accesskey_mod_content

L'accés a dades a través de Safe Reading rooms

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

22 juliol 2022

La nova llei europea de Governança de Dades contempla la necessitat de desenvolupar mecanismes que faciliten la reutilització de dades d'utilitat pública, amb totes les garanties legals, sobre els quals apliquen drets de tercers.

La  Estratègia europea de dades  perseguix la creació d'un mercat únic on les dades fluïsquen entre països i sectors. En este sentit, el sector públic atresora gran quantitat de dades de valor per a la ciutadania. Molts d'ells s'oferixen en obert a través de diferents plataformes de dades obertes. No obstant açò, existixen dades sobre els quals apliquen drets de tercers que limiten la seua obertura. Estes dades també poden ser de gran interés per a finalitats d'investigació científica.

L'existència de nombrosos registres administratius i bases de dades públiques, així com l'evolució de les tecnologies que permeten el seu maneig, han propiciat la disponibilitat de grans quantitats d'informació en tots els àmbits susceptible de ser utilitzada en benefici de la societat, augmentant la demanda del seu accés per part dels investigadors.

En este sentit, el passat 3 de juny, es va publicar en el Butlletí Oficial de la Unió Europea la  Llei de Governança de dades , que busca  incentivar l'intercanvi de dades en la UE , impulsant l'anomenada Economia de la Dada. Entre altres qüestions, la nova llei contempla la necessitat de desenvolupar mecanismes que faciliten la reutilització d'este tipus de dades, sobre els quals apliquen drets de tercers, amb totes les garanties legals.

Un d'estos mecanismes són les telefonades Safe Reading Rooms o Sales Segures, esmentades durant la  avaluació d'impacte  prèvia a l'aprovació de la Llei.

Què són les Sales Segures?

Les Sales Segures es conceben com a punt de contacte únic de suport als investigadors per a la reutilització de determinades categories de dades protegides a poder del sector públic. Permeten un tractament controlat de les dades, preservant la privacitat o altres drets vinculats a les dades.

A Europa existixen diferents iniciatives d'este tipus com són el  CASD (Centre d’Accès Sécurisé aux Données)  i el  Health Data Hub  de França o el  Laboratori d'investigació de Microdatos  de Portugal.  També a Espanya comptem amb diverses organitzacions que ja han posat a la disposició dels investigadors Safe Reading Rooms.  Vegem 3 exemples.

  • Laboratori de dades del Banc d'Espanya (BELab)

El Banc d'Espanya  facilita l'accés a microdatos d'alta qualitat , garantit la seua confidencialitat a través de Sales Segures. Alguns de les dades que oferix són els microdatos d'empreses individuals d'entitats Fintech o de l'Enquesta de Competències Financeres.

Els usuaris poden accedir a la informació tant in situ (a Madrid i Barcelona) com en remot, segons el grau de sensibilitat de la informació objecte d'estudi. Els llocs del laboratori in situ, que es troben aïllats sense accés a internet, compten amb Stata, R, Python i Octave per al tractament de les dades.

Per a accedir, els investigadors han d'enviar el seu currículum vitae i un  formulari de sol·licitud  explicant el propòsit de la investigació. Esta sol·licitud és valorada per un Comité d'Avaluació Tècnica d'Investigació. En cas d'acceptar-se, es fixen una sèrie de regles i restriccions (horari, accés sense dispositiu mòbil, etc.).

Per a garantir el bon ús dels microdatos, BELab elabora i subministra la documentació metodològica. A més, tècnics experts revisen els treballs per a avalar el compliment de les corresponents clàusules de confidencialitat.

Una vegada finalitzat el treball, l'investigador està obligat a esmentar la font de les dades i enviar una còpia de l'estudi realitzat. També es compromet a no realitzar cap temptativa de reidentificación de les persones físiques o jurídiques lligades a les dades objecte d'estudi.  

  • Sales d'investigació de la Seguretat Social

Els investigadors i acadèmics  interessats en bases de dades i microdatos de la Seguretat Social  tenen a la seua disposició tres Sales Segures a Madrid, Barcelona i Albacete, a les quals solament pot accedir personal autoritzat, sense dispositius electrònics. Estes sales compten amb ferramentes tals com SAS, STATA, R, Python i Microsoft Office. També es permet el accés remot a través de dispositius segurs (anomenats “dispositius bastionados”) que es distribuïxen entre els investigadors.

Alguns de les dades als quals es pot accedir són les Mostra Contínua de Vides Laborals, l'Afiliació mensual o els ERTEs per Covid-19, entre uns altres.

Igual que en el cas del Banc d'Espanya, l'interessat haurà d'enviar una sol·licitud a través del correu electrònic  sol·licituds.sala-investigacion@seg-social.es . Un Comité d'Experts avaluarà la sol·licitud. En cas que s'aprove, es prepararan les dades necessàries, l'accés de les quals es permetrà a través d'una carpeta personal privada.

El Comité d'Experts també avaluarà el resultat de la investigació, per a garantir el compliment normatiu. Si tot està correcte, l'estudi es publicarà en el  Portal de la Dada  de la Seguretat Social.

  • Institut Nacional d'Estadística (INE)

L'Institut Nacional d'Estadística és un dels principals publicadors de dades obertes del nostre país, però també atresora dades sensibles de valor que han de ser tractats amb les corresponents mesures de confidencialitat. Per a l'accés a esta finformación amb finalitats d'investigació científica se seguix el protocol previst en el  Reglament (Ce) No 223/2009 relatiu a l'estadística europea  i en el  Codi de Bones Pràctiques de les Estadístiques Europees .

Este servici està dirigit a investigadors que treballen o col·laboren en  entitats d'investigació reconegudes . El procés és similar als casos anteriors. Cal enviar una  sol·licitud  que serà avaluada per l'INE. Esta sol·licitud deu ser el més detallada possible, indicant les variables a consultar, el nivell geogràfic-temporal i la justificació de la necessitat d'esta informació. Alguns d'estes dades podran incórrer en costos, segons el fixat en el  Butlletí Oficial de l'Estat .

Estos tres exemples són exponents de la importància de les Sales Segures per a permetre la reutilització de dades de valor garantint la confidencialitat i privacitat de la informació. Gràcies a açò es poden realitzar investigacions més profundes, que poden generar un ben econòmic i social. Un ús intensiu de dades permet impulsar la innovació en l'actuació del sector públic, facilitant el contrast d'idees, promovent la creativitat i el màxim aprofitament dels recursos en el marc general d'una gestió pública moderna, participativa, oberta i útil per a solucionar o millorar els problemes i reptes socials.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic