L'Agència Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha participat en una acció europea coordinada per a analitzar l'atenció de l'exercici del dret d'accés per part dels responsables de tractament en entitats públiques i privades, dins del marc d'actuacions coordinades del Comité Europeu de Protecció de Dades (EDPB, per les seues sigles en anglés).
En la seua primera sessió plenària de l'any l'EDPB ha adoptat l'informe que arreplega una sèrie de reptes identificats, bones pràctiques, així com una llista de recomanacions per a ajudar als responsables a posar en pràctica els mecanismes i procediments adequats per a l'atenció de l'exercici del dret d'accés per part de les persones interessades.
L'informe aglutina els resultats de l'enquesta realitzada per les 25 autoritats de protecció de dades , que abasten tant entitats privades de diversos sectors i grandàries, com una àmplia mostra d'organismes públics. Els resultats es mostren en l'informe de forma agregada, generant una visió àmplia i permetent un seguiment específic en l'àmbit de l'Espai Econòmic Europeu.
En concret, l'AEPD ha rebut els qüestionaris de 39 entitats (23 del sector públic i 16 del sector privat) els tractaments de la qual afecten a 750.000 empleats de tots dos sectors i a un total acumulat d'al voltant de 140 milions de dades personals de ciutadans, usuaris i clients d'estes entitats. En el sector privat, l'AEPD ha contactat amb entitats dels sectors del transport aeri de viatgers, comerç, assegurador, financer, seguretat privada, energètic, turisme i hoteleria, comunicacions, farmacèutic i d'assajos clínics. La Agència ha col·laborat amb el Consell de Transparència i Protecció de Dades d'Andalusia i la Autoritat Catalana de Protecció de Dades , que han dut a terme l'enquesta en el marc de les entitats del seu àmbit de competència i que han publicat els resultats d'aquestes enquestes en les seues respectives pàgines web.
L'informe final arreplega recomanacions i punts d'atenció dirigits als responsables i a les autoritats de control, tals com:
- Identificació de reptes i punts de millora
- Identificació de bones pràctiques
- Definició de procediment interns i ús de plataformes per a la gestió de la privacitat
- Utilització de canals per a la presentació de sol·licituds
- Formato de la resposta
- Mesures de seguretat a l'hora de facilitar l'accés
- Identificació dels interessats, acreditació de la representació
- Nivell de conscienciació del responsable, formació dels empleats
Esta iniciativa s'engloba dins del Marc d'Execució Coordinada (CEF) del Comité, que ja va analitzar en 2023 la designació i situació dels delegats de protecció de dades i l'ús de servicis en el núvol per part del sector públic en 2022, unes accions en les quals també va participar l'AEPD.