accesskey_mod_content

Informe DESI 2022: Espanya avança al cinqué lloc entre els països de la UE en matèria de servicis públics digitals

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

29 juliol 2022

Espanya obté una puntuació molt per damunt de la mitjana en tots els indicadors d'administració electrònica: usuaris, formularis, servicis per a ciutadans i empreses i dades obertes.

Espanya ocupa el seté lloc entre els 27 països membres de la UE en l'edició 2022 de l'Índex Índex de l'Economia i la Societat Digitals(Obri en nova finestra) (DESI) que acaba de presentar la Comissió Europea. L'informe destaca la millora dels resultats respecte a anys anteriors, sobretot pel que fa a la integració de la tecnologia digital (lloc 11, cinc llocs millor que en 2021), servicis públics digitals (lloc 5, dos per damunt de 2021) i capital humà (lloc 10 enfront del 12 de 2021). Espanya és un dels líders de la UE quant a la connectivitat, on ocupa el lloc 3 per segon any consecutiu.

En matèria de servicis públics digitals, Espanya ocupa el cinqué lloc de la UE -avança dos llocs sobre l'edició de 2021- obtenint una puntuació de 83,5, molt per damunt de la mitjana de la UE (67,3). Es valoren ací cinc indicadors: Usuaris de l'administració electrònica, Formularis precumplimentados, Servicis públics digitals per als ciutadans, Servicis públics digitals per a empreses i Dades obertes.

Estos indicadors mostren un nivell alt d'interacció en línia entre les autoritats públiques, els ciutadans i les empreses. El 73 % dels usuaris d'internet espanyols participa activament en els servicis d'administració electrònica, en comparació del 65 % de la mitjana de la UE. Espanya ha obtingut 78 punts en l'indicador de formularis precumplimentados (que mesura la reutilització de la informació que es transmet d'unes administracions a altres per a facilitar la vida als ciutadans), puntuació que supera amb escreix la mitjana de la UE de 64 punts, gràcies en gran mesura al fet que el sistema espanyol no sol·licita informació als particulars que puga obtindre mitjançant la Plataforma d'Intermediació de Dades. Quant als servicis públics dirigits a ciutadania i empreses, Espanya ha obtingut 87 punts per als ciutadans (enfront de la mitjana de 75 punts de la UE) i 94 per a les empreses (en comparació dels 82 punts de mitjana de la UE). Espanya obté molt bons resultats en l'indicador de dades obertes, en el qual ocupa la tercera posició de la UE amb una puntuació del 95 % (14 punts percentuals per damunt de la mitjana de la UE).

L'informe informe(Obri en nova finestra) destaca que Espanya està compromesa amb la modernització de l'administració pública per a fer-la més accessible per a les empreses i el públic en general i està desenvolupant de forma proactiva nous servicis, sobretot en els àmbits de la salut, la identificació digital, la ciberseguretat, les aplicacions mòbils i la integració de la intel·ligència artificial en el sector. El DESI 2022 conclou que “Espanya està a l'avantguarda en administració electrònica i servicis públics digitals en la UE. Continua actualitzant els seus servicis i infraestructura per a adaptar-los als ràpids desenvolupaments tecnològics i a les necessitats de les persones i les empreses. La interoperabilitat a nivell nacional, regional i local serà clau per a garantir una transició digital fluïda i eficient entre els nivells d'administració, maximitzant els recursos i evitant solapamientos”.

Capital humà, connectivitat i integració de la tecnologia digital

En les altres matèries objecte d'estudi dins del DESI 2022, Espanya obté dins de capital humà resultats relativament bons en habilitats/habilitats digitals bàsiques, mentre que està per davall de la mitjana de la UE pel que fa a la proporció d'especialistes i de titulats en TIC. Quant a la connectivitat digital, Espanya és un dels països de la UE que millors resultats obté; seguix avançant constantment en el desplegament de xarxes de molt alta capacitat i està duent a terme reformes i inversions estratègiques en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). Quant a la integració de les tecnologies digitals, el percentatge de pimes amb un nivell bàsic d'intensitat digital i que utilitzen les xarxes socials és superior a la mitjana de la UE; no obstant açò, les empreses espanyoles seguixen ressagades en tecnologies noves i avançades com el núvol o els macrodatos.

Més informació sobre l'Informe DESI 2022(Obri en nova finestra)

  • Servicis electrònics
  • Infraestructures i servicis comuns