El Consell de Seguretat Nacional ha sigut l'òrgan responsable de l'elaboració de l'Estratègia Estratègia de Seguretat Nacional 2021 , en el procés de la qual han participat els departaments ministerials i el Centre Nacional d'Intel·ligència. També han participat les Comunitats i Ciudades Autónomas a través de la Conferència Sectorial per a Assumptes de Seguretat Nacional. L'Estratègia de Seguretat Nacional 2021 inclou així mateix les aportacions d'experts independents, persones de reconegut prestigi, coneixements i experiència en el camp de la seguretat. La coordinació del procés ha sigut duta a terme pel Departament de Seguretat Nacional del Gabinet de la Presidència del Govern en la seua condició de Secretaria Tècnica i Òrgan de Treball Permanent del Consell de Seguretat Nacional.
S'aprova l'Estrategia de Seguretat Nacional 2021
"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".
07 gener 2022
Concebuda com el principal marc d'una política pública, l'Estratègia de Seguretat Nacional és un projecte compartit, en l'elaboració del qual participen els departaments ministerials, les Comunitats i Ciudades Autónomas i la societat civil.
L'Estratègia de Seguretat Nacional 2021 representa continuïtat i canvi.
Continuïtat, pel compromís que significa la quarta estratègia d'esta naturalesa en la història democràtica d'Espanya. La seguretat d'Espanya i la seua ciutadania és una de les més altes responsabilitats del Govern. La present Estratègia arreplega l'herència de les seues antecessores i fa seua la visió integral de la Seguretat Nacional, entesa com “l'acció de l'Estat dirigida a protegir la llibertat, els drets i benestar dels ciutadans, a garantir la defensa d'Espanya i els seus principis i valors constitucionals, així com a contribuir al costat dels nostres socis i aliats a la seguretat internacional en el compliment dels compromisos assumits".
Canvi, perquè identifica la situació actual com una finestra d'oportunitat després d'una de les pitjors crisis globals viscudes en decennis. La transformació en un context d'incertesa requerix d'una visió estratègica, on la seguretat es concep com una condició necessària per a la recuperació econòmica i la cohesió social. A més, l'Estratègia de Seguretat Nacional planteja la innovació tecnològica i la transició ecològica com dos vies cap a una Espanya moderna amb visió de futur, ompli d'oportunitats de progrés. D'esta forma, esta Estratègia oferix una resposta proactiva i solidària per a una Espanya segura i resiliente davant els principals reptes en un món cada vegada més connectat, on la defensa de la democràcia, els drets humans i l'orde internacional no coneixen fronteres.
En resum, l'Estratègia de Seguretat Nacional és el marc de referència per a la política de Seguretat Nacional, una política d'Estat que partix d'una concepció àmplia de la seguretat. L'Estratègia actual, que compta amb l'informe favorable del Consell de Seguretat Nacional de 18 de novembre, i aprovada pel Govern mitjançant Real Decreto , aprofundix en alguns dels conceptes i línies d'acció definits en 2017 i avança en l'adaptació d'aquesta Política i els instruments i recursos de l'Estat que la conformen davant nous desenvolupaments d'un entorn de seguretat en canvi constant.
- Seguretat i Protecció de Dades
- Cooperació interadministrativa