accesskey_mod_content

El potencial de les dades obertes a Europa en 2021

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

31 gener 2022

Analitzant l'últim Open Data Maturity Report es pot veure com, any rere any, els països europeus milloren les seues pràctiques de dades obertes. Espanya figura entre els destacats per la Comissió Europea.

Europa està progressant pel que fa a les dades obertes. L'Avaluació Avaluació anual de maduresa de dades obertes  per part de la Comissió Europea mostra l'acompliment dels països europeus en termes de dades obertes en avaluar el seu nivell de maduresa i en fer un seguiment del seu progrés al llarg del temps. 

Els països participants ho utilitzen com a punt de referència per a trobar àrees de millora i comparar-se amb uns altres. Al llarg dels anys, els països europeus han millorat les seues puntuacions des d'una puntuació mitjana de maduresa del 44 % en 2015 al 81 %. Què ha canviat en estos anys?

Com en passats informes, l'Open Data Maturity Report pertanyent a 2021 avalua la maduresa de dades obertes mesura 4 dimensions: política, portal, impacte i qualitat.

Tendències clau

Veiem que els portals nacionals de dades obertes es tornen més fàcils d'usar, la qualitat de les dades millora, les polítiques de dades obertes s'adopten cada vegada més i es crea més impacte. Molts països van canviar el seu enfocament de la quantitat de dades a la qualitat de les dades. També notem que els portals de dades obertes prioritzen la publicació de conjunts de dades que són més rellevants per als seus usuaris i conjunts de dades que servixen a un interés públic i beneficien a la societat. Els conjunts de dades que són de gran valor per a la societat poden estar relacionats amb la salut, per exemple, com el conjunt de dades francés sobre dades  de vacunació Covid-19(Obri en nova finestra)  , o relacionats amb el medi ambient, com el conjunt de  dades de nivells d'aigua(Obri en nova finestra)  d'Irlanda, per exemple.

Puntajes de maduresa de dades obertes de l'avaluació de 2021

Com arribem ací? Fem una ullada als 7 anys d'avaluació de maduresa de dades obertes i el progrés en cada dimensió.

De 2015 a 2021, els puntajes en les quatre dimensions mesurades van augmentar cada any, però algunes dimensions van millorar més ràpid que unes altres. 

Les puntuacions de maduresa de dades obertes de la UE27

Els esforços polítics de la UE impulsen la reutilització de dades obertes

La dimensió política s'enfoca en les polítiques i estratègies dels països per a fomentar les dades obertes a nivell nacional. Sempre ha sigut el millor desenvolupat. A més, va millorar més ràpid per a aconseguir una mitjana de 86,9 % en 2021. Les altes puntuacions en esta dimensió poden explicar-se per l'impacte positiu de la política de la UE. La publicació de  la Directiva d'Informació del Sector Públic (PSI)(Obri en nova finestra)  , en 2003 i la seua recent revisió:  La Directiva sobre dades obertes i la reutilització de la informació del sector públic(Obri en nova finestra)  va estimular la reutilització de dades obertes en tota la UE.  Eslovènia s'exercix millor en esta dimensió amb una puntuació del 99,2 %. Dinamarca, França, Ucraïna i Itàlia li seguixen d'a prop amb puntuacions del 98,5 %. Estos països estan ben informats i actualitzats amb la legislació i la regulació vigents en el seu país i es mantenen al tant dels desenvolupaments de polítiques.

Creix l'impacte de les dades obertes

La dimensió Impacte investiga com les dades obertes creen impacte a través de la reutilització. Pense en aplicacions que facen ús de dades obertes per a mesurar la qualitat de l'aire, com  InfluencAir(Obri en nova finestra) .

Influence air

En lloc de simplement monitorear la reutilització, els països ara presten molta atenció a la investigació i l'estudi de l'impacte de la reutilització, la qual cosa resulta en un augment significatiu del puntaje de maduresa d'una mitjana de 78 % en 2020 a 81 % en 2021. En 2021, Estònia, Espanya, Finlàndia, Irlanda, Itàlia i Polònia van obtindre resultats excepcionalment bons en esta dimensió, aconseguint una puntuació perfecta del 100 %. Estos països van presentar excel·lents exemples de reutilització de dades obertes, demostrant clarament com les dades obertes creen un impacte econòmic, polític, ambiental i social. L'aplicació estonia  Tree of Truth(Obri en nova finestra) , per exemple , ajuda al govern a monitorear el progrés cap a objectius nacionals com la reducció d'emissions.

