accesskey_mod_content

La Comissió proposa noves normes i accions destinades a convertir a Europa en el centre mundial d'intel·ligència artificial (IA) confiable

23 abril 2021

Les noves normes s'aplicaran directament de la mateixa manera en tots els Estats membres sobre la base d'una definició futura de IA

La combinació del primer marc jurídic sobre IA i un nou Pla Coordinat amb els Estats membres garantirà la seguretat i els drets fonamentals de les persones i les empreses, al mateix temps que reforçarà la captació de IA, la inversió i la innovació en tota la UE. Es complementa este enfocament amb unes normes per a  augmentar la confiança dels usuaris en la nova i versàtil generació de productes de la IA. L'objectiu és embeure en este potent sector els principis i valors europeus, explotant les seues oportunitats i restringint els seus usos més perniciosos. Les noves normes s'aplicaran directament de la mateixa manera en tots els Estats membres sobre la base d'una definició futura de IA.

El Comissari de Mercat Interior, Thierry Breton , ha declarat: "La IA és un mitjà, no una fi. Ha existit durant dècades, però ha aconseguit noves capacitats gràcies a la potència informàtica. Açò oferix un immens potencial en àrees tan diverses com la salut, el transport, l'energia, l'agricultura, el turisme o la ciberseguretat. També presenta una sèrie de riscos. Les propostes d'hui tenen com a objectiu enfortir la posició d'Europa com a centre global d'excel·lència en IA des del laboratori fins al mercat, garantir que l'a IA Europa respecte els nostres valors i regles i aprofitar el potencial de la IA per a ús industrial."

La Comissió  proposa prohibir la intel·ligència artificial para en aquells usos de "alt risc" en els quals esta tecnologia s'utilitze per a la "vigilància indiscriminada aplicada de manera generalitzada a totes les persones físiques sense diferenciació". També es prohibirà l'aplicació de la intel·ligència artificial per a manipular el comportament humà, o la seua utilització en sistemes predictius que busquen explotar les vulnerabilitats de les persones.

A més, la limitarà en altres casos si no es complixen una sèrie d'estàndards. Els sistemes d'identificats IA com d'alt risc estaran subjectes a obligacions estrictes abans que puguen comercialitzar-se; els de risc limitat, tindran obligacions de transparència específiques (per exemple chatbots) i el reglament no intervendrà en els de risc mínim ja que estos sistemes de IA representen només un risc mínim o nul per als drets o la seguretat dels ciutadans (com a videojocs o filtres de correus brossa).

A més, es proposen codis de conducta voluntaris per a la d'alt IA risc, així com sandboxes reglamentaris per a facilitar la innovació responsable

El Pla Coordinat sobre IA

Este pla utilitzarà el finançament assignat a través dels programes Europa Digital i Horitzó Europa, així com el Mecanisme de Recuperació i Resiliència que preveu un objectiu de gasto digital del 20 %, i programes de política de cohesió, para:

  • Crear condicions propícies per al desenvolupament i l'acceptació de la IA mitjançant l'intercanvi d'informació
  • Fomentar l'excel·lència en IA l'establint una associació públic-privada.
  • Garantir que la IA funcione per a les persones i siga una força per al bé en la societat en estar a l'avantguarda del desenvolupament i desplegament de la IA de confiança.
  • Construir lideratge estratègic en sectors i tecnologies d'alt impacte.

L'enfocament europeu dels nous productes de maquinària

Els productes de maquinària cobrixen una àmplia gamma de productes de consum i professionals, des de robots fins a cortacéspedes, impressores 3D, màquines de construcció, línies de producció industrial. Este nou Reglament de Maquinària garantirà la seguretat dels usuaris i consumidors i fomentarà la innovació en la nova generació de maquinària. Les empreses hauran de realitzar una sola avaluació de la conformitat.

Pròxims passos

El Parlament Europeu i els Estats membres hauran d'adoptar les propostes de la Comissió sobre un enfocament europeu de la intel·ligència artificial i dels productes de maquinària en el procediment legislatiu ordinari. Una vegada adoptat, el Reglament serà directament aplicable en tota la UE . Paral·lelament, la Comissió seguirà col·laborant amb els Estats membres per a aplicar les accions anunciades en el Pla Coordinat.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Infraestructures i servicis comuns
  • Seguretat