accesskey_mod_content

ObservaCiber publica un nou informe d'indicadors sobre la confiança i ciberseguretat a Espanya i en la Unió Europea

21 octubre 2021

El 96,3% de les empreses utilitza sistemes interns de seguretat TIC

L'informe arreplega dades de 2019 i 2020 relatius a indicadors destacats sobre confiança digital tant en empreses com entre la població, a l'anàlisi sobre confiança de la ciutadania i les empreses en l'entorn digital i l'índex global de ciberseguretat publicat per la Unió Internacional de Telecomunicacions ( UIT ).

Segons l'informe, que s'ha presentat en el marc de el  Encontre internacional de Seguretat de la Informació ( ENISE )(Obri en nova finestra)  organitzat per  INCIBE(Obri en nova finestra) , més de la mitat de les empreses espanyoles havia definit una política de seguretat TIC en 2019, però solament el 25% l'havia definit o revisat en els últims 12 mesos. El 33% de les empreses espanyoles disposava de documentació sobre seguretat TIC en 2019, un punt percentual menys que la mitjana de la Unió Europea. No obstant açò, este percentatge aconseguix el 72% entre les grans empreses espanyoles.

El nivell d'utilització de sistemes interns de seguretat TIC per les empreses espanyoles és molt alt, el 96,3% de les empreses va declarar tindre algun en 2020. La mesura de seguretat TIC més utilitzada (97%) és disposar de programari actualitzat, a més davant possibles incidències de seguretat TIC el 18% de les empreses espanyoles disposa d'un segur per a fer front a les mateixes enfront del 24% de les europees. Per a gestionar la seguretat TIC, les empreses espanyoles utilitzen més recursos externs (67%) que interns (38%).

Mantindre a les persones treballadores conscienciades i formades sobre seguretat TIC és un dels aspectes clau per a reduir incidents i afermar la confiança digital en les empreses. A Espanya el 21% de les empreses dona formació obligatòria de seguretat TIC i el 41% voluntària, valors per davall de la mitjana europea que se situen en el 24% i 44%, respectivament.

Espanya és un dels països que exhibix un major compromís amb la ciberseguretat

Així ho reflectix la quarta posició que ocupa Espanya en 2020 en l'índex global de ciberseguretat elaborat per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) de les Nacions Unides per a mesurar el compromís dels països amb la ciberseguretat.

De tots els països analitzats, solament està per darrere d'EE. UU., Regne Unit, Aràbia Saudita i Estònia, i iguala la posició amb Corea del Sud i Singapur. En el context de la UE27, Espanya (amb una puntuació de 98,52 sobre 100) es troba en segona posició, solament per darrere d'Estònia (99,48 punts).

Sobre Ciberseguretat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Espanya Pot, posa de forma clara el focus en l'impuls de l'ecosistema de ciberseguretat. Per a açò, articula el component 15 sobre Connectivitat digital, impuls a la ciberseguretat i desplegament del 5G, en la seua inversió 7, sobre Ciberseguretat, que incorpora una partida de 524 milions d'euros a executar des d'INCIBE.

Així mateix, desenvolupa el component 19, denominat Pla Nacional de Competències Digitals, en la seua inversió 4 sobre Professionals Digitals, amb el qual s'aposta per la generació i el desenvolupament de talent TIC especialitzat en ciberseguretat, amb un pressupost de 40 milions d'euros.

Accedix a l'informe complet (Obri en nova finestra)

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Seguretat