accesskey_mod_content

Novedades de l'ecosistema de dades obertes (estiu 2021)

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

16 setembre 2021

La plataforma Datos.gob.es hece repàs de les novetats que s'han produït en l'ecosistema de dades obertes durant els últims mesos.

Des de la plataforma Datos.gob.es(Obri en nova finestra) s'ha recopilat una sèrie dels assoliments i projectes més significatius amb la finalitat de plasmar els avanços que s'estan donant en el camp de l'open data.

Els exemples més destacats que s'han donat fins al període estival en el nostre país són:

El desenvolupament de l'Agenda Digital

Al juliol  es va anunciar la incorporació d'Alberto Palomo Lozano, nou Chief Data Officer (CDO) d'Espanya(Obri en nova finestra) . Estarà al capdavant de l'Oficina de la Dada, dependent de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. El seu objectiu és definir una estratègia nacional que done resposta als principals reptes de l'economia de la dada.

A més, es van presentar projectes estatals lligats amb l'Agenda Digital del nostre país i les dades:

  • El hub nacional de GAIA-X, impulsat per la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial per a desplegar l'economia de la dada i apostar pel lideratge d'espais de dades en sectors estratègics, com a turisme i salut. El  acte de presentació(Obri en nova finestra)  es va celebrar de manera paral·lela a l'obertura d'una  manifestació d'interés(Obri en nova finestra)  perquè indústries sectorials tingueren l'oportunitat d'ajudar a definir i adherir-se a este ecosistema de compartició de dades.
  • La  Carta de Drets Digitals(Obri en nova finestra) , un conjunt de principis i drets per a guiar futurs projectes normatius i el desenvolupament de polítiques públiques, garantint els drets de la ciutadania en l'àmbit digital. El document establix algunes previsions on  el protagonisme de les dades resulta inqüestionable(Obri en nova finestra) .

Impuls del govern obert i les col·laboracions públic-privades

En estos mesos el Govern de Navarra ha aprovat el seu  I Pla de Govern Obert 2021-2023(Obri en nova finestra) . Entre els seus compromisos destaca una estratègia de potenciació, interoperabilitat i federació entre plataformes de dades obertes.

També creixen les col·laboracions públic-privades per a l'impuls de les dades obertes. Vegem diversos exemples:

  • El Ajuntament d'Alcobendas ha creat un  Consell Assessor de Dades Obertes(Obri en nova finestra)  que conjumina responsables i tècnics de l'administració, així com representants de la societat civil. Es tracta d'un òrgan consultiu que fomentarà la publicació de noves dades i el seu ús.
  • La Generalitat valenciana  ha renovat la col·laboració amb la Universitat de València(Obri en nova finestra)  per a contribuir al desenvolupament i funcionament de la Càtedra PAGODA de Govern Obert, Participació i Open Data.
  • Assetge i la Generalitat de Catalunya han firmat un  Protocol General d'Actuació en matèria de dades obertes(Obri en nova finestra)  per a avançar en l'obertura de bases de dades i impulsar la seua reutilització.
  • La Universitat d'Huelva es convertix en la sisena universitat espanyola a incorporar-se a la iniciativa  UniversiData(Obri en nova finestra) , un projecte on col·laboren universitats espanyoles amb l'empresa  Dimetrical(Obri en nova finestra) . Este projecte oferix dades obertes lligades a l'ensenyament superior a Espanya de manera homogenizada, facilitant el seu ús i posada en valor.

Solucions basades en noves tecnologies i dades

Diversos organismes i empreses han anunciat en estos mesos projectes innovadors, molts d'ells lligats amb la implementació de tecnologies d'Intel·ligència artificial o anàlisi avançada de dades:

  • La Iniciativa Open Data Barcelona va presentar la ferramenta digital  Dades x Comerç(Obri en nova finestra) , pensada per a enfortir el comerç de barri mitjançant l'ús de dades obertes.
  • Els autobusos de Saragossa  incorporaran Navilens(Obri en nova finestra) , un sistema digital accessible que utilitza les dades obertes del portal de la ciutat. Ajudarà a persones invidents a localitzar parades i rebre informació en format àudio sobre els temps i incidències del servici.
  • En el marc del projecte OpenKnowledge, s'han dissenyat  nous algoritmes de computació(Obri en nova finestra)  per a identificar, capturar i extraure informació de valor dels catàlegs de dades obertes de la Comunitat Valenciana, Espanya i la Unió Europea.

Impuls de la reutilització a través de competicions i concursos

Una forma d'impulsar la reutilització, és a través de competicions dirigides a emprenedors i empreses:

  • Comencem l'estiu amb la final de el  III Desafiament Aporta(Obri en nova finestra) , dirigit a fomentar l'ús de dades obertes com a base de solucions que generaren millores en el sector educatiu. El 8 de juliol vam conéixer als guanyadors:   UniversiData-Lab, Proyecto MIP i EducaWood(Obri en nova finestra)  van guanyar el primer, segon i tercer premi respectivament. 
  • Al final de la primavera també es van conéixer  els guanyadors del Datathon2021(Obri en nova finestra)  de la Universitat Politècnica de València (UPV). ‘Predictor de Taxa Turística’, 'Gestió de llits d'hospital per a pacients covid-19' i ‘Producció ecològica’ són els noms dels projectes vencedors en les 3 categories de salut, agricultura i turisme.
  • EduCaixaChallenge 2021  va premiar als estudiants d'un centre públic de Pozuelo(Obri en nova finestra) , que van constatar la relació entre la incidència de la pandèmia i la renda per càpita.

