sobre la base de la tecnologia de registre distribuït, element imprescindible en la nova cartera digital europea que serà objecte del pilot i que preveu tindre un paper fonamental el desenvolupament dels nous servicis digitals. En els treballs que s'estan desenvolupant en el marc del Toolbox eIDAS per a la construcció d'una Cartera Digital europea, el 9 de febrer de 2023 es va aprovar el document final d'Architecture Reference Framework (ARF), segons el qual el wallet ha de ser compatible amb l'especificació W3C Verifiable Credentials Data Model 1.1., que és la mateixa que s'utilitza en el projecte European Blockchain Services infrastructure (EBSI) a l'hora d'emetre i validar credencials verificables.
En el marc nacional i internacional descrit, la necessitat de desenvolupament i ocupació de les noves tecnologies habilitadores per part de les Administracions Públiques s'està accelerant particularment tocant a l'ús de tecnologies de registre distribuït en sistemes d'identificació als usuaris a causa dels grans avantatges que oferixen. De fet, des de 2019 les tecnologies de registre distribuït s'estan implantant en determinats sectors, per exemple, el financer.
Per açò, per a poder complir els compromisos adquirits per España en el lideratge de les propostes assenyalades sobre identitat digital i credencials i infraestructura Blockchain que han sigut seleccionades per la Comissió Europea en el marc del programa Europa Digital, la limitació provisional de la Disposició addicional sisena en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre requerix una excepció específica per a poder utilitzar esta tecnologia en el wallet en l'execució de tots dos projectes. El mateix ocorre en relació amb la “ Cartera digital ” nacional que el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital està desenvolupant en execució de l'esmentada mesura 4 del Pla de Digitalització 2021-2025 i que donarà compliment a les previsions del futur Reglament eIDAS 2.