accesskey_mod_content

El Govern posa en marxa el programa RETECH per al desplegament de projectes digitals transformadors en les CCAA

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

11 juliol 2022

Amb una partida pressupostària de 530 milions d'euros, l'actualització Agenda Espanya Digital per a l'horitzó 2026 va ser presentada en un acte en el Ministeri d'Assumptes Econòmics que va comptar amb la participació del president del Govern.

La vice-presidenta segona i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital va presidir divendres passat la presentació de l'agenda Espanya Digital 2026, fent balanç i actualitzant el full de ruta de digitalització aprovada fa dos anys pel Govern.

Entre altres novetats i renovacions, es va ressaltar la incorporació de  11 Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica PERTE(Obri en nova finestra)  posats en marxa amb els fons europeus Next Generation EU. Esta actualització incorpora el  nou programa RETECH(Obri en nova finestra) , per a invertir 530 milions d'euros del Pla de Recuperació en 2022 i 2023 per a desplegar xarxes de projectes tecnològics i transformadors en l'àrea digital sobre la base de les propostes de les comunitats autònomes.

Així mateix, la vice-presidenta primera va anunciar que el Govern va a iniciar el diàleg i la negociació amb la Comunitat de Madrid per a l'establiment de el  Centre Nacional de Neurotecnología (Spain Neurotech)(Obri en nova finestra) , amb la finalitat de que Espanya compte amb un centre de referència a Europa i a nivell mundial, atraient a professionals de referència global en este camp, sobre la base del projecte presentat per les universitats Autònoma, Carlos III i Politècnica de Madrid, en col·laboració amb les universitats nord-americanes de Columbia, Berkeley i Harvard.

El president del Govern va ressaltar la creació de l'Observatori Global de l'Español en la Rioja, en ser nostres llengües un dels principals actius, també en el món tecnològic i de la intel·ligència artificial, així com l'impuls al programa Joc Digital per a digitalitzar un milió de pimes.

Nous eixos: PERTE i projecte RETECH

L'Agenda Espanya Digital 2026 inclou com a novetats dos nous eixos transversals referits als processos de digitalització inclosos en els 11 Projectes Estratègics per a la Recuperació i la Transformació de l'Economia (PERTE), ja aprovats i posats en marxa, i el programa RETECH per a impulsar les Xarxes Territorials d'Especialització Tecnològica i articular els projectes proposats per les comunitats autònomes que no tenen encaix en els PERTEs.

El Govern dotarà inicialment amb 530 milions d'euros d'inversió esta nova iniciativa per al període 2022-2023, que comptarà amb finançament addicional per part de les comunitats autònomes i, depenent de l'èxit, podrien reforçar-se amb els fons de l'addenda al Pla de Recuperació.

En coordinació amb les comunitats autònomes i tenint en compte els seus interessos, demandes i potencialitats, RETECH identificarà i llançarà xarxes de projectes d'alt impacte territorial i econòmic, tant a nivell regional com a estatal, basats en les prioritats establides en el Pla de Recuperació.

Els projectes estratègics que integraran RETECH donen resposta a diferents àmbits d'actuació com la Intel·ligència Artificial, els Bessons Digitals com les solucions tecnològiques de simulació virtual d'objectes i sistemes; les tecnologies "verdes per disseny" (GreenTech), la Ciberseguretat, les Xarxes d'Emprenedoria Digital, la digitalització en entorns rurals i despoblats (RuralTech), la indústria de la moda i el tèxtil (FashionTech) i la Salut Digital.

Estos projectes seran finançats per l'Administració General de l'Estat i comptaran amb finançament addicional per part les administracions territorials, que aprofitaran els instruments d'inversió existents en el Pla de Recuperació i en la seua futura addenda.

La digitalització i l'impuls del canvi tecnològic

cal destacar que en una de les vàries taules redones que va tindre l'acte (no obstant açò, en l'esdeveniment es van abordar temes com la reindustrialització d'Espanya a través dels PERTE, l'estat actual i el seguimieto del Pla de Digitaclización, les noves ajudes a projectes innovadors en audiovisual i videojocs, l'aposta d'estat pel R+D, etc), la destinada a la digitalització, la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, va posar l'accent en el projecte emblemàtic del Joc Digital, dotat amb més de 3.000 milions d'euros del Pla de Recuperació per a digitalitzar un milió de pimes.

Amb el llançament del primer tram de 500 milions per a empreses d'entre 10 i 49 treballadors s'han gestionat ja més de 68.000 subvencions, s'han concedit 12.000 bons de digitalització i milers d'acords.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

 

  • Cooperació interadministrativa
  • Servicis electrònics