Novetats en plataformes de dades obertes

Les plataformes de dades obertes tampoc han parat a l'estiu, incorporant novetats. Vegem alguns exemples, que abasten des del llançament de nous portals o la incorporació de noves funcionalitats o conjunts de dades:

  • El  ajuntament de Terrasa(Obri en nova finestra)  i el  Consell d'Eivissa(Obri en nova finestra)  han llançat nous portals de dades obertes. A més, l'ajuntament de Burgos va anunciar que renovarà el disseny i estructura del seu web municipal, comptant amb una  nova plataforma open data(Obri en nova finestra) .
  •  El portal de transparència GVA Oberta  va presentar algunes novetats(Obri en nova finestra)  relacionades amb dades obertes, entre les quals s'inclou un apartat de visualitzacions de dades i nous datasets sobre educació.
  • A la fi de juny va finalitzar el projecte  CrossForest(Obri en nova finestra) , dirigit a publicar i combinar conjunts de dades obertes i enllaçats d'inventaris i mapes forestals, amb la finalitat d'impulsar models que faciliten la gestió i la protecció dels boscos.
  • El ISTAC  incorpora la secció 'Col·lecciones'(Obri en nova finestra)  al seu portal. En ella agrupa conjunts de dades i servicis relacionats per temàtiques.
  • La Junta de Castella i León ha posat a la disposició dels ciutadans  ofertes d'ocupació de forma geolocalizada(Obri en nova finestra)  sobre el mapa de la Comunitat Autònoma. L'objectiu és  millorar l'accessibilitat dels ciutadans(Obri en nova finestra)  a este contingut de forma fàcil i ràpida. També han  renovat el visor de mapes del seu portal cartogràfic(Obri en nova finestra)  afegint noves funcionalitats com la cerca de capes en dades obertes o el mesurament d'àrees o distàncies. cal destacar que la Junta també ha posat en marxa un butlletí de notícies relacionades amb les dades obertes al que pots subscriure't  ací(Obri en nova finestra) .

A més, el Institut Càntabre d'Estadística (ICANE) s'ha incorporat al Catàleg Nacional de Dades Obertes. A partir d'ara pots accedir a la informació estadística de la Comunitat Autònoma en formats reutilitzables des del nostre portal.

cal destacar que no solament els organismes públics obrin cada vegada més dades, si no que també les empreses privades s'estan pujant al carro de l'open data. És el cas de Sanitas amb l'espai  FutureHealth(Obri en nova finestra) , destinat  a compartir coneixement, dades i avanços en salut(Obri en nova finestra)  a través de les noves tecnologies.

Iniciatives per a impulsar el coneixement relacionat amb les dades

iversos organismes també estan impulsant les capacitats relacionades amb les dades a través de diverses guies i cursos, dirigides tant a publicadors com a reutilisadors:

  • La Generalitat de Catalunya ha publicat la “ Guia d'implementació per a l'homogeneïtzació de les metadades del catàleg de dades obert(Obri en nova finestra) ”, amb criteris i estàndards per a unificar la publicació de dades obertes en la regió. Dirigida als responsables de dades obertes dels diferents departaments , també està disponible en  anglés(Obri en nova finestra) .
  • El Servici de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció de la Universitat de Girona va llançar la web EduSat baix el lema 'Convertiu-vos en exploradors i observeu la Terra des de l'espai!'. Este recurs didàctic pretén acostar la teledetecció al públic no especialitzat a més d'oferir material de suport a docents, estudiants i investigadors de tots els nivells educatius.
  • S'ha publicat la 7ª edició del Diccionari de conceptes i termes de l'Administració Electrònica(Obri en nova finestra) ".Entre unes altres, inclou definicions relacionades amb les dades obertes que poden ser del teu interés.
  • Dos professors de la Universitat d'Oviedo han publicat un  estudi(Obri en nova finestra)  on arrepleguen algunes ferramentes de visualització gràfica online per a dades obertes pressupostàries d'administracions públiques.

Altres notícies d'interés a Europa

  • A nivell europeu, el  EU Datathon 2021(Obri en nova finestra) , organitzat per l'Oficina de Publicacions i la Presidència del Consell de la Unió Europea, va fer públics els seus finalistes. Entre ells es troba  un equip espanyol, CleanSpot(Obri en nova finestra) , amb una solució per a impulsar la conscienciació i incentivament del reciclatge a través de la gamificación. Els guanyadors es coneixeran el 25 de novembre de 2021, en el marc dels  EU Open Data Days(Obri en nova finestra) , les primeres Jornades de Dades Obertes de la Unió Europea, que es podran seguir de manera online.

Tots estos exemples -que són solament una mostra- proven que ens trobem davant un ecosistema sòlid de dades obertes que no descansa ni a l'estiu. Veurem què ens oferix la tardor, una estació que vindrà carregada de nous esdeveniments, com la  conferència EsRi Espanya(Obri en nova finestra)  , el  Congrés Internacional sobre dades obertes i reutilització de la informació del sector públic(Obri en nova finestra) , el  VI Congrés Internacional de Transparència(Obri en nova finestra) , o els ja esmentats  EU Open Data Days(Obri en nova finestra) , entre uns altres.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Servicis electrònics