L'informe recull dades de 2019 i 2020 relatius a indicadors destacats sobre confiança digital tant en empreses com entre la població, a l'anàlisi sobre confiança de la ciutadania i les empreses en l'entorn digital i l'índex global de ciberseguretat publicat per la Unió Internacional de Telecomunicacions (
Segons l'informe, que s'ha presentat en el marc de el Encontre internacional de Seguretat de la Informació (
El nivell d'utilització de sistemes interns de seguretat TIC per les empreses espanyoles és molt alt, el 96,3% de les empreses va declarar tenir algun en 2020. La mesura de seguretat TIC més utilitzada (97%) és disposar de programari actualitzat, a més davant possibles incidències de seguretat TIC el 18% de les empreses espanyoles disposa d'un segur/segur per fer front a les mateixes enfront del 24% de les europees. Per gestionar la seguretat TIC, les empreses espanyoles utilitzen més recursos externs (67%) que interns (38%).
Mantenir a les persones treballadores conscienciades i formades sobre seguretat TIC és un dels aspectes clau per reduir incidents i afermar la confiança digital en les empreses. En España el 21% de les empreses dona formació obligatòria de seguretat TIC i el 41% voluntària, valors per sota de la mitjana europea que se situen en el 24% i 44%, respectivament.
Espanya és un dels països que exhibeix un major compromís amb la ciberseguretat
Així ho reflecteix la quarta posició que ocupa Espanya en 2020 en l'índex global de ciberseguretat elaborat per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) de les Nacions Unides per mesurar el compromís dels països amb la ciberseguretat.
De todos los países analizados, solo está por detrás de EE. UU., Reino Unido, Arabia Saudí y Estonia, e iguala la posición con Corea del Sur y Singapur. En el contexto de la UE27, España (con una puntuación de 98,52 sobre 100) se encuentra en segunda posición, solo por detrás de Estonia (99,48 puntos).
Sobre Ciberseguridad en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
El Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, España Puede, pone de forma clara el foco en el impulso del ecosistema de ciberseguridad. Para ello, articula el componente 15 sobre Conectividad digital, impulso a la ciberseguridad y despliegue del 5G, en su inversión 7, sobre Ciberseguridad, que incorpora una partida de 524 millones de euros a ejecutar desde INCIBE.
Així mateix, desenvolupa el component 19, denominat Pla Nacional de Competències Digitals, en la seva inversió 4 sobre Profesionales Digitales, amb el qual s'aposta per la generació i el desenvolupament de talent TIC especialitzat en ciberseguretat, amb un pressupost de 40 milions d'euros.