Tree of Truth

Molts portals s'estan automatitzant amb API

La dimensió Portal analitza els portals nacionals de dades obertes en termes de les seues característiques. Esta dimensió, per exemple, avalua com un portal permet la interacció entre els proveïdors de dades i els reutilisadors, i cuán fàcil d'usar és la plataforma. En 2020 i 2021 observem que els països estan automatitzant cada vegada més el seu portal amb API. Una API permet als usuaris avançats accedir a les metadades mitjançant programació, per exemple, escrivint un programari que realitza cerques automàticament per a identificar nous conjunts de dades.

Encara hi ha marge per a millorar la qualitat

En 2021, els països van obtindre la puntuació més baixa en qualitat . Esta dimensió explora si els portals nacionals tenen un enfocament sistemàtic i automatitzat per a recopilar dades, la vigència i la confiabilitat de les metadades, així com el compliment de l'estàndard de metadades DCAT-Ap.

Què impulsa l'èxit dels millors?

En 2015 i 2016, Espanya va ocupar el lloc número 1. Per què el país es troba entre els millors? El fet que Espanya tinga una política nacional de dades obertes i un esborrany de l'estratègia nacional de dades contribuïx en gran part al seu èxit. A més, Espanya és excepcionalment activa en la comunitat de dades obertes i alberga aproximadament 10 esdeveniments al llarg de l'any. Açò augmenta significativament la seua puntuació d'impacte. La firma de la  Carta Internacional de Dades Obertes(Obri en nova finestra)  per part de la ciutat de Madrid en 2015 també va contribuir a l'èxit d'Espanya. Madrid va ser la primera ciutat europea a firmar esta carta, que és un conjunt de principis i millors pràctiques per a la publicació de dades del sector públic. Eixe mateix any, la ciutat va posar en marxa el  Portal de Dades Obertes de Madrid(Obri en nova finestra)  i, una mica més tard, el  Portal de la Transparència(Obri en nova finestra)  . Este últim mostra clarament als ciutadans com està organitzat el govern de la ciutat i quines accions estan prenent per a la ciutat en termes de planificació urbana i mobilitat, per exemple.

En 2017, 2018 i 2019, Irlanda va ocupar el lloc número 1. Una de les raons del seu èxit és la facilitat d'ús del portal i els avanços tècnics, com la recol·lecció automàtica. A més, igual que Espanya, Irlanda organitza regularment esdeveniments de política de dades obertes. La seua estratègia nacional de dades obertes impulsa a totes les organitzacions de servicis públics a crear plans de publicació i revisar-los cada dos anys per a mantindre'ls actualitzats.

Un bon exemple de com Irlanda crea impacte amb les dades obertes és  Where Your Money Goes(Obri en nova finestra)  , una ferramenta en línia que qualsevol pot usar per a monitorear els gastos del govern. Amb esta ferramenta visualment atractiva i fàcil d'usar, els ciutadans poden tindre una idea ràpida de com es gasta els diners públics. 

La ferramenta del govern irlandés per a monitorear el gasto: On va els seus diners.

 

El guanyador de 2021, França, proporciona un altre gran exemple per a millorar l'eficàcia del govern. Segons la Direcció Interministerial d'Assumptes Digitals: 'Desenvolupem un observatori en el qual els ciutadans poden comprovar com puntuen els 250 principals procediments administratius en 8 criteris, inclosos la satisfacció i l'accessibilitat. La publicació de l'avaluació dels procediments ajuda a millorar la prestació de servicis i augmenta la transparència per als ciutadans.

Conclusió i pròxims passos

A vista d'ocell, veiem que la majoria dels països europeus continuen evolucionant en termes de política de dades obertes, impacte, portal i qualitat. El sector públic a Europa s'està tornant més basat en dades, digital i centrat en el ciutadà. El valor ja no ho creen solament els organismes públics, sinó que es crea conjuntament amb els ciutadans i les organitzacions privades. No obstant açò, els enfocaments sobre com arribar allí varien, com mostren els exemples. En avaluar i mostrar els desenvolupaments en tota Europa, els organismes nacionals poden aprendre uns d'uns altres i incentivar-se mútuament per a fer-ho millor.

A mesura que els països aconseguixen puntajes més alts cada any, la metodologia d'avaluació s'acosta als seus límits, per la qual cosa es revisarà en 2022.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic